gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A világ legjobb szendvicsei (3. rész)

2017. 11. 26.

A világ legjobb szendvicsei (3. rész)

Listánk folytatásába a világ egyik legnépesebb országának szendvicse is bekerült, illetve Dél-Afrika kedvence is bemutatkozik, ami egy regényről kapta a nevét. És eheti válogatásunkat még így is enyhe európai túlsúly jellemzi.
 
11. Vada Pav
 
India büszkesége ez a szendvics, amely egyben válogatásunk első szigorúan vegetáriánus fogása! A nevét több változatban is írják, nem érdemes meglepődni, ha valahol Vada Pao-ként vagy Wada Pav-ként szerepel. Az étel India közép-nyugati részéről, Maharashtra államból származik. Fő összetevője egy félbevágott zsemle (pav), amelynek közepébe egy kisütött krumpligombóc kerül, ezt csatnival és zöld csilivel tálalják. Mumbaiban olcsó street foodként terjedt el, de mára India-szerte mindenütt megtalálható. Bombay Burgernek is nevezik jellegzetes, hambiszerű formája miatt. 
 
forrás: wikipedia
 
12. Chacarero
 
Ez a chilei street food ránézésre nagyon hasonlít egy hambira: egy jó nagy bucival készül (ami nem csoda, mivel Chile a világ egyik legnagyobb kenyérfogyasztója!), amelynek két félteke közé marhasteak vagy sertéshús kerül, paradicsommal, zöldbabbal, csilivel és némi majonézzel kiegészítve. Az étel Chile jellegzetes vendéglátóhelyein, a fuentes de soda, illetve schoperías névre hallgató éttermekben és sörbárokban kapható. Nem csoda, hogy a mi válogatásunkban is felbukkan, hiszen a Time magazin pár éve a világ 13 legjobb szendvicse közé választotta!
 
 
13. Smørrebrød
 
A smørrebrød egy dán eredetű, úgynevezett "nyitott szendvics", ami azt jelenti, hogy nem vacakolnak két vagy több kenyérszelettel, itt szó szerint mindent egy lapra tesznek fel. Az étel nevének jelentése kb. "vaj és kenyér", a fogás ennek megfelelően vajjal megkent barna rozskenyérből készül, erre jön az úgynevezett pålæg, vagyis a feltét, ami többek között felvágottakból, húsból, halból vagy akár sajtból is állhat. Gyakran készítik lazaccal vagy garnélarákkal is, emellett jellemző hozzávaló a savanyított hering, a kaviár, az uborka vagy a paradicsom. De ezek tényleg csak példák, hiszen a smørrebrød lényege éppen az a szabadság, hogy a vajas kenyéralapra szinte bármi jöhet, amíg a  végeredmény egy vizuálisan is lenyűgöző finomság. Ha valaki netán ipari mennyiségben szeretné a jövőben ezt az ínycsiklandó szendvicset és hozzá a kenyérszeleteket előállítani, akkor annak a GASZTROMETÁL Kenyérszeletelő gépet ajánljuk hozzá.
 
forrás: saveur.com
 
14. Bocadillo
 
Másik nevén Bocata, a spanyolok nemzeti szendvicse. Általában hosszában félbe végott baguette-ből készül, eredetileg, mint oly sok szendvics, a szegények eledele volt, de idővel ikonikus étellé nőtte ki magát, és ennek megfelelően vált egyre változatosabbá és gazdagabbá. Manapság a legtöbb tapas bárban találkozhatunk vele. Általában valamilyen szósszal, majonézzel, ketchuppal, mustárral vagy paradicsomszósszal tálalják és sörrel vagy borral szervírozzák. Rengeteg fajtája létezik Spanyolország-szerte, készítík omlettből, különböző húsokból, sajtokból, kolbászokból, halból, de létezik vegetáriánus változata is.  
 
Forrás: wikipedia
 
15. Gatsby
 
Dél-Afrika legismertebb szendvicse F. Scott Fitzgerald Nagy Gatsby című regényéről kapta a nevét, de a furcsa keresztség pontos háttere és motivációja nem ismert. A tápláló finomság az afrikai ország fővárosából, Fokvárosból származik, állítólag a 70-es években alakult ki és terjedt el a gyári munkások körében, akik az előző esti vacsora maradékából készítették el. Mai formáját tekinteve úgynevezett tengeralattjáró (sub) szendvicsnek is nevezik, hiszen alapja egy hosszúkás olasz vagy francia típusú kifli, melyet csirkével, kolbásszal vagy steakkel töltenek, de elmaradhatatlan hozzávalója a sültkrumpli is, amit szokatlan módon feltétként és nem köretként használnak. 

forrás: wikipedia