gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

5 recept, ami a blansírozásra épül

2023. 01. 12.

5 recept, ami a blansírozásra épül

Mi az a blansírozás?

A blansírozás egy olyan konyhai eljárás, amelyet a profi séfek rendszeresen alkalmaznak. Mert sok esetben az ízgazdag aromák, a roppanós állag megőrzésének a titka ez a pár perces művelet. 

Igazából a blansírozás az a művelet, amikor forrásban lévő vízbe dobjuk az alapanyagot, 2-3 percig benne hagyjuk, majd pedig jeges vízbe tesszük, hogy visszahűtsük. Így az étel megőrzi roppanósságát, élénk színvilágát, mégsem marad teljesen nyers. Blansírozni tartósítás előtt is érdemes, mert több tápanyag marad a zöldségben, gyümölcsben.

A blansírozásról egyébként részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz. Ez a konyhai művelet is olyan, hogy miután megismerjük, és egyszer-kétszer alkalmaztuk, valahogy mellőzni kezdjük. Miért? Mert nem építettük be a rutinunkba. Rengeteg étel esetében nem is jut eszünkbe, hogy ezzel a módszerrel mennyivel egészségesebbé, ízletesebbé tennénk. Éppen ezért hoztunk néhány olyan receptet, amikor a blansírozás adja magát, így ezekhez hasonló ételeknél jó, ha beugrik ez a trükk!

Konkrét receptek, ahol blansírozás szükséges

Friss spenót saláta, blansírozott spenóttal

A spenót saláta nem csak egészséges, de ízvilágában is izgalmas étel. Főleg, ha hagyod, hogy a spenótlevél a maga élénkzöld valójában pompázzon. Hiszen egy salátának a színek adják a lelkét! Ezért javasoljuk, hogy blansírozd meg a spenótot, mielőtt kitálalod a salátát. Elvileg a spenótlevélnek elég 2 perc a forróvizes fürdőben, utána viszont rögtön jöhet a jeges víz. És hogy mi kerül a blansírozott spenót mellé? Szerintünk vékonyra vágott karamellizált hagyma,  főtt tojás. Az öntet pedig olivaolaj és egy kis citromlé legyen.

De blansírozott spenóttal még a cézár salátát is újragondolhatod.  Hiszen ugyanez az egyszerű recept működhet úgy is, ha kockázott csirkemellel, esetleg baconnel, cézár mártással és pirított kenyérkockákkal dobod fel a salátát. Erre pedig jöhet egy kis parmezán is. 

Zöldborsó rizottó

A rizottó készítésekor is blansírozd meg a zöldborsót. Ennél a zöldségnél is elég 2 perc a forró vízben.

Magát a rizottót pedig sok-sok vajjal készítjük! Először megolvasszuk, és vöröshagymát dinsztelünk rajta. Majd hozzáadjuk a rizottó rizst. Folyamatos kevergetés mellett alaplével, fehérborral hígítjuk, és még vajat is lehet adagolni. A fűszerek után pedig lassan jöhet a blansírozott zöldborsó, melyet rövid ideig érdemes csak együtt főzni a rizottóval. 

Zöldséges lasagne

A lasagnenak sok fajtája van. A klasszikus két különböző réteg váltakozásával készül. Egy paradicsomszószos és egy fehér, azaz besamel mártással készült réteg váltja egymást a tésztalapok között. A zöldséges lasagne esetében a besameles rétegbe kerülnek a finom, blansírozott zöldségek. Cukkinit, padlizsánt, gombát tehetsz leszűrve a besamel rétegbe.

Ha teljesen házilag szeretnéd készíteni a lasagne-t, akkor kézi tésztakészítő géppel nyújthatod és vághatod méretre a lapokat. De vannak elektromos tésztakészítők is, sőt.

 

Zöldséges tésztasaláta

Ez a tésztasalátának egy rendkívül egészséges verziója: készíts csicseriborsóból készült tésztát, öntetnek pedig használj fűszeres olivaolajat és citromlevet. Isteni íze lesz az egészséges tésztasalátádnak. Hát még ha blansírozott zöldségekkel koronázod meg ezt a remek ételt. Borsót, gombát, karfiolt és brokkolit is blansírozhatsz a salátába. Mivel az olivaolajos öntet ízéhez sok minden passzol, ezért magad döntheted el, hogytulajdonképpen milyen ízvilágot raksz össze. Például magokkal, tökmaggal, szezámmaggal, de akár dióval is kiegészítheted a salátát. Készíthetsz akár kisebb rózsákra bontott blansírozott brokkolit a tésztára, ehhez nagyon jól illenek a karakteres ízű keménysajtok és a dió. De bármilyen zöldséget is választasz hozzá, abban biztos lehetsz, hogy parmezánnal bátran kiegészítheted a tésztasaláta végső ízvilágát.

Még zöldségleveshez is blansírozhatsz

Csinálj finom zöldséglevest, ízben gazdag összetevőkből. Egyszerűen blansírozd meg a zöldségeket, mielőtt a levesbe teszed. A brokkolit, a karalábét, a zellert. Sőt, cukkinit is tehetsz ebbe a különleges levesbe. Egy kis vajon pirított hagyma, fokhagyma, majd alaplé hozzáadása után jöhet a kockázott burgonya, végül pedig a blansírozott finomságok. Vigyázz, ne főzd sokáig ezt a levest. 

Tipp: ha apróra szeleteled a zöldségeket, akkor csak 1,5-2 percig szabad őket blansíroznod. Válassz profi szeletelőt, így könnyebben és gyorsabban végzel az előkészítéssel. 

Mikor jöhet még jól a blansírozás?

A blansírozás tehát, mint láthattad, szinte mindig segítségedre lehet, ha zöldségekkel dolgozol. De vannak más olyan esetek is, amikor jól jöhet ez a tudás!

Hámozáskor

Tudtad, hogy a profi szakácsok a hámozás megkönnyítése céljából is blansíroznak? Például a paradicsom esetében zseniális megoldás lehet, hiszen megőrzi a zöldség az eredeti ízét, tehát nem ártasz neki. Viszont a te dolgodat megkönnyíti, ha a héj könnyebben válik le a paradicsomról, például paradicsomszószt készítesz.

Fagyasztás előtt

Vákuumozás és/vagy  fagyasztás előtt is érdemes blansírozni. Hiszen már említettük, hogy a blansírozással elérjük, hogy a zöldségek megőrizzék tápanyagtartalmukat. Hiszen bizonyos ételt lebontó enzimek működését iktatjuk ki ezzel a módszerrel. Ez pedig hosszútávon, tehát akár fagyasztáskor is hatásos lehet. 

Egyébként ha sok ételt teszel félre folyamatosan, ügyesen próbálsz gazdálkodni az alapanyagokkal, akkor érdemes lehet kipróbálnod a sima fagyasztás helyett a vákuumozást. Mivel ezzel a módszerrel sokkal tovább őrizhetőek meg az ételek a maguk állapotában, emellett pedig az előre blansírozott zöldségek roppanóssága és tápanyagtartalma is megmarad. Ehhez az eljáráshoz kisebb, nem ipari vákuumcsomagoló gépeket találsz nálunk, olyat, mint például ez a szuper vákuumcsomagoló gép.

Reméljük, meghoztuk a kedved a zöldségekhez, és persze annak isteni elkészítéséhez, a blansírozáshoz, mely máskor is jól jöhet!

Hasonló cikkeink a témában: