gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hírek

5 recept, ami a blansírozásra épül

2023. 01. 12.

5 recept, ami a blansírozásra épül

Mi az a blansírozás?

A blansírozás egy olyan konyhai eljárás, amelyet a profi séfek rendszeresen alkalmaznak. Mert sok esetben az ízgazdag aromák, a roppanós állag megőrzésének a titka ez a pár perces művelet. 

Igazából a blansírozás az a művelet, amikor forrásban lévő vízbe dobjuk az alapanyagot, 2-3 percig benne hagyjuk, majd pedig jeges vízbe tesszük, hogy visszahűtsük. Így az étel megőrzi roppanósságát, élénk színvilágát, mégsem marad teljesen nyers. Blansírozni tartósítás előtt is érdemes, mert több tápanyag marad a zöldségben, gyümölcsben.

A blansírozásról egyébként részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz. Ez a konyhai művelet is olyan, hogy miután megismerjük, és egyszer-kétszer alkalmaztuk, valahogy mellőzni kezdjük. Miért? Mert nem építettük be a rutinunkba. Rengeteg étel esetében nem is jut eszünkbe, hogy ezzel a módszerrel mennyivel egészségesebbé, ízletesebbé tennénk. Éppen ezért hoztunk néhány olyan receptet, amikor a blansírozás adja magát, így ezekhez hasonló ételeknél jó, ha beugrik ez a trükk!

Konkrét receptek, ahol blansírozás szükséges

Friss spenót saláta, blansírozott spenóttal

A spenót saláta nem csak egészséges, de ízvilágában is izgalmas étel. Főleg, ha hagyod, hogy a spenótlevél a maga élénkzöld valójában pompázzon. Hiszen egy salátának a színek adják a lelkét! Ezért javasoljuk, hogy blansírozd meg a spenótot, mielőtt kitálalod a salátát. Elvileg a spenótlevélnek elég 2 perc a forróvizes fürdőben, utána viszont rögtön jöhet a jeges víz. És hogy mi kerül a blansírozott spenót mellé? Szerintünk vékonyra vágott karamellizált hagyma,  főtt tojás. Az öntet pedig olivaolaj és egy kis citromlé legyen.

De blansírozott spenóttal még a cézár salátát is újragondolhatod.  Hiszen ugyanez az egyszerű recept működhet úgy is, ha kockázott csirkemellel, esetleg baconnel, cézár mártással és pirított kenyérkockákkal dobod fel a salátát. Erre pedig jöhet egy kis parmezán is. 

Zöldborsó rizottó

A rizottó készítésekor is blansírozd meg a zöldborsót. Ennél a zöldségnél is elég 2 perc a forró vízben.

Magát a rizottót pedig sok-sok vajjal készítjük! Először megolvasszuk, és vöröshagymát dinsztelünk rajta. Majd hozzáadjuk a rizottó rizst. Folyamatos kevergetés mellett alaplével, fehérborral hígítjuk, és még vajat is lehet adagolni. A fűszerek után pedig lassan jöhet a blansírozott zöldborsó, melyet rövid ideig érdemes csak együtt főzni a rizottóval. 

Zöldséges lasagne

A lasagnenak sok fajtája van. A klasszikus két különböző réteg váltakozásával készül. Egy paradicsomszószos és egy fehér, azaz besamel mártással készült réteg váltja egymást a tésztalapok között. A zöldséges lasagne esetében a besameles rétegbe kerülnek a finom, blansírozott zöldségek. Cukkinit, padlizsánt, gombát tehetsz leszűrve a besamel rétegbe.

Ha teljesen házilag szeretnéd készíteni a lasagne-t, akkor kézi tésztakészítő géppel nyújthatod és vághatod méretre a lapokat. De vannak elektromos tésztakészítők is, sőt.

