gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Grill tippek nyári estékre!

2022. 05. 25.

Grill tippek nyári estékre!

Grill tippeket hoztunk, hogy a lassan beinduló szezon alatt a lehető legtöbbet hozzátok ki magatokból. Nézzük meg, hogyan pácoljunk, és hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a sütnivaló húsból!

Hogyan pácoljunk?

 

Pácoláskor hőálló olajat érdemes használni, ebben keverjük ki a fűszereket. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húsokat. A pácok általában olajból, savas anyagból és fűszerekből állnak. A savas citrom vagy ecet szerepe, hogy megpuhítsa a húst. Sokan a citrusos helyett a joghurtos pácokat szeretik, ennek előnye, hogy nem szárítja ki a húst, mégis kellemesen megpuhul tőle. 

A pácoláshoz a són és borson kívül zöldfűszereket is lehet használni. A görögös páchoz például citrusfélét, főleg lime- vagy citromlevet, kakukkfűvel, oregánóval, babérlevéllel lehet készíteni. Kissé pikánsabb ízvilágú a korianderrel, fokhagymával, köménymaggal és lime-al készülő húspácok. Halakhoz, csirkéhez is el lehet ezt a finom, zamatos pácot használni, esetleg egy kis chilivel is feldobhatjuk ezt a receptet. 

Nehezebb húsokat, például vastagabb marhasteaket mustárral érdemes először bekenni, ebbe ragadnak majd bele a fűszerek, miközben az enyhén savas dijon-i mustár a marinád szerepét is átveszi, azaz kicsit megdolgozza a rostokat. Emellé rozmaring, fokhagyma, citromlé, valamint az elmaradhatalan só és bors illik jól.

 

Barbeque versus grillezés

 

A hazai kultúrában a barbeque és a grillezés fogalma teljesen összefolyik. Hiszen a szabadtéri sütögetésnek nincs olyan mély hagyománya, mint például az USA déli államaiban, ahonnan a bbq kultúra származik. Ugyanis meglehetősen nagy különbség van a két módszer között. A grillezés lényege, hogy magas hőfokon hirtelen sütjük meg a húst, vagy épp a zöldséget. Ilyenkor finom, ropogós kéreg képződik az ételen, mely belül puha marad. Ha vonz a grillezés, és igazán profi szakácseszközt használnál hozzá, nézz szét grillsütőink között.

 

Azonban a barbeque lényege a lassú sütés és füstölés. Ilyenkor attól lesz omlós a hús, hogy hosszú órákon, esetleg napokon át sütöttük, alacsony lángon. A bbq sütés eszköze nem a kontakt grill, hanem az erre a célra kialakított sütők alkalmasak arra, hogy a lehető legpuhább és legzamatosabb ételeket készítsük el bennük. Barbeque-ban a bordát, és a nagyobb vöröshúsokat szoktuk sütni, melyek puhulásához idő kell.

A bbq egyik legfontosabb eleme a finom, ragadós házi szósz. Ketchupot, cukrot, almaborecetet szoktunk használni hozzá, a cukor karamellizálódik, ez adja a mézédes ízt a pikánsabb bbq szószokban is.

Saláták és szószok, minden mennyiségben

 

A grillezés és a bbq nem csak a húsokról szól. Azonos méretű, alacsony víztartalmú zöldségekkel is érdemes kísérletezni, mert isteni zamatok és ízek kerülhetnek a tányérra. A cukkini és a padlizsán mellett a kaliforniai paprikáról, gombáról se feledkezzünk meg. Zöldségszeletelőink nagy segítséget jelenthetnek, ha nagy mennyiségű zöldséget kell egyenletesre vágnod, hogy jól átsüljenek!

Ha salátát készítesz, akkor érdemes minél többféle zöldséget használni hozzá, sőt, még gyümölccsel is felturbózhatod, hiszen jó kis savanykás, savas ízt adhat a zöldségek mellé, olykor pedig az édes gyümölcs dobja fel a saláta ízvilágát. Ehhez ajánljuk a szamóca-és gombaszeletelőnket, illetve a különböző megymagozóinkat, gyümölcs- és zöldséghámozókat.

Salátaöntetnek a nyári melegben a mézes balzsamecet lehet az egyik legfinomabb és legfrissítőbb választás. Enyhén savas, édessége viszont feldobja a zöldséges ízvilágot. A különböző joghurtos-zöldfűszeres szószok is finomak, de például egy finom, görögös ízvilágú sülthöz jól eshet a hideg tzatziki. 

Reméljük, ezekkel a tippekkel megalapoztunk a hangulatos nyári estéket, a finom és zamatos ízeket.