gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A világ ízei: hogyan használd őket?

2023. 01. 04.

A világ ízei: hogyan használd őket?

Globalizálódó világ és kulturális nyitottság

Globalizálódó világunkban a kultúrák megismerésére egyre nagyobb az igény, így a helyi gasztronómia felfedezésére is. Ma már a világ legtávolabbi pontjának kis közösségei épp annyira fókuszba kerülhetnek, mint a híres olasz vagy francia konyha ízei. 

Ennek a tendenciának az egyik fő mozgatórugója persze a globalizáció. Hisz egyre több, különböző kultúrájú ember érintkezik egymással. Sőt,  jellemző, hogy amikor valaki a világ másik feléről, egy zárt kultúrából költözik egy befogadó, multikulturális közegbe, akkor a magával hozott értékekkel is hat majd az új közösségre. Például a bevándorlók magukkal hozzák saját hagyományos konyhájukat és ízeiket, ezek pedig elkezdik befolyásolni a helyi gasztronómia alakulását.

Persze ma már nem kell utazni vagy költözni ahhoz, hogy megízleljük a világ másik felét. Az internet is erősen hozzájárul a különböző konyhák fűszereinek, ízvilágának elterjedéséhez. Hiszen a közösségi média és az internet térnyerése  elérhetővé tette a kis, zárt kultúrák ízeinek felfedezését is. Azt, hogy akár otthonról is megismerjük a világ konyháinak sajátosságait. 

Az elmúlt években népszerűvé vált az Ázsiából, Közel-Keletről, Afrikából és Dél-Amerikából származó ételek felfedezésének igénye. Nőtt például az olyan ételek népszerűsége, mint a pho, a vietnámi tésztaleves, vagy épp a kellemesen pikáns, tojásos shakshuka, a közel-keleti,  paradicsomszósszal készült étel. Nőtt az afrikai ízek térnyerése is, hiszen egyre nyitottabbak vagyunk a különböző, egzotikus ízekre.

A világ ízei a professzionális gasztronómiában

Ez a tendencia, a regionális ízek felfedezésének igénye a professzionális konyhaművészetet is elérte. Hiszen folyamatos nyitottság és a megújulás mozgatja a profi éttermi konyhákat, és az igazán jó szakácsokat is. Így például lehetővé válik az új alapanyagokkal és technikákkal való kísérletezés. Hisz ennek az állandó kíváncsiságnak és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően képes egy professzionális étterem egyedi és emlékezetes élményeket szerezni vendégeinek. 

Fontos azonban, hogy amikor ezekhez a különleges ízekhez, eddig periférián lévő konyhák fogásaihoz nyúlunk, akkor hitelesek maradjunk. Ez azt jelenti, hogy megfelelő kutatást kell végezni, és meg kell érteni az általuk használt ételek és összetevők kulturális jelentőségét is. 

Hogyan főzzünk otthon?

Természetesen mikor különböző ázsiai vagy afrikai régiók, országok ételeihez nyúlunk, akkor ugyanaz jellemző az otthoni, félprofi vagy amatőr főzésre, mint a professzionális gasztronómiára. Először próbáljuk meg megismerni az adott kultúrát, érdemes étteremben kipróbálni az ételeket, ha tehetjük. Majd a jellemző ízek megismerése után nyúljunk az adott ételhez. Szerencsére az interneten autentikus, pontos recepteket kaphatunk egy-egy ételhez.

Fontos még, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, amikor indokolt, akkor importált zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert, hiszen hitelesen szeretnénk az adott ízvilágot rekonstruálni. De ha tehetjük, akkor ugyanazokat a konyhai eszközöket használjuk, melyekkel az eredeti recept készítői nyúlnak az alapanyagokhoz. Például a japán konyha esetében egy ilyen szusi készítő szőnyeggel tekerjük fel a szusi rollt, de ha már a japán konyhánál tartunk, ez a tatárkalap grillező is autentikus megoldást nyújt a japán konyha megszállotjainak. De például egy hagyományos olasz tészta elkészítéséhez is érdemes autentikus eszközöket, például ilyen tésztakészítő gépeket használni.

Persze sokszor már azzal hatékonyabban lehet ízeket és állagokat rekonstruálni, ha profi konyhai kiseszközökkel, vagy épp nagygépekkel készítjük el az ételeket. Ezért ha szeretsz főzni, és a lehető legprofibb módon próbálod tenni, akkor biztos, hogy találsz számodra fontos eszközöket nálunk!

Hasonló cikkeink a témában: