4 maradékmentő ötlet
2024. 11. 22.
1. Pékáruk felhasználása
A legkézenfekvőbb válasz a szikkadt pékáru felhasználására a mákos guba, a maradékmentés kancellárja.
Az egyik legtipikusabb maradék amivel egy háztartásban találkozhatsz, az a több napos, kissé szikkadt, száraz pékáru. A mákos gubához nemcsak, hogy felhasználhatóak alapanyagként, hanem kifejezetten akkor lesz jó a gubánk, ha néhány napos pékáruból készül. Azért is ideális recept a mákosguba, mert viszonylag könnyen elkészíthető étel, és kifejezetten száraz kifli karikákból készítve kapjuk a legautentikusabb, nagyszülők konyhájából ismerős ízt.
De a szikkadt pékáruk felhasználására van még más alternatíva is:
- apróra kockázva és megpirítva kiváló levesbetétet készíthetsz belőle
- igazán megúszós felhasználás a zsemlemorzsa is
- és a pirítós kenyérről se feledkezzünk meg: elsőre nem is gondolnád, mennyire változatosan lehet megbolondítani egy sima pirítóst az egzotikus feltétektől kezdve a fűszerezésig
2. Főtt rizs felhasználása
A szükséges köretek mennyiségének tökéletes megjósolásával még a legtapasztaltabb konyhatündéreknek is meggyűlik a bajuk. Rengeteg változót kell figyelembe venni, a családtagok étvágyától kezdve, az ízlésükön át, egészen a főétellel való kombinálhatóságig. Nem csoda, hogy bárkivel megtörténik ha néha megmarad egy kevés köret egy főzést követően. Ezt sem érdemes kidobni, sőt az egyik legklasszikusabb köret, a főtt rizs is sokféleképpen felhasználható utólag.
Egy kis adag főtt rizsből remek tojásos rizst készíthetsz, ami az egyik legjobb tápértékekkel bíró, maradékmentő étel. Frissen vágott újhagymával, vagy sült szalonnával pedig még gazdagabbá teheted.
A maradék rizst felhasználhatod még töltött paprikához, rizottóhoz vagy pörkölttel elkeverve rizses hús készíthető belőle. Nagyobb megmaradt mennyiség esetén pedig a legkézenfekvőbb valamilyen rakott ételt készíteni belőle.
3. Zöldségek felhasználása
Ha kicsit ráncos, kicsit régebbi zöldséggel találkozol a háztartásban, akkor sem érdemes kidobni őket! Ha nyersen már senkinek sincs ínyére, akkor vágd apró darabokra, ezt felhasználhatod raguba, levesbe, vagy pörköltbe.
Bármelyik étel meg fogja köszönni, ha a fűszerek mellett zöldségekkel is gazdagítjuk az ízét. A nagyobb mennyiségű paradicsom-paprika duójából akár lecsó, vagy lecsós hús is készülhet.
4. Rántott hús felhasználása
Nagyon kevés nosztalgikusabb és ízletesebb étel van a rántott húsnál! Másnap, vagy harmadnap, még tökéletesen ehető, és egyáltalán nem tanácsos kidobni, azonban annyira már nem ízletes. A megmaradt rántott húsba új életet lehelhetsz, többféle recepttel is. A rántott húsos szendvics egy kézenfekvő és egyszerű opció, ami nemcsak vacsorára, de még ebédre is tökéletes.
Csavarhatsz rajta, ha nem zsemlébe vagy két szelet kenyér közé helyezed, hanem csíkokra vágod és felhasználod egy tortilla tekercshez. Mivel nem mondhatjuk, hogy a tortillatekercs a hazai gasztronómia klasszikus produktuma, így mindenki értékelni fogja a családban az újragondolt különlegességet. Mindig érdemes a kamrában tartani egy-két zacskó tortilla lapot. Kend meg vékonyan a tortillát majonézzel, helyezz rá egy kis salátát, reszelt sajtot, majd a maradék rántott csirkemellet, tekerd fel, picit pirítsd le száraz serpenyőben és kész az újraélesztett rántott húsos, tortillába tekert csoda.
Szívesen ismersz meg érdekes ételeket, esetleg további konyhai tippekre vagy kíváncsi? Oszd meg a cikket ismerőseiddel, és kövess minket Facebookon hasonlóan izgalmas tartalmakért!