gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Nincs finomabb a házi készítésű tésztánál

2024. 02. 26.

Nincs finomabb a házi készítésű tésztánál

Miért jobb a házi készítésű tészta?

Amikor a konyhában állva a tészta készítésének művészetében merülsz el, valójában sokkal többet teszel, mint csupán ételt készítesz. A házi készítésű tészta előnyei messze túlmutatnak azon, hogy friss és ízletes fogást varázsolsz az asztalra.

#1 Összetevők ellenőrzése

A házi tészta lehetővé teszi számodra, hogy teljes mértékben ellenőrizd az összetevőket. Ez nem csupán azt jelenti, hogy elkerülheted az adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyek gyakran megtalálhatóak a bolti változatokban, hanem azt is, hogy személyre szabhatod az ízvilágot, legyen szó akár speciális diétás igényekről vagy egyszerűen csak a preferált ízekről.

#2 Textúra és frissesség

A házi tészta textúrája és frissessége összehasonlíthatatlan a bolti változatokkal. A saját kezűleg készített tészta állaga tökéletesen szabályozható: lehet vékonyabb, vastagabb, lazább. Ennek köszönhetően minden egyes fogás pontosan olyan lehet, amilyennek szeretnéd.

#3 Meditatív tevékenység

A tészta készítése és nyújtása lehetőséget ad arra, hogy kikapcsolódj, és igazán át tudd magad adni a főzés örömének. Segítségével a mindennapi stressztől elvonatkoztatva teremthetsz valódi értéket a konyhában.

 

A tészta alapanyagai

A kenyérhez hasonlóan a tészta is a legegyszerűbb hozzávalókból készül. Van, hogy csak liszt és víz kerül bele, viszont a kézzel, házilag készített tésztákban a folyadék szerepét általában a tojás tölti be.

A hozzávalók mesterhármasa: a búzaliszt, a tojás és a só. Azonban nem mindegy, hogy milyenek az alapanyagok és az arányok. A búzaliszt esetében meghatározó lehet például a minősége, textúrája vagy a benne lévő glutén mennyisége is. Sokat számít a tojás is: ha szép, sárga házi tojásból készül, az jelentősen növelheti az elkészült tészta minőségét.

Aranyszabályként azt tartják, hogy mindig 100 gramm liszthez kell kerülnie 1 tojásnak.

 

A tésztanyújtás alapjai

Ha textúrájában igazán tökéletes tésztát szeretnél kapni, akkor 5 dologra kell figyelned:

Az eredmény minden fáradozást megér.

 

Tippek a kézzel nyújtott tészta készítéséhez

  1. A sodrófa kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy mihez készítesz tésztát, illetve, hogy milyen alakú tésztát szeretnél nyújtani. Például kör alakú tészta esetében jó választás lehet a kissé hajlított sodrófa.
  2. Miután egy tökéletes gömb alakú “labdát” gyúrtál a tésztából, a nyújtást kezdd ennek a közepén, és innen haladj kifelé!
  3. Ha szeretnéd elkerülni azt a bakit, hogy a tészta folyamatosan rátapad a sodrófára, akkor a lisztezés folyamatos odafigyelést igényel: a deszkán és a sodrófán is egyengess el egy kevés lisztet.

Természetesen nem csak kézzel nyújthatod a tésztát. Amennyiben szeretnéd felgyorsítani és megkönnyíteni a folyamatot, úgy használhatsz hozzá tésztakészítő gépet is. Aliza Green séf és gasztronómia tanácsadó azóta rajong a tésztáért, amióta egyszer Olaszországban nyaralt, még 6 évesen. Azóta kitanulta a tésztakészítés minden csínját-bínját és folyamatosan fejleszti tudását. Ő mint szakértő a következőket javasolja, ha géppel készítesz házi készítésű tésztát:

  1. Ha tésztagéppel szeretnél nyújtani, akkor tömörebb állagú tésztát készíts. Ennek oka egyszerű: minél tömörebb a tészta, annál vékonyabb lapokat fog tudni belőle nyújtani a gép, egyre nagyobb fokozaton.
  2. A kinyújtott tésztalap elejét egyenesre vágd, hogy könnyebben be tudd fűzni a tésztagépbe.

A tökéletes tészta titka tehát nem csupán az alapanyagok minőségében, hanem a készítési folyamat lépéseiben is ott rejlik.

 

Változatosság a konyhában

Fontos figyelembe venni, hogy minden tésztafajta elkészítése egyedi technikákat és praktikákat igényel, amelyekkel érdemes kikísérletezni, ha tökéletes alapanyagot szeretnél létrehozni.

A ravioli például különleges odafigyelést igényel a töltelék előkészítésében és a tészta tökéletes bezárásában. Segítségül szolgálhatnak a különböző forma-szettek, amelyeknek köszönhetően gyorsan és higiénikusan fogsz tudni nyújtani, majd töltés után formára szaggatni a saját készítésű raviolikat.

A spagetti és más hosszú tésztafajták esetében a nyújtás és a vágás pontos technikája kulcsfontosságú. A tészta egyenletes vastagságúra nyújtása után, speciális tésztavágó eszközökkel vagy éles késsel lehet a kívánt formára szabni. A spagetti esetében például fontos, hogy a tészta szálak egyforma vastagságúak és hosszúságúak legyenek, hogy főzésük során egységesen puhuljanak meg.

 

Útravaló

A változatosság és a kísérletezés öröme, amit a különböző tésztafajták házilag történő elkészítése kínál, lehetőséget teremt arra, hogy személyes ízlésed szerint alakítsd és finomítsd az étkezéseidet. Reméljük, hogy ezeknek a praktikáknak az elsajátítása segítséget nyújtanak majd a számodra.

 

Ha érdekel a sütés-főzés világa, akkor figyeld oldalunkat, ahol nem csak szuper konyhai eszközöket találhatsz, hanem izgalmas cikkeket is olvashatsz!

U.i.: A bejegyzés végéhez érve végül mi jut először eszedbe a tésztáról? :)

 


Kapcsolódó termékeink