gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A világ legjobb szendvicsei (2. rész)

2017. 11. 04.

A világ legjobb szendvicsei (2. rész)

A múlt heti listánk kicsit farnehézre sikerült, a legtöbb szendvics a dél-amerikai kontinensről érkezett, ezért most a folytatásban megpróbáljuk valamelyest kiegyenlíteni az arányokat vadi új belépőkkel, különösen Ázsiából.

6. Katsu Sando

Mi az: rántott szeletből készül, ínycsiklandóan finom és japán? Na jó, kell még hozzá néhány apróság, például pár szelet ízletes fehér kenyér és barbecue szósz. A szendvics lelke - ahogy a japán szendvicsmesterek mondják - mégis csak a kiváló minőségű disznóhús, amely nélkül nem készülhet tradícionális katsu sando. A másik fontos összetevő, amit nem szabad megspórolni, az a panko vagyis a ropogós japán zsemlemorzsapanír - ebben kell kisütni a húst, amely két szelet lágy, a héjától megfosztott kenyér közé kerül. A kenyérszeletekre előbb jön a szósz, ami barbecue-alapú tradícionális tonkatsu-szósz, enyhén csípős és kissé gyümölcsös hatású, illetve minden japán étteremben saját recept alapján készül. A további kiegészítők tekintetében ízlés szerint lehet válogatni, jellemzően például tojássalátával vagy tartármártással szolgálják fel. A szendvics tálalása és ennélfogva a megjelenése is különleges, mivel többrétegű, mégsem toronyként, hanem az oldalára döntve szolgálják fel, így rálátni minden rétegére.
 
7. Reuben

Egy amerikai melegszendvics, amelynek az alapja sózótt marhahús két szelet rozskenyér között, kiegészülve olyan összetevőkkel, mint az orosz öntet (Russian dressing), a savanyúkáposzta és nem utolsó sorban az amerikai svájci sajt. A szendvics származását illetően többféle eredettörténetről is szól a fáma. Az egyik szerint Reuben Kulakofsky, egy litvániai zsidó boltos alkotta meg Omahában, Nebraska államban, talán épp az egyik pókerparti apropóján, amelyeket hetente tartott ismerőseivel a Balckstone Hotelben 1920 és 1935 között. A szendvics helyi szinten akkor vált híressé, mikor a hotel tulajdonosának (aki szintén járt a pókerpartikra), egy bizonyos Charles Schimmelnek köszönhetően felkerült a Balckstone ebédmenüjére. Érdekesség, hogy Omahában március 14-ét Reuben Szendvics Nappá nyilvánították. A másik eredetmonda szerint viszont New York-i a szendvics, ahol is Arnold Reubenhez, a neves Reuben's Delicatessen étterem és közért tulajdonosához kötik. Bármelyik is legyen igaz, ennek a különlegesen gazdag szendvicsnek a népszerűsége, különösen Észak-Amerikában, máig töretlen.

8. Francesinha

A Portóból származó finomság jelentése a kis francia, mivel egy francia és belga területekről emigrált séf, Daniel de Silva találta fel. Lényegében az előző listánkon szereplő croque-monsieur helyi adaptációjáról beszélhetünk, ám egész másképp fest, mint az eredeti. A szendvics máig erősen kötődik Porto városához, de több, környékbeli településen is kapható. A tradicionális francesinhát sültkrumpliágyon tálalják, a szendvics pedig a jellegzetes szószban ázik - ez az étel különös ismertetőjegye is egyben. A szósz összetevőinek listája éttermenként változik, és a receptje természetesen féltve őrzött titok. Csupán annyit tudni róla, hogy az egyetlen állandó összetevője a sör, illetve a legtöbb (de nem az összes) szósz paradicsomos alappal készül; általában csípős, de az erőssége ugyancsak változó. 

 

9. Cubano

Kanyarodjunk vissza egy kicsit az amerikai kontinensre, ám ezúttal valamivel délebbre. Listánk következő szereplője bár kubai felmenőkkel rendelkezik, az USA-nak, egész pontosan Floridának talán még többet köszönhet, ugyanis az oda áttelepült kubai bevándorlók találták fel, majd juttatták el a receptjét egészen Miami-ig, amely máig talán a legismertebb cubano-lelőhely. A szendvics sonkából, sült disznóhúsból, amerikai svájci sajtból, ecetes uborkából, mustárból és esetlegesen szalámiból készül, mindez két kubai kenyérszelet közé pakolva. Kiadósnak tűnik, nem igaz? Különösen, ha azt is hozzávesszük, hogy 20-30 cm hosszú kenyérszeletekből áll. Sokak számára onnan is ismerős lehet, hogy a 2014-es Séf című film főhőse a történet szerint El Jefe néven útjára indított egy mozgóbüfét, amiből a csapatával kubai szendvicseket árultak.

10. Báhn mi

Végül, de nem utolsó sorban egy újabb ázsiai belépővel zárjuk listánkat. A báhn mi-nak már az eredettörténete is izgalmas, hiszen nem tisztán vietnami étel, az európai kultúrának is sokat köszönhet, például az egyik legfőbb összetevőjét, a francia baguettet. Ez a pékáru akkor terjedt el Vietnamban, amikor az ország francia fennhatóság alatt állt, és az eredtei változata csak annyiban módosult, hogy ázsiában részben rizsből készül. A szendvics összetevői között a történelmi összefonódás okán jellegzetes francia és tradicionális vietnami hozzávalók is megtalálhatóak. A baguett mellett a pástétom, a jalapeno vagy a majonéz is francia hozadék, de a koriander, az uborka, a savanyított répa és a daikon vietnami alapanyagok. Ettől függetlenül a szendvics talán legfontosabb hozzávalója mégis az ízletes sertésszűz. A szendvics manapság világszerte népszerű, köszönhetően annak, hogy a vietnami háború után a hazatérő amerikaiak magukkal vitték a receptjét, így az USA-ban is pillanatok alatt elterjedt. 2011-ben a bahn mi szócikk az Oxford English Dictionary-ba is bekerült. 

Jövő héten újabb világhírű finomságokkal folytatódik válogatásunk, bemutatjuk többek között az indiaiak szendvicskülönlegességét, de európai ízek is terítékre kerülnek. Ha még nem tettétek volna, kövessetek minket Facebookon, így egyetlen cikkünkről sem maradtok le!