 

Zöldséges tésztasaláta

Ez a tésztasalátának egy rendkívül egészséges verziója: készíts csicseriborsóból készült tésztát, öntetnek pedig használj fűszeres olivaolajat és citromlevet. Isteni íze lesz az egészséges tésztasalátádnak. Hát még ha blansírozott zöldségekkel koronázod meg ezt a remek ételt. Borsót, gombát, karfiolt és brokkolit is blansírozhatsz a salátába. Mivel az olivaolajos öntet ízéhez sok minden passzol, ezért magad döntheted el, hogytulajdonképpen milyen ízvilágot raksz össze. Például magokkal, tökmaggal, szezámmaggal, de akár dióval is kiegészítheted a salátát. Készíthetsz akár kisebb rózsákra bontott blansírozott brokkolit a tésztára, ehhez nagyon jól illenek a karakteres ízű keménysajtok és a dió. De bármilyen zöldséget is választasz hozzá, abban biztos lehetsz, hogy parmezánnal bátran kiegészítheted a tésztasaláta végső ízvilágát.

Még zöldségleveshez is blansírozhatsz

Csinálj finom zöldséglevest, ízben gazdag összetevőkből. Egyszerűen blansírozd meg a zöldségeket, mielőtt a levesbe teszed. A brokkolit, a karalábét, a zellert. Sőt, cukkinit is tehetsz ebbe a különleges levesbe. Egy kis vajon pirított hagyma, fokhagyma, majd alaplé hozzáadása után jöhet a kockázott burgonya, végül pedig a blansírozott finomságok. Vigyázz, ne főzd sokáig ezt a levest. 

Tipp: ha apróra szeleteled a zöldségeket, akkor csak 1,5-2 percig szabad őket blansíroznod. Válassz profi szeletelőt, így könnyebben és gyorsabban végzel az előkészítéssel. 

Mikor jöhet még jól a blansírozás?

A blansírozás tehát, mint láthattad, szinte mindig segítségedre lehet, ha zöldségekkel dolgozol. De vannak más olyan esetek is, amikor jól jöhet ez a tudás!

Hámozáskor

Tudtad, hogy a profi szakácsok a hámozás megkönnyítése céljából is blansíroznak? Például a paradicsom esetében zseniális megoldás lehet, hiszen megőrzi a zöldség az eredeti ízét, tehát nem ártasz neki. Viszont a te dolgodat megkönnyíti, ha a héj könnyebben válik le a paradicsomról, például paradicsomszószt készítesz.

Fagyasztás előtt

Vákuumozás és/vagy  fagyasztás előtt is érdemes blansírozni. Hiszen már említettük, hogy a blansírozással elérjük, hogy a zöldségek megőrizzék tápanyagtartalmukat. Hiszen bizonyos ételt lebontó enzimek működését iktatjuk ki ezzel a módszerrel. Ez pedig hosszútávon, tehát akár fagyasztáskor is hatásos lehet. 

Egyébként ha sok ételt teszel félre folyamatosan, ügyesen próbálsz gazdálkodni az alapanyagokkal, akkor érdemes lehet kipróbálnod a sima fagyasztás helyett a vákuumozást. Mivel ezzel a módszerrel sokkal tovább őrizhetőek meg az ételek a maguk állapotában, emellett pedig az előre blansírozott zöldségek roppanóssága és tápanyagtartalma is megmarad. Ehhez az eljáráshoz kisebb, nem ipari vákuumcsomagoló gépeket találsz nálunk, olyat, mint például ez a szuper vákuumcsomagoló gép.

Reméljük, meghoztuk a kedved a zöldségekhez, és persze annak isteni elkészítéséhez, a blansírozáshoz, mely máskor is jól jöhet!

Korábbi hírek

Tavaszi grillezés

2023. 01. 30.

Tovább olvasom


Farsangi fánk ötletek

2023. 01. 24.

Tovább olvasom


Házi pitakenyér receptvideóval

2023. 01. 24.

Tovább olvasom


Limonádé ANKARSRUM robotgéppel

2023. 01. 22.

Tovább olvasom


Falafel, nemcsak vegánoknak

2023. 01. 22.

Tovább olvasom


Kivis pina colada mocktail

2023. 01. 22.

Tovább olvasom


Ecetes uborka cukkinivel

2023. 01. 12.

Tovább olvasom


A világ ízei: hogyan használd őket?

2023. 01. 04.

Tovább olvasom


Szilveszter és Újév: babonás ételek

2022. 12. 24.

Tovább olvasom


4 menő fingerfood szilveszterre

2022. 12. 19.

Tovább olvasom