gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

5+2 módja a sajt felhasználásának

2024. 03. 18.

5+2 módja a sajt felhasználásának

A sajt már évezredek óta elengedhetetlen része a kulináris világnak. A sajtkészítés legelső valószínűsíthető időpontja Kr.e. 8000-3000 közé tehető, sőt ez a tevékenység megjelenik a Bibliában, valamint a zsidó és római kultúrában is. Aztán a sajtkészítés tudománya szépen lassan bejárta és meghódította az egész világot. 

A sajt sokszínűsége

A sajt nem csupán egy étel: olyan alapanyag, amely új dimenziókat képes feltárni a konyhában. Számtalan módon fel lehet használni, és képes bármilyen étkezést megkoronázni.

Legyen szó érlelt, lágy, kemény, félkemény vagy akár ömlesztett sajtról, az ízvilág és a textúra minden esetben különleges és egyedi. Éppen ezért a sajt kreatív felhasználásával nem csak új ízélményekre tehetsz szert, de a megszokott ételeket is feldobhatod vele.

 

5+2 módja a sajt felhasználásának

A sajt sokszínűsége abban is megnyilvánul, hogy szinte az összes étkezéshez fel tudod használni alapanyagként. Elhoztuk neked a sajt 5 felhasználási módját!

#1 Előétel és leves

A sajtos előételek és snackek tökéletes választásnak bizonyulnak, ha valami gyors, mégis ízletes harapnivalót szeretnél az asztalra varázsolni. Próbáld ki a sajtgolyókat, amelyeket ízesíthetsz chilivel vagy zöldhagymával! Tökéletes lehet előételként egy egyszerű sajttál is, olajos magvakkal, szőlővel és szalámival tálalva.

Ha pedig meleg, krémes, lágy levesre vágynál, akkor a sajtkrémleves garantáltan levesz majd a lábadról.

A sajtkrémleves elkészítése nagyon egyszerű: nincs más dolgod, mint egy lábas forró vízbe leveskockát rakni, belehelyezni 20 dkg sajtot, majd ezt addig kevergetni amíg a sajt el nem olvad. Ha felforrt az alaplé, akkor 2 dl tejszínnel és 5 evőkanál liszttel készíts habarást. Ezt követően még forrald pár percig, majd fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval. Kész is van az isteni krémleves.

#2 Főétel

Főételként biztosan nem lőhetsz mellé a rántott trappista vagy camembert sajttal. Ha isteni ízharmóniára vágysz, akkor tálald őket sült édesburgonyával és áfonyalekvárral!

Nem hagyhatod ki a sajt raclettét sem, ha a gasztronómia és az elegancia párosítása a célod! 

#3 Desszert

A sajttortát vagy a mascarponéval készült tiramisut már biztosan jól ismered, de gondoltad volna, hogy a sajtot más süteményekhez is felhasználhatod alapanyagként? Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a sajtkrémmel töltött Éclair (Ekler) fánkot, vagy egy sajtos gyümölcsös pitét!

#4 Feltétek és hozzávalók

Előfordulhat, hogy a sajtról neked is a feltétek jutottak legelőször az eszedbe. Pizzát, lángost, hamburgert, salátákat, tésztákat: gyakorlatilag bármit fel tud dobni egy kis reszelt sajt.

#5 Nassolnivalók

Ha csak egy kis uzsonnára vágynál, vagy baráti összejövetelt és hangulatos borozást tervezel, akkor a sajtnak elő kell kerülnie!  Erre remek megoldás lehet a fondue is, hiszen könnyen személyreszabható, hogy mit szeretnétek a forró sajtba mártogatni. Ha már mártogatás… mit szólnál nasinak egy fűszeres nachoshoz sajtszósszal?

 

Tippek a sajt felhasználásához a konyhában

A sajt kiválasztása az elkészítendő ételekhez igazi művészet. A tökéletes hatás eléréséhez számtalan dolgot kell tudnod és figyelembe venned. Az alábbiakban néhány olyan tippet találhatsz, amelyek segítenek abban, hogy a konyhádban a sajt ne csak egy alapanyag legyen, hanem az étel lelkét is megadja.

1. Ismerd meg a sajt karakterét!

Minden sajtnak megvan a maga jellegzetes ízvilága és textúrája. A friss, lágy sajtok, mint a ricotta vagy a mozzarella, tökéletesen illenek salátákhoz, pizzákhoz vagy könnyű tésztaételekhez.

Egy kemény, érlelt sajt pedig, mint a parmezán vagy a pecorino, intenzív ízével fenséges választás lehet reszelt formában tésztákra vagy rizottókra.

2. Figyelj az ízharmóniára!

Gondolkodj az ízek és az ételek közötti harmóniában. Egy erős, karakteres sajt, mint a cheddar vagy a gouda, remekül illik a húsos szendvicsekhez vagy a burgerekhez.

Míg egy finomabb, krémes sajt, mint a camembert, gyümölcsökkel és édes lekvárokkal párosítva kínál felejthetetlen ízélményt.

3. Figyelj a textúrára!

Nem csak az íz, hanem a textúra is fontos szempont a sajt kiválasztásakor. Egy jól olvadó sajt, mint a fontina, tökéletes választás sütőben készült ételekhez, ahol a sajt szépen elolvad és krémes réteget képez.

A ropogós, friss salátákhoz pedig a morzsolt feta vagy a lágy mozzarella adhat izgalmas textúrát.

 

A sajt felhasználásának további módjai

Tudtad, hogy a sajt különlegességét és egyediségét nem csak a konyhában lehet hasznosítani? Elhoztuk Neked a sajtnak 2 további felhasználási módját!

#1 Társadalmi események, rendezvények

Manapság már rendezvényeket, társadalmi eseményeket építenek a sajt köré. Lehetőséged van például romantikus sajt- és borkóstolóra menni a pároddal, vagy vásárokban megtalálni a legkülönlegesebb és legfinomabb termékeket. Ha igazán elszánt vagy, akkor sajtkészítő workshopon is részt vehetsz, ahol elméletben és gyakorlatban is megismerkedhetsz ezzel a művészettel. Mindez azt jelenti, hogy a sajtot még ajándékként is fel tudod használni!

#2 Sajtgurító verseny

Vannak, akik a sajtot versenyre használják fel. Ilyen például a híres angliai Sajtgurító Verseny, amelyet Glouchestershire megyében, a Cooper's Hill lankáin szoktak megrendezni. A verseny lényege, hogy ezen a hatalmas lejtőn útnak eresztenek egy kerek sajtot, a résztvevők feladata pedig az, hogy elkapják, mielőtt a lejtő aljára ér.

Gondoltad volna, hogy ennyi lehetőséget rejt magában a sajt?

 

Útravaló

A sajt sokoldalúsága végtelen lehetőséget kínál. Legyen szó egy egyszerű reggeli szendvicsről vagy egy gourmet vacsoráról, a sajt képes megkoronázni az étkezést, hozzáadva azt a különleges ízt és textúrát, ami emlékezetessé teszi a fogást. A sajt attól válik igazán izgalmassá és különlegessé, hogy számtalan módon lehet felhasználni a konyhában, sőt még otthonunkon kívül is.

 

Reméljük, hogy érdekes információkkal és hasznos tippekkel tudtunk ellátni ebben a bejegyzésben. Ha szeretnél még hasonló érdekes tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni, akkor folyamatosan figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!


Kapcsolódó termékeink