4 étel tökből
2024. 11. 15.
Ez tök finom lesz!
Ha elég tökös vagy, akkor akár egy fullos vacsorát is össze tudsz állítani kizárólag tökre épülő ételekből. Tök jó, nem?
Összeállításunkban fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy egyszerű, nehezen elrontható ételeket gyűjtsünk össze, amelyek mégis variálhatóak, hogy az igazi konyhatündéreknek is legyen lehetőségük egy kis kísérletezésre az elkészítésük során.
Végül pedig hozunk egy igazi egzotikumot ebből a sokoldalú alapanyagból, amiről még tuti, hogy nem hallottál!
Előétel: Tökkrémleves pirított tökmaggal
Gyakorlatilag bármiből lehet krémlevest csinálni, nem kivétel ez alól a tök sem. Egy kis pirított tökmaggal megspékelve ebből az elsőre átlagosnak tűnő alapanyagból egy igazi kulináris élményt varázsolhatsz, ami jól meghozza a kedvet az étkezés többi fogásához is.
Hozzávalók:
- 80 dkg tök
- 1 fej hagyma
- 3 dkg só
- 5 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 5 dl tej
- fél csokor kapor
- 1 teáskanál ecet
- 2 dl tejszín
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 dkg fűszerpaprika
- 10 dkg tökmag
Elkészítés:
- Tisztítsd meg és gyaluld le a tököt! A megtisztított hagymát és a leöblített kaprot vágd finomra és a tökkel együtt párold meg a vajon. Ízesítsd a sóval, az ecettel, a fehér borssal, a szerecsendióval és a paprikával. Öntsd fel 5 dl tejjel és 5 dl vízzel.
- Keverd csomómentesre a tejszínt és a lisztet. Öntsd a leveshez, és forrald fel, majd vedd le a tűzről, és préseld botmixerrel.
- Száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot! A levest tálald a tökmaggal és egy kevés tejszínnel!
Főétel: Tökfőzelék fasírttal
Főételnek egy igazi hazai klasszikust hoztunk a hazai gasztronómiából, csak egy kicsit izgalmasabb fűszerezéssel. Mindenki ismeri az ízét, mindenki szerint egy kicsit máshogy jó. Mindenkinek úgy a legfinomabb ahogyan gyerekkorából emlékszik rá. Vagy mégsem…? Szerintünk így a legjobb!
Hozzávalók a főzelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 60 dkg gyalult tök
- só
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 marék friss kapor
- 1 kis pohár tejföl
A fasírthoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Puhítsd meg a megpucolt és felaprított hagymát 2 evőkanál felforrósított olajon! Ha már üveges, add hozzá a gyalult tököt. Sózd meg ízlés szerint, öntsd fel egy kevés vízzel, és párold fedő alatt.
- Közben egy kisebb serpenyőben készítsd el a paprikás rántást: a maradék olajon állandó keverés mellett pirítsd a lisztet aranybarnára. A tűzről lehúzva szórd bele a pirospaprikát, és keverd simára.
- Ha már megpuhult a tök, keverd hozzá a rántást, a finomra aprított kaprot és a tejfölt. Forrald fel, és pár perc főzés után vedd le a tűzről.
- A fasírthoz a darált húst a gyúrd össze alaposan, majd add hozzá a felvert tojást, a felaprított és megdinsztelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd és add hozzá a pirospaprikát. Gyúrd össze és ha szükséges adj hozzá egy kevés lisztet is.
- Gyúrj nagyjából pingponglabda méretű golyókat a masszából, majd forgasd meg a lisztben. Végül forró olajban süsd aranybarnára!
Desszert: Sütőtökös pite
A pite a desszertek között egy igazi klasszikus. Bármelyik rajzfilm is volt a kedvenced gyerekkorodban, biztos, hogy van róla a fejedben egy kép, ahogyan a szereplőket finoman csalogatja egy ablakba kihelyezett pite csábító illata. A sütőtökös pite egy kifejezetten intenzív, a szaglószerveket és ízlelőbimbókat kényeztető élmény. Ha a TÖKéletes tökdesszertet keresed, ezt semmiképp ne hagyd ki!
Hozzávalók:
- 20 dkg tönkölybúzaliszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 6 gramm szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 40 dkg sült sütőtök
- 8 dkg méz
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
- fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- fél mokkáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Gyúrj tésztát a lisztből, a szódabikarbónából, az olvasztott vajból, a cukorból, 1 tojásból és 1 csipet sóból!
- Nyújtsd ki a tésztát, és a piteforma alját béleld ki vele! 180 fokon 10 percig süsd, majd vedd ki a sütőből. Közben a sült sütőtököt is összepépesítheted.
- A sütőtökpépet, egy tojást, a mézet és a fűszereket keverd össze. Öntsd az így kapott tölteléket az elősütött pitetészta közepére, és egyenletesen oszlasd el rajta. Visszatolva a sütőbe, 180 fokon további 20-25 perc alatt készre is sül. Mascarponés krémmel és egy kevés fahéjjal meghintve a legjobb!
Egy tök szokatlan recept: Rozmaringos-sajtos sült tök
Elsőre idegennek tűnhet az intenzív aromájú rozmaring által összeadott tök és edami frigye. De ilyen házasságokból születnek az igazi csodagyerekek, mint amilyen az alábbi recept is. Egzotikus ízvilága még egy különleges réteget biztosít a tök felhasználási módjainak, amit a tök kedvelőjeként egyszer mindenképp érdemes kipróbálnod.
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 2 evőkanál rozmaring
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál törött rózsabors
- 5 dkg edami
- 5 dl tej
- 5 dkg parmezán
- 5 dl tejszín
Elkészítés:
- Hámozd meg a sütőtököt és a szabadítsd meg a magoktól. A tököt vágd maximum 2 cm vastag szeletekre.
- Helyezd egy tepsibe a szeleteket. Szelíden sózd meg a zöldségeket, majd mozsárban húzz össze 2 teáskanál rózsaborsot, majd ezzel is hintsd meg a tököd.
- Utolsó lépésben hintsd meg friss rozmaringlevelekkel a köret tetejét!
- Reszelj némi sajtot a sütőtökre, és öntsd fel tejjel vagy tejszínnel. Ha lefeded alufóliával az egészet, és a sütőbe helyezed, 30 percen belül már csak egy utolsó kis simítást igényel az ínycsiklandó étek. 30 perc után távolítsd el az alufóliát, és süsd további 5 percig. Frissen, melegen tálalva a legfinomabb.
Webáruházunkban számos méretben, kategóriában és technológiában találsz sütőket és egyéb konyhai eszközöket. Ha megkaptad a kedvet a kísérletezéshez, akkor mindenképp nézz körül nálunk!
Szívesen ismersz meg érdekes ételeket? Oszd meg a cikket ismerőseiddel, és kövess minket Facebookon hasonlóan izgalmas tartalmakért!