gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Útmutató befőzéshez és tartósításhoz kezdőknek

2025. 09. 04.

Útmutató befőzéshez és tartósításhoz kezdőknek

A nyár és az ősz a befőzés, savanyítás és tartósítás időszaka. Ilyenkor a piacok roskadoznak a friss zöldségektől és gyümölcsöktől, amelyekből könnyen készíthetünk lekvárt, szörpöt, befőttet vagy savanyúságot, hogy télen is élvezhessük a szezon ízeit. Ha eddig csak kacérkodtál a gondolattal, most megmutatjuk hogyan érdemes elkezdeni a befőzést, milyen alaplépésekre figyelj, és mely konyhai eszközök könnyítik meg a munkát.

Miért éri meg befőzni?

A befőzés és tartósítás nemcsak hagyomány, hanem számos előnnyel is jár. Az egyik legnagyobb vonzereje, hogy sokkal egészségesebb alternatívát kínál a bolti termékekhez képest, hiszen te döntöd el, mennyi cukrot, sót vagy tartósítószert használsz. Ez különösen fontos lehet akkor, ha odafigyelsz az étrendedre, vagy természetesebb ízekre vágysz. Emellett gazdaságos megoldást is jelent: szezonban jóval kedvezőbb áron juthatsz hozzá friss gyümölcshöz és zöldséghez, így a saját készítésű lekvár vagy savanyúság sokszor kevesebbe kerül, mint a bolti változat.

Ráadásul a fenntarthatóság szempontjából is előnyös. Nem kell felesleges csomagolóanyagokat használnod, hiszen az üvegeket újra és újra megtöltheted, és közvetlenül felhasználhatod a kertedben termett alapanyagokat. Végül pedig ott vannak az ízek és az élmények: semmi nem ér fel azzal az érzéssel, amikor télen előveszel egy üveg házi szilvalekvárt vagy kovászos uborkát.

 

Alapvető módszerek kezdőknek

Ha most vágsz bele a befőzés és tartósítás világába, érdemes megismerni a legfontosabb módszereket, amelyek közül mindegyik másra ideális. Nem kell rögtön mindet kipróbálnod, kezdheted egy egyszerű lekvárral vagy savanyúsággal, de jó tudni, milyen lehetőségek állnak előtted.

Az egyik legklasszikusabb módszer a hőkezelés, amikor a gyümölcsöt vagy zöldséget üvegekbe töltve dunsztoljuk. Ez történhet fazékban forró vízben, de egyre népszerűbbek a befőző automaták, amelyek pontosan szabályozzák az időt és a hőfokot. Így garantált, hogy a befőttek biztonságosan elállnak, és kevesebb hibalehetőség van. A paradicsomléhez, gyümölcsvelőhöz érdemes passzírozót használni, ami eltávolítja a magokat és a héjat, így szép, selymes állagú lesz az eredmény.

 

A másik közkedvelt eljárás az aszalás, ami szintén ősi tartósítási mód. A lényege, hogy a gyümölcsből vagy zöldségből kivonjuk a vizet, így nem tudnak benne elszaporodni a romlást okozó mikroorganizmusok. Egy aszalógép nagy előnye, hogy egyenletes hőmérsékleten és huzamosabb ideig képes dolgozni, így nem kell figyelned, mikor kell forgatni vagy kivenni a szeleteket. Az almachips, az aszalt szilva vagy akár a szárított paradicsom mind otthon is könnyedén elkészíthető.

 

Szintén nagyon népszerű a savanyítás és fermentálás, amely nemcsak tartósít, hanem rendkívül egészséges is. Az uborka, a káposzta vagy akár a paprika tejsavas erjedés során alakul át, tele lesz probiotikumokkal, amelyek jót tesznek az emésztésnek. Itt fontos, hogy a zöldséget teljesen ellepje a sós lé, ezért célszerű savanyító edényeket vagy üvegeket használni, amelyekhez súlyt vagy préselőt is bevethetsz. Így biztosíthatod, hogy minden darab a lé alatt maradjon, és ne romoljon meg.

 

Végül, de nem utolsósorban a legegyszerűbb megoldás a fagyasztás. Ez nem igényel különösebb gyakorlatot: a megtisztított gyümölcsöt vagy zöldséget egyszerűen adagokra osztva lefagyaszthatod. Ha hosszabb távra tervezel, hasznos eszköz a vákuumfóliázó gép, amely eltávolítja a levegőt a tasakból, így sokkal tovább friss marad az étel. Ez különösen jól jön bogyós gyümölcsöknél, friss fűszernövényeknél vagy akár kész ételeknél is.

 

Összességében minden módszernek megvan a maga előnye: a hőkezeléssel klasszikus befőtteket és lekvárokat készíthetsz, az aszalással egészséges rágcsálnivalót, a savanyítással vitaminban gazdag téli kísérőket, míg a fagyasztással gyors és praktikus megoldást kapsz. Ha kezdő vagy, érdemes egy-két technikát kipróbálni, és ahogy egyre magabiztosabb leszel, bővítheted a repertoárt.

 

A befőzés és tartósítás nem ördöngösség, inkább egy izgalmas, kreatív konyhai tevékenység, amelynek a végén tele lesz a kamra saját készítésű finomságokkal. A megfelelő eszközök, mint a fazék, passzírozó vagy aszalógép, sok időt és energiát spórolnak, így még kezdőként is könnyen sikerrel járhatsz.

Ha szeretnél belevágni a befőzésbe és beszerezni a legpraktikusabb eszközöket, látogass el a gammo.hu weboldalra, ahol mindent megtalálsz a sikeres tartósításhoz!


Kapcsolódó termékeink