gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A paradicsom befőzés lépései

2024. 02. 02.

A paradicsom befőzés lépései

Paradicsom befőzése

Az utóbbi évek konyhai-háztartási trendjei közül kiemelkedik a paradicsom befőzése. Egyre többen főznek be otthon, házilag paradicsomot. De nincs is ebben semmi meglepő, ha belegondolunk abba, hogy a házias ízek mindent felülmúlnak. Arról nem is beszélve, milyen nagy könnyebbséget jelent az, hogy pontosan tudod, hogyan készült el a paradicsom befőtt. Hiszen te magad tetted bele a hozzávalókat. Így pontosan tudod, hogy nincs benne semmilyen olyan adalékanyag, amit jobbnak látsz elkerülni.

A befőzés menete sok családban generációról generációra öröklődik. A nagymama receptje általában jól bevált módszertanon alapul. A fiatalabb generációk viszont sokszor szeretik újragondolni a régi receptúrát. Ezért akkor is hasznos lehet tájékozódni és megnézni más recepteket is, ha egyébként teljesen elégedett vagy a mama által készített paradicsompürével is.

 

Paradicsom befőzés tartósítószer nélkül

Ha már azokat a hozzávalókat említettük, amire házi készítés során általában semmi szükség, érdemes külön kiemelni: a paradicsom befőzéséhez bizony nem kell feltétlen tartósítószer. Ha jól csinálod, a kamrában sokáig el fog állni minden egyes üveg paradicsom, és nem fog megromlani egyetlen adag sem.

Lássuk hát a paradicsom befőzés lépéseit GAMMO módra!

 

A paradicsom befőzés lépései

Hozzávalók

Az alábbi mennyiségek körülbelül 5 liter paradicsomszósz befőzésére szólnak.

  • 7-8 kg paradicsom
  • 3-4 evőkanál só

 

És amire még mindenképp szükséged lesz:

  • paradicsompasszírozó
  • 10 darab fél literes vagy 5 darab literes befőttes üveg
  • fazék
  • paplanok, takarók, plédek (a száraz dunszthoz)

 

Elkészítés

1. lépés

Alaposan mosd meg a paradicsomokat, akár többször is! A cél, hogy minden szennyeződéstől és kosztól megszabadítsd! Hámozd meg őket, vágd ki a sérült részeket, és a szár körüli zöld részt! A legszebb darabokból másfél kilót különíts el!

2. lépés

Egy teljesen tiszta (lehetőleg új) mosogatószivaccsal, ecetes vizet használva mosd el az összes eszközt, amit használni fogsz: az edényeket, a kanalakat, a késeket, és természetesen a passzírozógépet és a befőttesüvegeket is! Végül a kezed se maradjon ki!

3. lépés

A paradicsomokat vágd ketté! Sorban helyezd őket a fazékba, és nyomkodd szét őket szorongató mozdulatokkal! Az első kiló után gyújts alá a fazéknak, majd kilónként haladj tovább: mindig egy-egy újabb kilót tegyél a melegedő paradicsomokhoz.

4. lépés

Tartsd magas hőmérsékleten a masszát, és folyamatosan kevergesd! Mikor forrni kezd, akkor csökkentsd a hőmérsékletet! Ezután már nem kell folyamatosan keverni, de azért időnként mozgasd át! 30-40 percig főzd így!

5. lépés

Következhet a passzírozás! Merőkanállal adagolva passzírozd át az egészet! Ezután tedd vissza a tűzre még további 50-70 percre! (Itt tudod szabályozni a sűrűséget azzal, hogy meddig főzöd még.)

6. lépés

Mindeközben az ecetes vízzel átmosott befőttes üvegeket tedd fejjel lefelé a szintén ecettel elmosott tepsibe! Tedd a sütőbe, és 120-130°C-ra melegítsd fel! Ha a sütő felmelegedett erre a hőfokra, várj 8-10 percet, majd zárd el! Az üvegeket viszont még hagyd benne!

7. lépés

Amint a paradicsomlé elérte a kívánt sűrűséget, add hozzá a sót, és a félrerakott egész paradicsomokat!

8. lépés

Most előveheted a sütőből a befőttes üvegeket. Légy óvatos: az üvegek forrók, van önsúlyuk is, és könnyen felborulnak! Az egészben hagyott paradicsomokat adagold bele az üvegekbe.

9. lépés

A mindeddig a tűzön rotyogó paradicsompürét merd rá a paradicsomokra az üvegekben!

10. lépés

Most jön az a rész, ahol minden erődre szükség lesz! (Vagy ha gondolod, kérd meg a ház legizmosabb lakóját, hogy segítsen ebben!) Az üvegekre rá kell tekerni a tetejüket minél erősebben, és minél alaposabban! Ez a lépés azért kulcsfontosságú, mert ha nem jól zár a fedő, akkor megromlik a befőtt!

11. lépés

Következhet a száraz dunszt! Jöhetnek a paplanok, takarók, plédek: helyezd közéjük az üvegeket, jól bugyoláld be velük őket! Minimum 24 óráig így kell hagynod őket, úgyhogy végezz alapos munkát, és helyezd biztonságos helyre a kompozíciót!

Ezzel kész is vagy, a 24 óra elteltével felsorakoztathatod a kamrában az elkészült befőtteket!

Jó étvágyat!

 

Láthatod, nem kimondottan bonyolult a paradicsom befőzése, de ügyelni kell minden lépésre, hiszen az ördög a részletekben rejlik! Ha jó munkát végzel, isteni paradicsomszószok fognak sorakozni a spájzban, amelyek sokáig elállnak!

Bármikor előkaphatod bármelyiket, ha valami olaszosra vagy paradicsomosra vágysz!

 

Kedvet kaptál egy kis konyhatündérkedéshez? A legjobb helyen jársz! Nézz szét webáruházunkban, ahol a legjobb minőségű konyhai eszközöket találod!

Hasonló cikkeink a témában:

3 gyors és egyszerű recept

2024. 02. 07.

Tovább olvasom


Vitamindús ételek

2024. 01. 22.

Tovább olvasom


Olaszos ízek nyomában

2023. 08. 17.

Tovább olvasom


Paradicsomszósz és egyéb finomságok, melyek elkészítéséhez passzírozógépre van szükséged

2023. 08. 07.

Tovább olvasom


Passzírozó készülék: mire jó és hogyan használd?

2022. 03. 24.

Tovább olvasomKapcsolódó termékeink