gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A nyár lelke: grillezés és bográcsozás

2022. 08. 18.

A nyár lelke: grillezés és bográcsozás

Egy korábbi bejegyzésünkben már szolgáltunk néhány tippel a grillezést illetően. Mivel azonban a nyár nem ér véget augusztus 31-én – már ami az időjárást illeti –, ezért bőven akad még olyan este és hétvége, amikor lesz lehetőség egy kerti partin grillezni vagy bográcsozni.   

Bográcsozás

 

 

Kevesen tudják, hogy a bogrács szó az oszmán-török bakraç szóból ered, amely rézüstöt jelentett. Érdekesség, hogy már az ókorban használtak a sztyeppei népek cserépből készült bográcsot (üstöt). A 15. században terjedt el a rézből, illetve vasból készült változat, az öntöttvas bográcsok pedig a 18. század óta vannak velünk. A ma egyik leggyakoribb változat, a zománcozott bogrács csak a 20. század találmánya.

 

Természetesen nem csak anyagát, de formáját tekintve is többféle áll rendelkezésünkre. Hazánkban a két alaptípus: a hagyományos, ívelt fenekű, felül kitáguló, kerek változat, valamint a lapos fenekű, felül is szűk halfőző bogrács. Mivel a bogrács egy szabadtűzi főzőedény, fel kell lógatni, amit fogantyúja (drótfüle) tesz lehetővé tulajdonképpen ettől a fogantyútól bogrács, a bogrács.

Méretét tekintve aligha ismerünk lehetetlent vagy határokat: az egészen kicsi, asztali tálaló bográcstól kezdve, a rekordnagyságú változatokig minden mérettel találkozni.

 

Bográcsban jellemzően egytálételeket szokás készíteni. A mindenki által ismert, leggyakrabban bográcsban készített ételek a különféle pörköltek, a paprikás krumpli, a gulyásleves és a halászlé – aligha van olyan magyar ember, aki legalább az egyiknek ne kóstolta volna már bográcsban készült változatát.

 

A bográcsozás egy rituálé, nem egy egyszerű főzőcskézés. 

Az elkészítendő étel és a hozzá illő bogrács kiválasztását, valamint a hozzávalók beszerzését a gondos előkészületek követik. Kéznél kell lennie például egy nagy fakanálnak, és valami olyasminek (például egy vastag konyhai rongynak), amivel az átmelegedett fogantyút meg lehet biztonságosan fogni az alapos és autentikus rázó-keverő mozdulatokhoz.

Az étel elkészítése sok kóstolással jár, aki a társaságból épp arra jár, az biztosan megégeti a nyelve hegyét, mikor a szakács megkéri, hogy véleményezze, kell-e még bele só, bors vagy paprika.

 

Bár klasszikusan a bográcsozás lényege, hogy szabadtűzön fő az étel, gázzsámolyokkal is megoldható a főzés. Hívhatjuk ezt a megoldást a bográcsozás kistestvérének vagy könnyített alternatívájának, a lényeg úgyis a jó hangulat, ami az ilyen alkalmaknál garantált!

 

Grillezés

 

 

Szerencsére az emberi fantázia határtalan, ha arról van szó, hogy mit hogyan lehet elkészíteni és elfogyasztani. Nincs ez másként a grillezéssel kapcsolatban sem: különféle sajtok, megfelelő méretre vágott zöldségek (és gyümölcsök!), húspogácsák, hagyományos és ízesített virslik és kolbászok, pácolt halak és húsok is a grillre kerülnek – és akkor még nem is beszéltünk ezek extravagáns kombinációiról! 

A pác, amit az előkészítés során használunk, és a szószok, amivel kísérjük a finom falatokat, csak tovább színesítik és szélesítik a palettát. 

 

Alighanem már Neked is összeszaladt a nyál a szádban, és már alig várod, hogy este a családot (és persze magadat), vagy hétvégén a vendégeket meglepd finomabbnál finomabb grill ételekkel. 

Talán már látod lelki szemeid előtt: kezedben a spatula, melletted sorakozik a többi profi eszköz, előtted melegedik az elektromos, a gázüzemű vagy a faszenes grillsütő vagy rostlap, és alig várod, hogy a csodás illatok mindenkit odacsalogassanak az asztalhoz. Mert bizony a grillezés fenomenális illatokkal is jár, kérdezd csak meg a szomszédod, aki mindig vágyakozva tekint át, amikor elkezded előkészíteni a grillezőt!

És mi van a barbeque-val?

 

 

Számtalan kikapcsolódási formára asszociálunk, amikor a nyárra gondolunk: tengerparti vagy balatoni nyaralásra, vízicsúszdás strandolásra, romantikus borozásra a csillagos ég alatt, fesztiválokra, tábortüzes sütögetésre

De legyen bármennyire is frissítő az a habkönnyű nyári sütemény vagy az a házi fagyi, amit desszertként tálalsz; vagy essen bármennyire is jól a lángos, az igazság az, hogy mindig keressük az újdonságot, a változatosságot. 

Ehhez pedig gyakran filmekből inspirálódunk – valljuk be, az esetek többségében amerikai filmekből.

 

Ennek is köszönhető, hogy a hollywoodi filmekből már oly’ jól ismert barbeque hazánkban is hódító útjára indult. Gyakori tévhit, hogy a barbeque és grillezés szavak egymás szinonimái, a valóságban azonban alapvető különbség van a kettő között: erről itt olvashatsz bővebben. 

 

Tehát a barbeque és a grillezés nem ugyanaz, ez pedig azt jelenti, hogy még eggyel több opció közül választhatunk, amikor azon gondolkodunk, mivel kényeztessük ízlelőbimbóinkat nyáron.