Tojás és sonka: ötletek húsvétra
2023. 03. 22.
A húsvéti sonka
A húsvéti sonka a legismertebb húsvéti étel. A sonka hagyománya a keresztény ünnephez köthető. Európában sok országban fogyasztják ezen az ünnepen. Sokféle módon tartósították a sonkát, van, ahol a tengeri levegő sós párájában érlelődik a hús, máshol, mint például nálunk, füstölik és főzik. A sonkát hagyományosan mustárral vagy tormával fogyasztják. De mi mutatunk most néhány kreatívabb megközelítést:
Sonkás-répás sütőtök krémleves: főzz meg egy sütőtököt és ha elég bátor vagy, egy adag répával fokozhatod a zöldségek által nyújtott masszívan édes ízt. Mindezt turmixold össze krémes állagú levesre, tejszínnel felöntve, majd forrald fel. Ne hagyd ki a szerecsendiót a fűszerezésből, a parmezánt meg a tálalásból. Egyébként ha gyakran készítesz ehhez hasonló ételeket, akkor neked kell egy termikus blender. Imádni fogod!
Sonkás-krumplis pogácsa: Készíts hagyományos pogácsatésztát vajból, lisztből és tojásból, majd dobd fel egy kicsit: Egyszerűen tegyél bele apróra vágott sonkát és reszelt sajtot. Isteni lesz.
Sonkás-édesburgonyás pite (quiche): A piteformába készített sós pitetésztát édesburgonyás-sonkás-fűszeres töltelékkel egészítsd ki. Egy kis tejszínnel fellazíthatod az egyébként intenzív tölteléket, de rengeteg lehetőséged van kísérletezgetni. Hajrá!
Sonkás-brokkolis gratin: Köretként is használhatod, ha elég merész vagy. De lehet belőle egy könnyű fogás is. egyszerre. Főzd meg a brokkolit, majd keverd össze sonkával és reszelt sajttal. Önts rá tejszínt, majd süsd ki sütőben.
Sonkás-sajtos töltött gomba: Távolítsd el a gomba szárát, majd keverd össze a felkockázott sonkát, reszelt sajtot és petrezselymet. Töltögess bele a gombafejekbe, majd süsd ki a sütőben. Tejföllel, esetleg krémsajttal lazíthatod ezt a tölteléket, melyhez egyébként le is darálhatod a sonkát. Ha puhára főzött sonkáról van szó, érdemes lehet ezzel a darálóval dolgoznod, máskülönben a húsdarálók között is szétnézhetsz.
Sonkás-brokkolikrémleves: A gratinnál már rájöhettél (ha kipróbáltad), hogy milyen jól működik együtt a sonka és a brokkoli. Próbáld ki ugyanezt krémleves formájában is.
A tojás
Az húsvéti tojás szintén számos ország kultúrájában fontos elem, mint a termékenység szimbóluma, egyszerre kötődik a tavaszváráshoz és a szakralitáshoz. Ezen az ünnepen szinte minden országban tojásokat festenek és ajándékoznak egymásnak az emberek. Nézzük, hogy a festett keménytojáson túl mit kezdhetsz még ezzel a húsvéti étellel.
Húsvéti töltött tojás: Főzz meg néhány tojást keményre, majd vágd félbe és távolítsd el a sárgájukat. Keverj össze a sárgájával majonézt, mustárt és apróra vágott zöldhagymát, majd töltsd meg vele a tojásokat.
Tojásos-spenótos lasagne: Keverj össze főtt spenótot, ricottát, parmezánt és felvert tojást. Rétegezd a spenótos keveréket és lasagne tésztát egy sütőedényben, majd süsd meg.
Tojásos-sonkás saláta: Igazából csak egy kis kreativitás kell hozzá. Vágj fel egy salátát, paradicsomot és uborkát, de bármilyen zöldséggel kiegészítheted, vagy bármilyen zöldségre cserélheted a felsoroltakat. Spenótlevél, rukkola, jégsaláta, melyet avokádóval egészítesz ki, majd esetleg egy kis lilahagymával dobod fel az eredményt. Ahogy szeretnéd. A zöldségeket pedig keverd össze sonkával és apróra vágott tojással. Öntsd le olívaolajjal és balzsamecettel. A zöldségekhez használhatsz profi szeletelőt, gyorsabb és élvezetesebb lesz a salátakészítés.