gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ínycsiklandó és különleges grill receptek, amiket ki kell próbálnod

2025. 05. 09.

Ínycsiklandó és különleges grill receptek, amiket ki kell próbálnod

A grillezés nemcsak a nyári esték kedvelt programja, hanem igazi kulináris élmény is lehet, ha egy kicsit kilépünk a szokásos hamburger–kolbász párosításból. Ha valami különlegesre vágysz, amitől garantáltan le fog esni a vendégeid álla, akkor jó helyen jársz! Összegyűjtöttünk néhány izgalmas grill receptet, amik új színt vihetnek a következő sütögetésedbe.

1. Grillezett ananászos csirke mézes-chilis mázzal

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 1 db friss ananász, szeletekre vágva
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés: Keverd össze a mézet, szójaszószt, chili pelyhet és az olívaolajat, majd kend meg vele a csirkemelleket. Hagyd pácolódni legalább 30 percet. Grillrácson közepes lángon süsd a csirkét mindkét oldalán 6-8 percig. Az ananászszeleteket is tedd a grillre, és pár perc alatt karamellizáld meg őket. Tálald együtt, és hogy még szaftosabb legyen, locsold meg egy kis extra szósszal.

2. Füstölt sajttal töltött grillezett gombafejek

Hozzávalók:

  • 8 nagy fej csiperke vagy portobello gomba
  • 150 g füstölt sajt
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • friss petrezselyem
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A gombák szárát óvatosan távolítsd el. Keverd össze a reszelt füstölt sajtot az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Töltsd meg a gombafejeket a keverékkel, locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd közepes hőmérsékleten grillezd 6-8 percig, míg a sajt megolvad és a gomba átsül.

3. Grillezett görög joghurtos padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 150 g görög joghurt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss menta
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánokat szeleteld hosszában félcentis szeletekre, kend meg olívaolajjal, és sózd meg. Grillen mindkét oldalon süsd meg őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek. A joghurtot keverd össze citromlével, reszelt fokhagymával, sóval, borssal és apróra vágott mentával. Tálaláskor kanalazz a sült padlizsánokra a frissítő joghurtos mártásból.

4. Bourbon-os-karamellás grillezett ananász

Hozzávalók:

  • 1 érett ananász
  • 100 g barna cukor
  • 50 ml bourbon whiskey
  • 50 g vaj
  • vanília fagylalt a tálaláshoz

Elkészítés: Vágd az ananászt karikákra, a közepét távolítsd el. Egy kis serpenyőben készítsd el a karamellszószt: olvaszd meg a vajat, add hozzá a barna cukrot, majd ha buborékozni kezd, öntsd hozzá a bourbont. Kend meg az ananász szeleteket a karamellszósszal és grillezd 2-3 percig mindkét oldalon. Tálald vanília fagylalttal és a maradék szósszal meglocsolva.

 

+1 Tipp: Használj füstölőfa forgácsot!

Ha igazán különleges aromát szeretnél adni az ételeidnek, érdemes kipróbálni a különböző fajtájú füstölőfa forgácsokat (például alma-, cseresznye- vagy hickory fa). Egy kis előáztatás után közvetlenül a parázsra szórva mennyei, enyhén füstös ízt adnak minden grillezett fogásnak.


Kapcsolódó termékeink