gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A legfinomabb nyári fesztiválkaják

2018. 07. 11.

A legfinomabb nyári fesztiválkaják

Odakint tombol a nyár, lassan már félidőnél járunk, ami azt jelenti, hogy a fesztiválszezon is javában zajlik. A vízpartokon kívül ilyenkor ezek a zenés-táncos mulatságok népszerűek igazán. Akár pálinkafesztiválról, akár zenei fesztiválról beszélünk, mindenütt sarkalatos pont a gasztronómiai felhozatal. Hiszen egy mozgalmas napon gondoskodni kell az energiautánpótlásról, ráadásul a minőségi szórakozásnak egyre inkább részét képezik a kulináris élvezetek. Egy fesztiválon sem mindegy, mit eszünk, épp ezért az alábbi válogatásban összegyűjtöttük, nálunk melyek a megkerülhetetlen fesztiválkaják!
 
Hamburger
 
Egyszerűen nem feledkezhetünk meg egy olyan fesztiválkalsszikusról, mint a hamburger, ráadásul talán a hamburgerkultúra profitált legtöbbet az elmúlt évek nagy street food forradalmából. Egy-egy nagyobb fesztiválon csúcsidőben szinte futószalagon érkeznek a hatalmas húspogácsával töltött bucik, annyira közkedvelt finomság és kiváló sörkorcsolya. A választék is egyre szélesebb a nagyobb fesztiválokon, a csalamádé a múlté, a helyét átvették a minél nagyobb húspogácsák a fesztiválozók nagy-nagy örömére.
 
Étvágygerjesztő, nem igaz? (kép forrása: The Foodist)
 
Amerikai hotdog
Gyors és viszonylag olcsó kaja kellene két koncert között? A pirított hagymával, mustárral, ketchuppal rendesen meghintett hotdognál nem sok ideálisabb éhségcsillapító létezik. Nagy kedvenc, és egyszerűen nem tud kikopni a fesztiválválasztékból. Ráadásul még ide a közép-európai viszonyok közé is egy kis amerikát tud csempészni az éjszakába.
 
BBQ
Tudjuk jól, a grillételeknél nehéz jobb dolgot kitalálni, de a tágan értelmezett grill, vagyis inkább sültételek közé a barbecue is beletartozik. A különleges technikával, lassú tűzön sütött húsokkal bélelt szendvicseket és dobozokat az ínyencek imádni fogják, emiatt viszont általában nem épp a legalacsonyabb árkategóriában versenyeznek.
 
Amerikai csoda egy dobozban (forrás: The BBQ Box)
 
Gyulyás, babgulyás
A levesekről sem szabad megfeledkezni, hiába a gyakran kánikulába hajló időjárás. Este vagy éjszaka, amikor valami meleg ételt kíván a gyomrunk, igen is, van létjogosultsága ennek a remek fogásnak. Kenyérrel vagy anélkül, de mindenképp frissen és melegen a legjobb, ahogy elkészült nem szabad azonnal lecsapni a kondérra, különben előfordulhat, hogy türelmetlenségünkben megégetjük a nyelvünket. Csak szép lassan, és persze jó étvággyal!
 
Pljeskavica
A hazai fesztiválbiznisz beindulásával a balkáni konyhát is egyre több emberrel sikerült megismertetni, hála a délszláv kajákat áruló mozgóbüféknek. Míg korábban szinte kizárólag a Montenegrói Gurmannál lehetett ilyen különlegesebb kajákkal találkozni, ma már több fesztiválon is összefuthatunk a szerb hamburgerrel, amit saját magunknak tölthetünk meg mindenféle zöldséggel. Finom, friss és ízletes, no és persze újszerű a nyugati ízek által uralt fesztiválgasztronómiában.
 
Íme, a szerb hamburger!
 
Sült kolbász
Abban hasonlít a fentebb említett leveshez, hogy nem éppen nyáron van szezonja, de ha valaki nem fél a zsírtól, - sőt, összefut a nyál a száőjában a sercegő disznóhús illatát érezve - az jó időben sem fogja megvetni a maszatolós finomságot. Kalóriában nem lesz hiány, így gyors energiautánpótlást jelent, de amilyen masszív tud lenni, egy-egy vaskosabb szál elfogyasztása után könnyen ott találhatjuk magunkat egy sörpadon pihegve, miközben a kedvenc zenekarunk koncertjéről maradunk épp le.
 
A felsorolást még hosszan lehetne folytatni, hála az égnek (ezúttal csak a szigorúan szubjektív értékelésünk szerint legfontosabb és legnépszerűbb fogásokra szorítkoztunk). Általánosságban ugyanis elmondható, hogy az utóbbi időben a fesztiválgasztronómiában is kisebbfajta forradalom zajlott le, a street food és a food truck gasztro farvizén egyre több válogatott alapanyagokból készülő finomság kapható a közepesebb és nagyobb rendezvényeken. A látogatónak már nem kell azzal szembesülnie, hogy a mélyhűtőből kikapott csalamádés hamburger és a Fornetti közül kénytelen választani. A büfék az ételallergiásokra is figyelnek, illetve egyre több vendéglátós igyekszik távoli konyhák világát házhoz vinni, így sokszor tengeri herkentyűktől, keleti vagy épp dél-amerikai finomságokig egy sor különlegességet próbálhatunk ki a fesztiválokon.
 
+1. Gyümölcs mix
A fesztiválon nem muszáj csak és kizárólag a jobbára elég borsos áron mért helyi ételekből válogatni, érdemes némi saját elemózsiával is készülni, különösen egy többnapos vígasság esetén. Ezért is lehet szuper éhségoltó egy olyan aszalt gyümölcsmix, mint amilyet a Mindmegette válogatásában találtunk. A szárítással tartósított gyümölcs akár egy forró nyári napon is hosszan eláll, ráadásul tele van energiával (és némi vitaminnal), így gyors megoldást jelent, ha úgy érezzünk, kezdünk lemerülni. Ezen kívül könnyen előállítható az ATACAMA aszalók bármelyikével, az aszalt gyümölcsök szerelmesei így hosszú távon, akár a fesztiválszezon után is elláthatják magukat ínycsikladó finomságokkal.
 
Ezek után, azt hiszem, senki se kerülhet gasztrogondokba a nyári fesztiválokon, leszámítva a bőség zavarát. Jó mulatást és jó étvágyat kívánunk!