gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Miért festünk tojást húsvétkor? 8 lenyűgöző tojáskompozíció, ami megadja a választ

2018. 03. 25.

Miért festünk tojást húsvétkor? 8 lenyűgöző tojáskompozíció, ami megadja a választ

A húsvéti tojásfestésnek idehaza komoly hagyományai vannak, különösen vidéken, ezt nagyjából mindenki tudja, aki látott már hímes tojást. Az viszont kevésbé közismert, hogy szinte az egész Kárpát-medencében, sőt, még azon is túl, a tőlünk keletre fekvő országokban is elterjedt népszokás.

 

A tojásfestés történelme

A tojásfestés tradíciója a távoli múltba vezethető vissza. Bár Dél-Afrikában találtak 60 000 éves (!), faragott mintákkal díszített strucctojásokat, az európai kultúrkör szempontjából érdekesebb, hogy már a perzsák is díszítettek tojást, erre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor - ekkor volt a a perzsa újév (norouz), ilyenkor a családtagok közösen díszítettek tojásokat. Feltehetően innen származhat a húsvéthoz kötődő keresztény hagyomány is, amely elsősorban Európa keleti részén maradt fenn. A kereszténység a húsvétot, az azt megelőző böjtöt és a tojásfestést vélhetően együtt vette át a perzsáktól, a tojást mint az élet ősi szimbólumát pedig összekapcsolták a feltámadás ünnepével. A húsvéti tojások színe jellemzően azért is piros, mert Krisztus vérét jelképezi.
 
Ahogy múltak az évszázadok és évezredek, egyre látványosabb és kreatívabb módokon sikerült kidekorálni a tojásokat - elég csak az orosz cári család számára készített, drágakövekkel telepakolt Fabergé-tojásokra gondolni, bár azok nem valódi tojásból készültek, de az elv nagyjából ugyanaz.
Ma már egy magára valamit is adó tojásfestő fantasztikus színekkel, mintákkal és mindenféle popkulturális utalásokkal pingálja tele a tojásokat.
 
Az alábbi válogatásunkban ennek megfelelően lesznek rikító, tarka-barka, figuratív, illetve ízlésesen visszafogott alkotások is, mivel összeválogattunk néhányat a leglátványosabb festett tojásokból!
 
1. A tojásfestés kelet-európai hagyományára jó példa az üzbegisztáni származású, de ma már Ohio-ban élő művész, Dinara Mirtalipova munkássága:
 
 
2. Ezt az indigókék márványmintázatot körömlakkal lehet elérni, a látvány lenyűgöző:
 
 
3. A virágmintázat mindig népszerű, ha tojásfestésről van szó, ám az alábbi, fekete alapra festett, botanikai igényességgel megfestett virágok szinte leugranak a tojásról:
 
 
4. Gyönyörű, népi motívumokkal díszített tojáscsokor Romániából:
 
 
5. A kalligrafikus tojások is egyre menőbbek, minimalista technikával (ami persze nagyon komoly képességeket igényel) ennél szebb dekorációt nehéz készíteni:
 
 
6. Az ornamensek és a geometrikus formák diadala az alábbi tojásmintázat:
 
 
7. A pasztellszínekkel is csodát lehet tenni, ha jó kezekbe, majd tojásokra kerülnek:
 
8. A realista tojásfestés pedig ilyen gyönyörű eredményekhez vezet:
 
 
9. A dolog adja magát: ha már gömbölyded alapra festünk, miért ne kapjanak arcot a tojások? Ezekkel a cuki és vagány emoji-tojásokkal a vendégek pillanatnyi hangulatára is lehet reflektálni:
 
 
10. De talán még látványosabb az eredmény, ha népszerű filmes karakterek és képregényhősök keülnek fel a tojásra.
 
 
+1. A festés kategória itt ugyan nem állja meg a helyét, de nem hagyhattuk ki ezeket a népi mitívumokkal kiütött tojásokat. 
 
 
Pedig ha a tojások egy részét dekorációs célokon túl hagyományosabb módon is szeretnétek hasznosítani - például egy jó főtt tojásos hidegtálat, tojássalátát vagy tojáskrémet készítenétek belőle -, ahhoz is remek eszközöket tudunk ajánlani! Itt van mindjárt ez a praktikus tojásszeletelő, aki pedig inkább a lágytojásért rajong, annak itt van ez a masszív tojáshéjvágó! Egy biztos, ezekkel a termékekkel a tojás biztosan nem lesz unalmas hozzávaló a húsvéti menüben.

Hasonló cikkeink a témában:

Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyoknak

2024. 03. 13.

Tovább olvasom


Tojás és sonka: ötletek húsvétra

2023. 03. 22.

Tovább olvasom


Szerezzük vissza a húsvéti kolbász becsületét!

2018. 03. 27.

Tovább olvasom


15 húsvéti étel, amiről még nem hallottál

2018. 03. 26.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink