Különleges őszi befőzési receptek - 5 izgalmas ötlet a kamrapolcra
2025. 09. 18.
Az ősz az egyik legizgalmasabb időszak a konyhában. A piacokon sorakozó gyümölcsök és zöldségek nemcsak a klasszikus szilvalekvár vagy csalamádé alapanyagait rejtik magukban, hanem végtelen lehetőséget kínálnak a kísérletezésre is. Egy-egy különleges fűszer, szokatlan párosítás vagy új technika egészen új dimenzióba emeli a befőzés élményét - és a kamrapolcra kerülő üvegek tartalmát.
Most öt olyan recept következik, amelyek túlmutatnak a megszokott ízeken, és valódi gasztronómiai élményt ígérnek a téli asztalon.
1. Gyömbéres körtelekvár
A körte bársonyos édessége és a gyömbér friss csípőssége egyszerre elegáns és karakteres ízvilágot teremt. Ez a lekvár nemcsak pirítósra kenve különleges, hanem sajtok mellé is kiváló kísérő.
Hozzávalók:
- 2 kg körte
- 300 g cukor
- 1 citrom leve
- 2-3 cm friss gyömbér (reszelve)
Elkészítés:
A körtét hámozd meg és aprítsd fel. A reszelt gyömbérrel és a cukorral együtt főzd puhára, majd botmixerrel pürésítsd. Végül add hozzá a citromlevet. A forró lekvárt üvegekbe töltve, száraz dunsztban hagyd kihűlni.
+ Tipp: Egy erős botmixer vagy gyümölcsdaraboló sokat gyorsít a folyamaton.
2. Chilis szilva chutney
A chutney Indiából származó konyhai hagyomány, amely az édes és a pikáns ízek tökéletes egyensúlyán alapul. A szilva természetes édessége és a chili markáns csípőssége harmonikus, fűszeres mártást eredményez, amely grillezett húsok vagy érett sajtok mellé ideális választás.
Hozzávalók:
- 1,5 kg szilva
- 200 g barna cukor
- 200 ml vörösborecet
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 friss chili paprika
- 1 teáskanál fahéj
- 4 cm friss gyömbér
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A kimagozott szilvát, a hagymát, fokhagymát, gyömbért és chilit egy nagy fazékban tedd fel főni. Keverd hozzá a fűszereket és a cukrot, majd kis lángon, időnként megkeverve főzd 1-1,5 órán át, amíg sűrűvé válik. Botmixerrel pürésítsd, végül keverd bele a vörösborecetet, és főzd további 5 percig. A forró chutney-t kanalazd üvegekbe, zárd le, állítsd fejtetőre 5 percre, majd hagyd száraz dunsztban kihűlni.
+ Tipp: A chili ereje főzés közben felerősödik - adagold óvatosan! Nagyobb mennyiségnél egy kutter nagy segítség lehet.
3. Fűszeres, ecetes sütőtök
A sütőtök legtöbbször levesként vagy süteményként kerül az asztalra, ám savanyúságként is lenyűgöző. A fahéj, a szegfűszeg és a csillagánizs illata elegáns fűszerességgel tölti meg az ecetes lét, amelyben a sütőtök frissessége új arcát mutatja meg.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (kemény húsú fajtából)
- 500 ml víz
- 250 ml fehérborecet
- 150 g cukor
- 1 evőkanál só
- 2 rúd fahéj
- 4-5 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
Elkészítés:
A sütőtököt hámozd meg, magozd ki és vágd kockákra. Egy lábasban forrald össze a vizet, ecetet, cukrot, sót és a fűszereket, amíg a cukor feloldódik. A sütőtökdarabokat helyezd sterilizált üvegekbe, majd öntsd rá a forró levet úgy, hogy teljesen ellepje. Zárd le az üvegeket, és hagyd száraz dunsztban kihűlni.
+ Tipp: A tök feldarabolása fáradságos lehet - egy erős zöldségszeletelő sok időt spórol.
4. Fahéjas almalekvár
A fahéjjal és szegfűszeggel ízesített almalekvár maga a letisztult téli harmónia. Egy falat belőle felidézi a forró almás piték és a karácsonyi sütemények illatát, miközben a házi készítésű lekvárok selymességével kényeztet.
Hozzávalók:
- 1 kg alma (meghámozva, kicsumázva, felkockázva)
- 0,5 citrom leve
- 1 db fahéjrúd
- 5 db szegfűszeg
- 400 g kristálycukor
Elkészítés:
Az almát a citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral közepes lángon főzd 15-20 percig, amíg kissé megpuhul. Távolítsd el a szegfűszeget és a fahéjat, majd a lekvár kétharmadát pürésítsd botmixerrel, hogy selymes állagot kapjon. Forrón töltsd sterilizált üvegekbe, zárd le, állítsd fejtetőre 5 percre, majd hagyd kihűlni.
5. Fűszeres paradicsomlekvár
A paradicsom, amelyet leggyakrabban szószok alapjaként használunk, lekvárként szinte meglepő, mégis kifinomult formában jelenik meg. A chili, fahéj és kömény által fűszerezett paradicsomlekvár selymesen pikáns ízvilága különleges kísérője lehet sajtoknak, húsételeknek vagy akár egy szelet friss, ropogós kenyérnek.
Hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 0,5 teáskanál chilipehely
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 1 db citrom (héja és leve)
- 2 cm friss gyömbér
- 1 teáskanál só
- 500 g 3:1-es befőzőcukor
Elkészítés:
A feldarabolt paradicsomot egy nagy fazékban főzd 20-25 percig, amíg teljesen megpuhul. Add hozzá a fűszereket, a citrom héját és levét, valamint a reszelt gyömbért. Sózd, majd keverd bele a befőzőcukrot, és főzd további 5 percig. Botmixerrel pürésítsd ízlés szerint (selymesebbre vagy darabosabbra), majd forrón töltsd sterilizált üvegekbe. Zárd le, és száraz dunsztban hagyd teljesen kihűlni.
Az őszi befőzés sokkal több, mint tartósítás: egyfajta kreatív játék az ízekkel és textúrákkal. Ezek a receptek nem csupán praktikusak, hanem igazi kulináris élményt kínálnak - minden üvegben ott rejlik egy szelet évszak, a fűszerek illata és a friss alapanyagok zamata.
Ha pedig szeretnéd, hogy a befőzés folyamata legalább annyira élvezetes legyen, mint az eredmény, érdemes a megfelelő eszközöket választani. A gammo.hu kínálatában mindent megtalálsz ahhoz, hogy a befőzés igazi gasztronómiai élménnyé váljon.
Legnépszerűbb bejegyzések
Kapcsolódó termékeink
TRE SPADE teflonos lap csomag
12.192 HUF(9.600 HUF + ÁFA)
TRE SPADE BT kézi paradicsompasszírozó
25.654 HUF(20.200 HUF + ÁFA)
TRE SPADE XL-ECO kézi paradicsompasszírozó
31.496 HUF(24.800 HUF + ÁFA)
TRE SPADE XL kézi paradicsompasszírozó
42.164 HUF(33.200 HUF + ÁFA)
TRE SPADE Atacama Cube aszaló
51.816 HUF(40.800 HUF + ÁFA)
TRE SPADE Atacama PRO aszaló
69.596 HUF(54.800 HUF + ÁFA)
TRE SPADE kiegészítő csomag aszalóhoz
84.836 HUF(66.800 HUF + ÁFA)
TRE SPADE SpremiTo paradicsom passzírozó gép INOX
111.760 HUF(88.000 HUF + ÁFA)
2025.09.30.