gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

7+1 Ikonikus filmes kaja

2018. 09. 12.

7+1 Ikonikus filmes kaja

Nagyon sok, sőt, egyre több film foglalkozik gasztronómiával vagy érint az étkezéssel, evéssel kapcsolatos emlékezetes jeleneteket. Ezek közül válogattunk most össze párat, hogy meghozzuk a kedveteket egy kis főzőcskézéshez!

1. Julie & Julia - Két nő, egy recept
Meryl Streep és Amy Adams remek alakítása egy nem mindennapi gasztrovállalkozás története. Mivel az egész filmet gyakorlatilag végigfőzik, nehéz kiemelni egyetlen receptet – mi ezúttal a nagyszerű burgundi marha mellett döntöttünk. Hiába, egy ilyen fogás sok türelmet igényel, de a végén a jutalom nem marad el. Jótanács: ne feledkezzünk meg róla, mert ha túl sokáig a sütőben hagyjuk, könnyen elfüstölhet!

2. L’ecsó
A francia lecsó (vagyis gyakrolatilag a magyar lecsó francia megfelelője) hatalmas karriert futott a Pixar patkányos filmjének köszönhetően. Remy hatalmas elánnal készíti el a fogást, amivel a rettegett étteremkritikus, Anton Ego rajongását is kiváltja. Persze a történet ennyire azért nem egyszerű, még egy sor bonyodalom nehezíti, hogy Remy megvalósítsa álmát és séf lehessen. Akit meggyőzött a patkányka főztje, otthon könnyedén reprodukálhatja a francia l’ecsót.

(kép forrása: Pluggedin.com)

3. Ízek, imák, szerelmek
A film egyik jelenetében Julia Roberts olyan élvezettel falja az autentikus, olasz margarita pizzát, hogy attól még egy húsimádó pizzaszkeptikus nyálelválasztása is megindul. Amikor a barátnője arról panaszkodik, hogy nem ehet, mivel így is sokat felszedett az utóbbi időben, Roberts karaktere azzal szereli le, hogy Nápolyban morális kötelességük, hogy pizzát egyenek és jól érezzék magukat, ráadásul már unja a bűntudatot, amit minden elfogyasztott kalória után éreznie kellene.

4. A Séf
Egyik válogatásunkban már megemlékeztünk a kubai Cubano szendvicsről. Ez volt az a finomság, ami újra értelmet adott a film séfként nagyot bukó címszereplőjének (Jon Favreau), aki a lehető legjobbkor váltott, hátat fordított a fine diningnak és inkább a több szabadságot biztosító street food világában próbálta ki magát egy kimustrált büfékocsival. A merész váltás bejött, és az egykori séf Cubano szendvicseiért szinte ölték egymást az emberek mindenütt, ahol street food truck megállt.


(kép forrása: firstwefeast.com)

5. Amélie csodálatos élete
Mint tudjuk, Amelie rajong az apró és szokatlan dolgokért, vagyis nem csak kerti törpék fotóit gyűjti a világ különböző pontjairól, hanem például imádja egy kiskanállal feltörni a crème brûlée tetején lévő karamellizált cukorréteget. Igen, az a kis roppanó hang és az a mennyei íz, ami utána következik szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét. Ezért sem tudtuk lehagyni a listánkról. És bár házilag nem a legegyszerűbb elkészíteni ezt a desszertet, azért közel sem lehetetlen.

6. Csokoládé
Bár nem a hagyományos receptekről és főzésről szól, de az ízlést és ízlelést az érzékek és érzelmek birodalmába helyező Csokoládé című filmet nehéz lenne kihagyni egy ilyen felsorolásból. A filmben felbukkanó egyik legikonikusabb édesség a Vianne (Juliette Binoche) által készített fűszeres forrócsoki. Az ellenállhatatlan ital az egyik olyan finomság, amivel a főhős a történet szerint szép lassan elnyeri az ellenséges, gyanakvó és konzervatív falubeliek szimpátiáját. Valamit tudhat az a csoki, annyi biztos!


(kép forrása: Foodnetwork)

7. Becstelen Brigantyk
A filmben Landa ezredes egyik kedvenc desszertje a strudel, vagyis a rétes, méghozzá az almás változata, szigorúan krémmel a tetején. Az édesség nyilván az osztrák-német vonal miatt került be a filmbe (Landa egy meglehetősen kegyetlen náci ezredes a filmben, Christoph Waltz vérfagyasztóan remek alakításában), de Szerbiában és természetesen nálunk is ismert és kedvelt finomság. Ezért is ajánljuk mindenkinek, hogy készítse el saját kezűleg - az interneten elérhető receptek száma a végtelenhez közelít -, akár házilag dagasztott tésztából.

 

+1. Szalontüdő
Bár itt most kicsit ellépünk az eddigi kiválasztási elveinktől, miszerint igyekeztünk gusztább fogásokat kiválasztani, talán a Szalontüdő a legismertebb és legnépszerűbb kisfilm itthon, hála elsősorban a Youtube-nak, és persze a remekbeszabott rendezésnek (és alapötletnek). A film a rákospalotai Pléh Csárdánál játszódik (amit egyébként a nemrég elhunyt gasztroguru Anthony Bourdain tett világhíressé), és egy irodista (üzletember) viszontagságos ebédszünetét örökíti meg. A menü természetesen szalontüdő (sportszelettel és málnafröccsell), ami meglehetősen gusztustalanul néz ki (ezúton gratulálunk a food-stílistnek), de annál jóízűbben fogyasztják a film főhősei. Többet nem is mondunk, a film a mai napig elérhető online, érdemes rákattintani:

 

Bármelyiket is válasszátok a fenti fogások közül, a Nagykonyhaigepek.hu oldalon gyakorlatilag minden szükséges eszközt megtaláltok, hogy a fenti finomságokat otthon is elkészíthessétek. Szóval, ha megrendeltétek a legmenőbb konyhai cuccokat, elő a hozzávalókat és hajrá! Ha pedig a recepttel kapcsolatban elbizonytalanodnátok, irány a tévészoba/Netflix/Mozi és máris képbe kerülhettek.