gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A disznóvágás bája

2018. 11. 29.

A disznóvágás bája

Őszinte leszek: nincsenek szép emlékeim a disznóvágásról. Nem gyereknek való vidék az: hideg, hajnali táj; szürkületben disznóvisításra ébredni; kiömlő vér; perzselés és az égett szőr szaga - ezeket láttam és éreztem, amikor kisiskolás koromban, disznóvágás napján indultam iskolába. Merthogy gyakran volt így, hiányzott a gyermeki részvétel romantikája, pedig mindig mondták, hogy “majd te fogod a farkát” igazából nem engedtek túl közel, veszélyes lett volna.

Persze a fentiekhez is hozzá lehet szokni, de egy disznótoron a gyerek kicsit mindig kívülálló marad. Másoknak talán épp ezért jelent igazán kedves emléket: a gondtalan gyerekkorhoz kapcsolódik, különösen, ha valaki már elszármazott a szülőfalujából. Ez a hagyomány egyébként is kezd megkopni, ugyanúgy, mint például a húsvéti locsolkodás, amit én a városiasodással, és az egyre népszerűbb globális szokásokkal hozok összefüggésbe (lásd még: locsolás vs. húsvéti kirándulás, haloween vs. farsang, Szent Patrik napja stb. - az importszokások például sokkal jobban pörögnek az olyan globális felületeken, mint az Instagram vagy a Facebook, persze a jelenség okai ennél jóval összetettebbek).

De mint oly sok mindent, a disznóvágás nosztalgiáját is jobban átérzem, mióta nagyvárosban élek. Hiányzik az a barátságos, vidám, közösségi légkör, ami egy vágás alkalmával pillanatok alatt kialakult, az az apró csoda, ahogy egy disznóvágás egész családokat és szomszédságokat rántott össze, ugyanúgy, mint néhány idénymunka felénk pl. a meggyszedés vagy a szüretelés. Gyakran csak utólag tárul fel egy-egy ilyen élmény szépsége, amit gyerekként kényszernek érez az ember, felnőttként nagyon is tud ám hiányozni! 

Így nem csoda, hogy sok helyütt az ellentétes trendek ellenére is él ez a szép hagyomány, egyesek kezdik újra felfedezni, másoknál családon belül öröklődik. A lényeg, hogy a disznótor továbbra is csodás közösségi élmény tud lenni, igazi ritka pillanatokkal, ezért is tudjuk megérteni a tort és támogatni a kolbász elkészítését házilag, szemben az előre gyártott változatokkal. Annak pedig, aki a közeljövőben vágásra adná a fejét, a Tre Spade TC-8 Inox húsdarálót ajánljuk - klasszikus kézi (értsd: tekerős) szerkentyű, de nagy mennyiségű hússal is simán megbirkózik. De hát, mint tudjuk, nagyobb disznótoron a jó hangulat is sokszorozódik!