gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Tojás és sonka: ötletek húsvétra

2023. 03. 22.

Tojás és sonka: ötletek húsvétra

A húsvéti sonka

A húsvéti sonka a legismertebb húsvéti étel. A sonka hagyománya a keresztény ünnephez köthető. Európában sok országban fogyasztják ezen az ünnepen. Sokféle módon tartósították a sonkát, van, ahol a tengeri levegő sós párájában érlelődik a hús, máshol, mint például nálunk, füstölik és főzik. A sonkát hagyományosan mustárral vagy tormával fogyasztják. De mi mutatunk most néhány kreatívabb megközelítést:

Sonkás-répás sütőtök krémleves: főzz meg egy sütőtököt és ha elég bátor vagy, egy adag répával fokozhatod a zöldségek által nyújtott masszívan édes ízt. Mindezt turmixold össze krémes állagú levesre, tejszínnel felöntve, majd forrald fel. Ne hagyd ki a szerecsendiót a fűszerezésből, a parmezánt meg a tálalásból. Egyébként ha gyakran készítesz ehhez hasonló ételeket, akkor neked kell egy termikus blender.  Imádni fogod!

Sonkás-krumplis pogácsa: Készíts hagyományos pogácsatésztát vajból, lisztből és tojásból, majd dobd fel egy kicsit: Egyszerűen tegyél bele apróra vágott sonkát és reszelt sajtot. Isteni lesz. 

Sonkás-édesburgonyás pite (quiche): A piteformába készített sós pitetésztát édesburgonyás-sonkás-fűszeres töltelékkel egészítsd ki. Egy kis tejszínnel fellazíthatod az egyébként intenzív tölteléket, de rengeteg lehetőséged van kísérletezgetni. Hajrá! 

Sonkás-brokkolis gratin: Köretként is használhatod, ha elég merész vagy. De lehet belőle egy könnyű fogás is. egyszerre. Főzd meg a brokkolit, majd keverd össze sonkával és reszelt sajttal. Önts rá tejszínt, majd süsd ki sütőben. 

Sonkás-sajtos töltött gomba: Távolítsd el a gomba szárát, majd keverd össze a felkockázott sonkát, reszelt sajtot és petrezselymet. Töltögess bele a gombafejekbe, majd süsd ki a sütőben. Tejföllel, esetleg krémsajttal lazíthatod ezt a tölteléket, melyhez egyébként le is darálhatod a sonkát. Ha puhára főzött sonkáról van szó, érdemes lehet ezzel a darálóval dolgoznod, máskülönben a húsdarálók között is szétnézhetsz. 

Sonkás-brokkolikrémleves: A gratinnál már rájöhettél (ha kipróbáltad), hogy milyen jól működik együtt a sonka és a brokkoli. Próbáld ki ugyanezt krémleves formájában is. 

A tojás

Az húsvéti tojás szintén számos ország kultúrájában fontos elem, mint a termékenység szimbóluma, egyszerre kötődik a tavaszváráshoz és a szakralitáshoz.  Ezen az ünnepen szinte minden országban tojásokat festenek és ajándékoznak egymásnak az emberek. Nézzük, hogy a festett keménytojáson túl mit kezdhetsz még ezzel a húsvéti étellel. 

Húsvéti töltött tojás: Főzz meg néhány tojást keményre, majd vágd félbe és távolítsd el a sárgájukat. Keverj össze a sárgájával majonézt, mustárt és apróra vágott zöldhagymát, majd töltsd meg vele a tojásokat.

Tojásos-spenótos lasagne: Keverj össze főtt spenótot, ricottát, parmezánt és felvert tojást. Rétegezd a spenótos keveréket és lasagne tésztát egy sütőedényben, majd süsd meg.

Tojásos-sonkás saláta: Igazából csak egy kis kreativitás kell hozzá. Vágj fel egy salátát, paradicsomot és uborkát, de bármilyen zöldséggel kiegészítheted, vagy bármilyen zöldségre cserélheted a felsoroltakat. Spenótlevél, rukkola, jégsaláta, melyet avokádóval egészítesz ki, majd esetleg egy kis lilahagymával dobod fel az eredményt. Ahogy szeretnéd. A zöldségeket pedig keverd össze sonkával és apróra vágott tojással. Öntsd le olívaolajjal és balzsamecettel. A zöldségekhez használhatsz profi szeletelőt, gyorsabb és élvezetesebb lesz a salátakészítés.

Hasonló cikkeink a témában:

Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyoknak

2024. 03. 13.

Tovább olvasom


Szerezzük vissza a húsvéti kolbász becsületét!

2018. 03. 27.

Tovább olvasom


15 húsvéti étel, amiről még nem hallottál

2018. 03. 26.

Tovább olvasom


Miért festünk tojást húsvétkor? 8 lenyűgöző tojáskompozíció, ami megadja a választ

2018. 03. 25.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink