gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A kürtőskalács varázsa

2023. 10. 13.

A kürtőskalács varázsa

A kürtőskalács

Sokan azt gondolják, hogy a kürtőskalács a kürt hangszerről kapta a nevét. Ez azonban tévedés! A név valójában a kürtőre, azaz a kéményre utal. Nem véletlen, hogy angolul a „chimney cake" névre hallgat.

De miért is van ez így?

A kalács már a középkortól kezdve a kenyér édes változata volt, amit ünnepeken sütöttek. A kürtőskalács pedig ennek a finom süteménynek egy különleges verziója, amely Erdélyben látott napvilágot először.

parázs felett sült, fából készült hengerre tekert kalácsot egy 1581-es, erdélyi szakácskönyvben említik először. Az 1800-as években jelent meg Pesten, először egy kassai szakácskönyv új kiadásában olvashattak róla a pesti szakácsok, cukrászok. Azóta persze sokat változott a recept, mire végül kialakult az a kürtőskalács, amit ma ismerünk és szeretünk.

 

Kürtőskalács recept

Mindenki tudja, hogy a kürtőskalács az egyik legfinomabb magyar sütemény, de vajon ismered-e a titkát?

A kürtőskalács szíve-lelke az a különleges fahenger, amelyen a kelt tésztát nyitott tűzhelyen, parázs felett sütjük ki. Ez a sütőfa.

Manapság már persze nem feltétlen a hagyományos módszerekkel készül a kalács. A profi vendéglátók kürtőskalács-sütő gépeket használnak, ahol egyszerre hat vagy akár nyolc kalács is süthető.

De mi van a tésztában? A kürtőskalács tésztája nagyon hasonlít a hagyományos kalács tésztájára. Tejben felfuttatott élesztő, liszt, tojás és vaj alkotja. Egy óra pihentetés után kell kinyújtani és feltekerni a fahengerre.

Mivel vékonyra van tekerve, mindössze 10-15 perc alatt meg is sül! A kürtőskalács népszerűsége nem véletlen: belül omlós és puha, míg kívül ropogós és ízletes. Egy igazi magyar kulináris élmény!

 

Kürtöskalács sütőfa

Biztosan sejted, mennyire fontos a tökéletes sütőfa a finom eredmény eléréséhez. A sütőfa teszi igazán profivá a sütést.

A profi felhasználásra tervezett, masszív kivitelű Gázgrill sütőfa garantáltan nem okoz csalódást! Anyagában a természetes fa és az acél találkozik, így nem csak strapabíró, de hosszú élettartamú is.

Elsősorban az általunk is forgalmazott kürtőskalács sütő gépekhez ajánljuk, amelyeket ide, illetve ide kattintva tudod megrendelni!

Ne hagyd ki ezeket a kiváló minőségű termékeket! Még emlékezetesebbé teszik a kürtőskalács sütésének élményét!

 

Külföldi turisták budapesti utcakajája

Budapest utcáin sétálva nem lehet megkerülni a kürtöskalács-árusokat. Ezt nem csak a helyiek, hanem a külföldi turisták is imádják, akik kötelezőnek tekintik megkóstolni a kürtöskalácsot hazánkban járva.

Bár a klasszikus ízek (kakaó, fahéj, dió, stb.) továbbra is stabilan tartják magukat, az új verziók is egyre jobban hódítanak. Van köztük olyan, ami igazán ötletes, míg mások talán túlzásba esnek az extrém ízkombinációkkal. Persze, ha már unod a régi ízeket, mindenképp érdemes kísérletezni egy kicsit! Legfeljebb végül mégis visszatérsz a jó öreg fahéjas-kókuszos, vagy kakaós-diós ízhez!

Legyen szó akár házi sütésű, akár vendéglátóként készített kürtöskalácsról, az biztos, hogy igazi klasszikusról van szó, ami a legjobb eszközöket érdemli az elkészítéséhez! Kattints, és rendeld meg ezeket még ma!

 

És vess egy pillantást a többi eszközre is, amelyek nélkülözhetetlenek a bárok és a büfék számára! Úgy emelheted új szintre a család vagy a vendégek kiszolgálását, ha profi eszközöket használsz a sütéshez!

Hasonló cikkeink a témában:

Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?

2024. 04. 19.

Tovább olvasom


Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink