gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

A nápolyi pizza titka

A pizza eredete és története

Kezdetekben a pizzák csupán kenyértésztából készültek, amelyeket különböző helyi hozzávalókkal – többnyire paradicsommal, sajttal és fűszerekkel – gazdagítottak. 1889-ben aztán jött egy olasz séf, Raffaelle Esposito, aki elkészítette a “Pizza Margheritát" Olaszország akkori királynője, Margherita di Savoia tiszteletére. Az étel az olasz zászló színeit viselte: piros (paradicsom), fehér (mozzarella) és zöld (bazsalikom).

Nem túloztunk, amikor azt írtuk, hogy a nápolyi pizza egy életérzés: ez az étel gyakorlatilag a város szellemiségének és vendégszeretetének megtestesítője lett, amelynek kulturális jelentőségét az UNESCO is elismerte. Így került fel 2017-ben a szellemi kulturális örökségek listájára a nápolyi pizzakészítés.

 

Mi teszi “nápolyivá” a pizzát?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis mi teszi olyan különlegessé a nápolyi pizzát, hogy még az UNESCO világörökségének is a része lett? A titok a részletekben rejlik: az alapanyagok minőségében, a tészta elkészítésének módjában, és nem utolsósorban a sütés technikájában.

A pizza két fő alapanyaga a Vezúv vulkán termékeny talaján termett San Marzano paradicsom és a bivalytejből készült mozzarella di bufala. Ezek az autentikus hozzávalók biztosítják, hogy a nápolyi pizza íze egyedülálló és felismerhető maradjon.

A tökéletes nápolyi pizza elkészítése pedig nem más, mint művészet. Itt is van ám titok: finomítatlan tengeri só, friss élesztő, jó minőségű olasz búzaliszt, és tiszta víz szükséges az elkészítéséhez. A sütés módja sem átlagos, hiszen fatüzelésű kemencében kell elkészíteni, amely nagyon magas hőmérsékletet (485°C) eredményez. Ennek köszönhetően a pizza pillanatok alatt (90 másodperc) alatt is készre tud sülni.

A nápolyi pizza készítése tehát egy összetett folyamat, amely a hagyományos receptek és módszerek tiszteletén, valamint a minőségi alapanyagok szenvedélyes válogatásán alapul.

 

Hogyan készítsd el otthon a nápolyi pizzát?

A nápolyi pizza elkészítése otthon egy igazi kis kaland és egyben kihívás is. A tökéletes eredményhez szükséged lesz minőségi alapanyagokra, türelemre és egy jó receptre. Ez utóbbit mi biztosítjuk a számodra.

 

1. lépés: Az alapanyagok beszerzése

Kezdd azzal, hogy beszerzed a már említett alapanyagokat!

A tésztához az alábbiakra lesz szükséged:

  • 1000 ml víz
  • 50 gramm tengeri só
  • 3 gramm  élesztő
  • 1.8 kg olasz búzaliszt

 A feltét alapanyagai pedig a következők:

  • San Marzano paradicsom
  • mozzarella (lehetőleg mozzarella di bufala, ilyet találhatsz például a Tesco polcain)
  • friss bazsalikom

Hibafaktor: Ha nem megfelelő minőségű alapanyagokat választasz, akkor csökkenhet az ízélmény.

2. lépés: A tészta elkészítése

Keverd össze a lisztet, a sót és az élesztőt, majd add hozzá a vizet, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. (Jól jöhet ehhez az Ankarsrum robotgép!) Fontos, hogy a tészta elegendő ideig pihenjen: először fedd le konyharuhával, és a melegben hagyd állni 2 óráig, majd további 24 órára rakd be a hűtőbe.

Hibafaktor: A tészta pihentetése kulcsfontosságú. Ha túl rövid ideig pihenteted, a tészta nem lesz kellően rugalmas és levegős.

3. lépés: A nyújtás

A pihentetés után oszd fel a tésztát kisebb gombócokra, és kézzel nyújtsd ki őket, hogy megőrizd a levegőbuborékokat, amelyek a pizza szélét majd jól megemelik.

Hibafaktor: A nápolyi pizza tészta nyújtásakor fontos, hogy ne nyomd túl erősen a tészta közepét. Túlzott nyomás alkalmazásával a levegő kiszorul, és a pizza laposabb, kevésbé textúrázott lesz.

4. lépés: A feltétek hozzáadása

Kend meg a tésztát vékonyan a paradicsomszósszal, helyezd rá a mozzarella szeleteket és szórd meg friss bazsalikom levelekkel. Spriccelhetsz rá egy kevés olívaolajat is.

Hibafaktor: A nápolyi pizza lényege az egyszerűség. Érdemes megtartanod az egyensúlyt és a mértékletességre törekedned, hiszen a túl sok feltét nehezítheti a tészta megsülését, és elronthatja a végeredményt.

5. A sütés

A sütőt vagy (még jobb:) a pizzakemencét a lehető legmagasabb hőfokra melegítsd elő, valamint érdemes lehet pizzasütő követ is használni. Akkor lesz kész a pizza, ha a tészta alja ropogós és “foltos”.

Hibafaktor: A nápolyi pizza magas hőmérsékleten sül a legjobban. Ha a sütőd nem elég forró, a pizza nem lesz ropogós és levegős.

 

Útravaló

Bátran kijelenthetjük, hogy a nápolyi pizza otthoni elkészítése maga a művészet. Készítése nem csupán az összetevők és a készítési módszer harmonikus összjátéka, hanem valódi olasz életérzés is. Amihez a pizzasütéshez való kiegészítők csak még rá tudnak tenni egy lapáttal!

A bejegyzés végéhez érve reméljük, hogy sikerült megosztani veled a nápolyi pizza titkát! Ha szeretnél még hasonló érdekes tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni, akkor folyamatosan figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkeink a témában:

Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?

2024. 04. 19.

Tovább olvasom


Mi került az asztalra az ókori lakomákon?

2024. 04. 05.

Tovább olvasom


Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


5+2 módja a sajt felhasználásának

2024. 03. 18.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink