gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A vegán hentestől a zöldségből készült szalonnáig

2019. 02. 04.

A vegán hentestől a zöldségből készült szalonnáig

Hiába nem csökken Nyugaton a húsfogyasztás, a vegánság egyre több embert érint, és az élelmiszeripari fejlődésére is komoly hatással van, ami egyre furább termékeket produkál. A húsmentesség például olyan területekre is behatol, amelyek eddig kizárólag a hús és a húsfogyasztás fennhatósága alá tartoztak.

Ma már létezik például vegán hentes (!). Bizony, abból az üzletből, ami az ősi húsmesterségről kapta a nevét, már létezik húsmentes változat is - így múlik el a világ dicsősége! Vagy inkább így változnak a vásárlói igények? Talán inkább az utóbbi, mert valahol sokkal jobb egy olyan sokszínű világ, ahol a vegán és a klasszikus hentes jól megfér egymás mellett. Egyébként az első vegán hentes az amerikai Minneapolisban nyitott meg, közösségi finanszírozásban jött rá össze a pénz. Állítólag népszerűsége azóta is töretlen, és időközben már Berlinben is nyílt hasonló üzlet.


Az amerikai vegán hentes

A vegán hentesnek persze volt előzménye. Például a húsmentes húsételek egyre újabb és izgalmasabb (egyesek szerint szentségtörő) variációi. Ma már nem vált ki akkora megrökönyödést a vegan steak és a vegan hamburger fogalma – utóbbi ételnek egyre több éttermet szentelnek még nálunk is, főleg Budapesten. De a vegán konyhákat és blogokat is szép lassan meghódítják ezek a különös ételek. A La veganista egyik javaslata például a boltban vagy éttermekben aranyáron mért vegán kolbász helyett a saját készítésű tönkölykolbász, az egyik legnépszerűbb hazai vegán webshop pedig a Gabonakolbasz.hu. De szintén a La veganista ad hírt a húsmentes chorizo-ról, ami a spanyolok nemzeti kolbászának vegan változata – és bárki elkészítheti otthon.


Vegán kolbász by Bulkshop.hu

És akkor mindehhez jön még a Népszava által tavaly lehozott kis színes, miszerint a szomszédos Ukrajna Szumi nevű megyeszékhelyének agrárhallgatói vegetáriánus szalonnát állítottak elő. A zöldségalapú zsírpótlékot növényi olajból és zselatinból hozták létre. Az egyetem táplálkozástani tanszékének vezetője szerint a találmány egészséges szalonna-alternatíva és a megfelelő fűszerezéssel hozza a szalonnaszerű ízvilágot, sós, paprikás változatban is előállítható.

Akinek a fentiekkel meghoztuk a kedvét a húsmentességhez vagy már alapból csak a vegan finomságok jöhetnek nála szóba, annak is jó szívvel ajánljuk a Tre Spade TC-8 Comby multifunkciós húsdarálóját. Igen, húsdarálóját, mivel ezzel a praktikus szerkezettel – hála a hozzá kapható kiegészítő szettnek – zöldséget, gyümölcsöt és paradicsomot is lehet passzírozni, illetve mandulát és keménysajtot reszelni.