gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Milyen konyhai eszközök kellenek egy profi háztartásba?

2022. 11. 21.

Igazából minél több hasznos eszközöd van, annál professzionálisabb a konyhád. Ha csak az alapfeleszereléseket dobod össze, akkor egy dologra érdemes igazán figyelni: a minőségre. Tartós, átgondoltan tervezett, sőt, akár profi éttermi konyháknak szánt eszközöket, például késeket, szeletelőket vásárolj. Mutatjuk!

Nélkülözhetetlen konyhai eszközök

Nézzük a legfontosabb konyhai kiseszközöket. Ezek olyan alapdarabok, amelyre minden konyha felszerelése során érdemes gondolni. Válassz ergonómikusan kialakított darabokat, melyek jó minőségűek. 

Előkészítés

Az ételelőkészítés eszközei a hámozást, darálást, vágást könnyíthetik meg. Feltéve, hogy a legjobbakat választod ki. 

  • Zöldséghámozó: A zöldségek hámozása egyszerű konyhai feladat. Választhatsz hozzá egy egyszerű, párszáz forintos hámozót is. De még ebből is vásárolhatsz tartósabbat, amely nem sokkal drágább, és nem is összetettebb eszköz, egyszerűen csak terhelhetőbb, tartósabb. Ezért szoktak éttermi konyhákba például ilyen rozsdamentes acél zöldséghámozó pengét választani. Ez például julienne vágó pengével került kialakításra. 

  • Vágódeszka: Vágódeszkából tarts több méretet is a konyhádban, hogy mindig a legpraktikusabb méretűt tudd használni. Egyébként érdemes külön vágódeszkát tartani az egyes alapanyagtípusoknak, tehát máson vágd a húst, mint a zöldséget. 

  • Késkészlet: A késkészlet már összetettebb dolog. Egy profi késkészlet tartalmaz egy szakácskést, amely egyébként univerzális, mert elég vastag pengélye van ahhoz, hogy könnyen tudjunk vele vágni. Sőt, nem kell emelgetni sem minden egyes vágás után, az íve miatt. Ráadásul húsok és zöldségek szeletelésére is használható. A filézőkésnek is komolyabb szerepe lehet egy jól összerakott, és persze jól kihasznált konyhában. Vékony pengéjű késről beszélünk, mely kifejezetten hegyes, éles. A steak kés is alapfelszerelés. Ezek akkora kések, mint az evőeszköznek használt kések, csak jóval élesebbek, és általában fa nyelük van. Ilyen késre is gyakran van szükség ételelőkészítés közben. Mire van még szükség egy késkészletben? Például egy húsvágó bárdra, amely kifejezetten nagy, és éles. Arra használjuk, hogy a nagyobb porcokkal is elbírjunk. Jóval kisebb, de azért általában vastagabb nyéllel, hosszú pengével rendelkezik a kenyérvágó kés. Ez a kés recés, hullámos pengével rendelkezik. Ezekkel az alapkésekkel már egész jól felszerelt késkészletünk lehet, könnyű lesz egy-egy finomabb fogás elkészítése. Persze az egész témát megközelíthetjük a japánok oldaláról is. Az ő kultúrájukban, és konyhájukban az összes szerepet három kés látja el. Ha egy filézőkéssel, egy bárdszerű santoku késsel és egy julienne vágásra alkalmas zöldségvágó hasító késsel oldanád meg a vágást és a szeletelést, akkor vegyél egy Innovagoods japán késkészletet. 

  • Konyhai mérleg: Nagyon fontos, mert általában precízen kell kimérni a mennyiségeket. Új receptnél biztosan. Ezért minden olyan háztartásban, ahol sütnek vagy főznek, szükség van egy jó minőségű konyhai mérlegre. Komolyabb mérlegeket, melyekkel nagyobb mennyiséget tudsz mérni, itt találhatsz nálunk.

  • Szita és tésztaszűrő: Mindkét eszköz szinte értelemszerű. A szitával sütéskor tudjuk átszitálni a lisztet, de sok recept írja akár óvatosságból, minőségbiztosítási okokból, hogy szitáljuk át a porszerű alapanyagot. Vannak nagyon jó lisztlapátok, melyekkel megkönnyítheted a munkád. Hiszen ezzel az állaga is jobb lesz. tésztaszűrőből pedig olyan darabot is kaphatunk, amelyet közvetlenül a fazékra csiptethetsz. De a Gammo kínálatában egyszerűen és profin használható tésztaszűrő betétet is találsz.

