Ínycsiklandó és különleges grill receptek, amiket ki kell próbálnod
2025. 05. 09.
A grillezés nemcsak a nyári esték kedvelt programja, hanem igazi kulináris élmény is lehet, ha egy kicsit kilépünk a szokásos hamburger–kolbász párosításból. Ha valami különlegesre vágysz, amitől garantáltan le fog esni a vendégeid álla, akkor jó helyen jársz! Összegyűjtöttünk néhány izgalmas grill receptet, amik új színt vihetnek a következő sütögetésedbe.
1. Grillezett ananászos csirke mézes-chilis mázzal
Hozzávalók:
- 4 db csirkemellfilé
- 1 db friss ananász, szeletekre vágva
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál chilipehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Keverd össze a mézet, szójaszószt, chili pelyhet és az olívaolajat, majd kend meg vele a csirkemelleket. Hagyd pácolódni legalább 30 percet. Grillrácson közepes lángon süsd a csirkét mindkét oldalán 6-8 percig. Az ananászszeleteket is tedd a grillre, és pár perc alatt karamellizáld meg őket. Tálald együtt, és hogy még szaftosabb legyen, locsold meg egy kis extra szósszal.
2. Füstölt sajttal töltött grillezett gombafejek
Hozzávalók:
- 8 nagy fej csiperke vagy portobello gomba
- 150 g füstölt sajt
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- friss petrezselyem
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés: A gombák szárát óvatosan távolítsd el. Keverd össze a reszelt füstölt sajtot az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Töltsd meg a gombafejeket a keverékkel, locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd közepes hőmérsékleten grillezd 6-8 percig, míg a sajt megolvad és a gomba átsül.
3. Grillezett görög joghurtos padlizsán
Hozzávalók:
- 2 nagyobb padlizsán
- 150 g görög joghurt
- 1 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- friss menta
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés: A padlizsánokat szeleteld hosszában félcentis szeletekre, kend meg olívaolajjal, és sózd meg. Grillen mindkét oldalon süsd meg őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek. A joghurtot keverd össze citromlével, reszelt fokhagymával, sóval, borssal és apróra vágott mentával. Tálaláskor kanalazz a sült padlizsánokra a frissítő joghurtos mártásból.
4. Bourbon-os-karamellás grillezett ananász
Hozzávalók:
- 1 érett ananász
- 100 g barna cukor
- 50 ml bourbon whiskey
- 50 g vaj
- vanília fagylalt a tálaláshoz
Elkészítés: Vágd az ananászt karikákra, a közepét távolítsd el. Egy kis serpenyőben készítsd el a karamellszószt: olvaszd meg a vajat, add hozzá a barna cukrot, majd ha buborékozni kezd, öntsd hozzá a bourbont. Kend meg az ananász szeleteket a karamellszósszal és grillezd 2-3 percig mindkét oldalon. Tálald vanília fagylalttal és a maradék szósszal meglocsolva.
+1 Tipp: Használj füstölőfa forgácsot!
Ha igazán különleges aromát szeretnél adni az ételeidnek, érdemes kipróbálni a különböző fajtájú füstölőfa forgácsokat (például alma-, cseresznye- vagy hickory fa). Egy kis előáztatás után közvetlenül a parázsra szórva mennyei, enyhén füstös ízt adnak minden grillezett fogásnak.
Kapcsolódó termékeink
GAMMO elektromos asztali rostlap - sima 54cm
64.008 HUF(50.400 HUF + ÁFA)
GAMMO elektromos asztali rostlap - sima/bordázott 72cm
114.681 HUF(90.300 HUF + ÁFA)
GAMMO elektromos asztali rostlap - sima 72cm
117.348 HUF(92.400 HUF + ÁFA)
GAMMO elektromos rostlap sima/bordázott + statikus sütővel
533.400 HUF(420.000 HUF + ÁFA)