Áfonyás galette
2021. 07. 14.
Vendégségbe nem illendő üres kézzel menni, a legmenőbb saját készítésű csemegével megjelenni. Most remek tippet adunk egy finom süteményhez!
Galette áfonyával, kardamonnal és citrommal, mesésen fanyar íz partit csinál az ízlelőbimbók között is!
Receptünk ismét az ANKRSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók a tésztához:
150 gramm vaj
210 gramm liszt
2 evőkanál porcukor
2.5 gramm só
45 gramm citromlé vagy hideg víz
10 gramm kardamom
Hozzávalók a töltelékhez:
200 gramm mandula paszta, mely kapható az egészséges élelmiszereket forgalmazó élelmiszer diszkontokban, de házilag is elkészíthető, pontos receptjét almond pulp néven megtalálod a keresőben.
75 gramm szobahőmérsékletű vaj
1 kisebb tojás (50 g)
90 gramm cukor
10 gramm teáskanál kék mák
5 gramm kardamom
1⁄2 citrom, gyümölcslé, melyet ezzel a fejrésszel csavarj ki és a citrom reszelt héja
1 csipet só
Hozzávalók az áfonya töltelékhez:
90 gramm cukor
30 gramm kukoricakeményítő
250 gramm fagyasztott áfonya
A tészta szélére:
1 tojás
Díszítéshez:
Mandulapehely és kék mákszemek, ízlés szerint
Francia pite lépésről lépésre:
• Szereld össze ANKARSUM robotgépedet a 3.5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek a kezdőkészlet részei, ahogyan az ebben a videóban is látható.
• Keverd össze a lisztet, a porcukrot, a kardamont és a sót, majd vágd darabokra a vajat és keverd bele ebbe a lisztkeverékbe. Addig keverd Ankával, amíg a tészta összeáll.Öntsd bele citromlevet és keverd még egy kicsit, majd legalább 30 percre tedd be a hűtőszekrénybe.
• A mandulás pasztát keverje össze a töltelék valamennyi hozzávalójával. Kóstold meg elég savanykásnak kell lennie, ha az, akkor tedd félre.
• Keverd össze az áfonyát a cukorral és kukoricakeményítővel, majd ezt is tedd félre.
• Melegítsd elő a sütőt 180 ° C- ra.
• Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra és nyomkodd bele a piteformába, majd terítsd szét a tölteléket, 4 cm-re a szélét hagyd szabadon majd öntsd az áfonyát a tetejére. Most hajtsd be a pite a széleit az áfonyára. A szélét kend meg a felvert tojással és szórd meg mandulával. • Süsd meg a sütő közepén 25-30 percig, amíg szép színe nem lesz.
• A tálaláshoz használd az ANKARSRUM cukrász szettet!