  • Húsdaráló: Húsdarálóra persze akkor van szükség, ha sok húst készítesz, és szereted magad ledarálni a gondosan kiválasztott alapanyagot. Vehetsz kézi húsdarálót, de ha nagy mennyiségben készítesz húst, akkor akár elektromos húsdarálóval is felszerelheted a konyhád. 

Fazekak és lábasok

  • Fazekak: A fazekak azok az eszközök, amelyek magasak, de nem szélesek. 3-5 db fazekat érdemes tartanod otthon, különböző méretben. Miért? Mert ha egyszerre több ételt készítesz, akkor is legyen kéznél elegendő belőle. Legyen két kisebb gyorsforralód, melyek csak 1-1.5 literesek. Ebben készíthetsz majd mártásokat, rántást. A nagy fazék kocsonyához, nagy adag húsleveshez, de bármilyen nagy mennyiségben készített leveshez jöhet jól. Nézz szét fazék kínálatunkban, nálunk akár 17 literes fazekat is kaphatsz.

  • Lábasok: A lábasok jellemzője, hogy szélesebbek, mint a magasságuk. Lábasból is 3-4 különböző méretű darabot érdemes tartani otthon. Hogy többféle ételmennyiségre legyen eszközöd, amelyben főzöl, vagy épp egy-egy komponenst készítesz el külön. 2 litertől akár 10 literes mennyiségig is érdemes tartanod lábast, mert így tudsz igazán változatosan főzni, sütni. Érdemes lehet akár egy szeletsütőt is beszerezned. 

  • Tepsik: Tepsiből 2-3 különböző méretűt találhatunk egy jól felszerelt konyhában. Hiszen több ételtípushoz is szükségünk lehet rá. Nem csak az adagok mennyisége miatt számít a tepsi mérete, hanem a perem magassága is fontos. Például rakott ételek esetében. 

  • Serpenyők: 2-3 db-ra van szükség. Minél masszívabb, annál jobba hőeloszlása. Ezért például egy több lemezből készült rozsdamentes acél serpenyővel nem lőhetsz mellé. A serpenyőnek az is előnye, ha tapadásmentes. Több méretben tarts otthon serpenyőt. Mi például nagyon profi 0,6 literes serpenyőt tudunk mutatni neked. De 1,5 literes és két literes is található a kínálatunkban. Egy jó minőségű serpenyőnek az is nagy előnye, hogy tűzhelyen és sütőben is használhatod őket. Sok olyan étel van, amelyet mielőtt lassú tűzön elkészítünk, érdemes gyorsan lepirítanunk. Hiszen így zárhatjuk le igazán a hús rostjait, így marad belül szaftos és puha. Nagyon jó példa erre a burgundi marha, vagy épp a klasszikus steak. Tehát ha igazi gourmand vagy, akkor mindenképp tartasz a konyhádban 1-2 jó serpenyőt.

  • Jénai tál: A jénai tál előnye, hogy egyenletesen melegíti az ételt, így egyenletesen sül át az étel. A hőálló üveg emellett a kifejezetten guszta tálalást is segíti, ezért két legyet ütsz egy csapásra egy ilyen tállal. Javasoljuk, hogy legalább egy nagyobbat tarts belőle otthon, de valójában mi 2-3 különböző méretet tartunk igazán optimálisnak.

  • Palacsintasütő: Örök klasszikus, és persze alapkellék. A palacsintasütő kiválasztásakor figyelj oda arra is, hogy kompatibilis legyen a tűzhelyeddel. Egyre elterjedtebbek az indukciós főzőlapok, de speciális edényre van szükségünk hozzájuk. Ez a palacsintasütésnél is számít, természetesen. Elektromos palacsintasütőt is használhatsz.

 

Az itt felsorolt alapfelszerelés minden konyhában szükséges lehet. Mi különböztet meg egy profi konyhát egy egyszerű háztartástól? Nem a szuvid kád, vagy az, hogy néhány késsel, tepsivel vagy fazékkal többet találunk meg benne. Hanem az, hogy igazán profi minőségű alapanyagokkal szereltük fel.