gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A krumpli felhasználásának 3+1 módja

2024. 10. 04.

A krumpli felhasználásának 3+1 módja

Hogyan vált a világ egyik kedvenc alapanyagává?

A krumpli története több, mint 7000 évvel ezelőtt kezdődött, a perui hegyekben. Az inkák számára nem csak tápláló étel volt, szinte szent növényként tisztelték.

Amikor először megjelent Európában, nem aratott osztatlan sikert – furcsának, sőt, néhol veszélyesnek hitték. (Ehhez hozzájárult, hogy kezdetben nem a gyökérgumóját fogyasztották, hanem az egyébként mérgező, föld feletti részeit.) Később, ahogy egyre több országban kezdték használni, gyorsan bebizonyította: egy igazi kulináris kincs.

A siker titka

A krumpli zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Akár egy hétköznapi ebédről van szó, akár egy Michelin-csillagos étterem finomságairól, a burgonya mindenhol megállja a helyét.

Ráadásul kis területen nagy mennyiséget lehet belőle megtermelni. Nagyon ellenálló, remekül alkalmazkodik hőmérsékleti és magassági különbségekhez.

Ma már elképzelhetetlen lenne a konyhánk nélküle – gondolj csak bele, mennyi klasszikus ételünknek a fő alapanyaga. Az, hogy ennyi év után is ilyen népszerű, nem véletlen – a burgonya igazi globális kedvenc lett az évszázadok során.

 

Klasszikusok egy kis csavarral: a krumpli felhasználásának 3+1 módja

1) Krumplipüré, ahogy még nem kóstoltad

A titok a textúrában rejlik: a krémes, selymes krumplipürénél nincs jobb!

Kezdésként dobd félre a régi krumplinyomót, és használj botmixert! Ezzel a módszerrel a püré sokkal könnyedebb és levegősebb lesz. Adj hozzá egy kis extra vajat, és dobj bele egy kevés parmezánt is! Így még krémesebb lesz az állaga és az ízét is gazdagítod.

Ha pedig még tovább szeretnéd fokozni az élményt, adj hozzá friss fűszernövényt, például petrezselymet vagy snidlinget. A krumplipüréd így nemcsak finom, hanem látványos is lesz a tányéron.

 

2) Tökéletes sültkrumpli otthon

Ki ne szeretné a ropogós, aranybarnára sült krumplit? Először főzd a krumplit pár percig, így már nem lesz szüksége sok időre az olajban. Most jön a csavar: kétszer kell sütnöd. Figyelj az olaj hőmérsékletére! Ezt egy konyhai maghőérővel könnyen ellenőrizheted. Az első sütésnél alacsonyabb hőfokon dolgozz (170°C), hogy a krumpli belseje puha legyen, majd emeld a hőt (185°C), hogy a második sütés során elérd az igazi, ropogós, aranybarna külsőt.

Tipp: A krumpli felszínét jól szárítsd meg a sütés előtt. Egy papírtörlő vagy tiszta konyharuha tökéletes erre a célra!

Ha szeretnéd úgy csinálni, mint a profik, akkor szerezz be profi eszközöket, mint a hasábburgonya szeletelő vagy az olajsütő. Ezekkel gyerekjáték a tökéletes sültkrumpli elkészítése!

 

3) A kedvenc ételed, kicsit másképp: rakott krumpli

A hagyományos rakott krumpli szinte megunhatatlan, de mi lenne, ha vinnél bele egy kis csavart? Próbáld ki különböző sajtokkal, például füstölt sajttal vagy cheddarral, amelyek gazdagabbá és karakteresebbé teszik az ételt!

És ha már itt tartunk, miért ne dobnál bele néhány szelet ropogósra sült bacon-t? Ez a kis extra íz garantáltan feldobja sokunk comfort food-ját!

 

+1) Krumpli a kenyérbe?

Képzeld el a frissen sült házi kenyér illatát... A krumplis kenyér új szintre emeli a hagyományos kenyérsütést. A hozzáadott krumpli extra nedvességet és puhaságot ad a tésztának, így a kenyér sokáig friss marad, ráadásul ízben is gazdagabb lesz.

Tipp: A krumplis kenyérből készült melegszendvics verhetetlen! Készíts egy egyszerű szendvicset, majd mehet a kontaktgrillbe!

 

Kísérletezz bátran a konyhában! Láthatod, hogy még egy ilyen egyszerű és mindennapos alapanyagból is világbajnok ételeket készíthetsz!

Ha pedig szükséged van a legjobb konyhai eszközökre, keresgélj a Gammo webáruház kínálatában!


Kapcsolódó termékeink