gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Amerikai csapatok hot dogjai: Neked melyik a kedvenced?

2022. 07. 11.

Amerikai csapatok hot dogjai: Neked melyik a kedvenced?

 

Amerikai csapatok hot-dogjai: Neked melyik a kedvenced?

 

Amerikai hot-dog szemle: hoztunk egy kis áttekintést az USA sportcsapatainak kedvenc hotdogjairól. Reméljük, Téged is meg fog ihletni, és a következő grillezésen a legizgalmasabb magyar grilldoggal fogsz előrukkolni. 

A hotdog izgalmas története

A hot-dog történelme sokkal érdekesebb, mint gondolnád. Hogy jutott el odáig ez a falat virsli, két fél kifli között, hogy az USA legnagyobb sportcsapatainak mesterszakácsai versengjenek egymással a legjobb hot dog címért?

 

Úgy, hogy egy bizonyos Charles Feltman 1867-ben, majdnem húsz évvel a hamburger feltalálása előtt, talált egy zseniális piaci rést. A német bevándorló Feltman úgy döntött, hogy kedvenc ételét, a szimbolikus német virslit elkezdi street foodként árulni. Úgy lett tehát a hot- dog a világ első utcai étele, hogy a süteményárus kocsival rendelkező leleményes bevándorló egyszercsak úgy döntött, hogy mi lenne, ha egy egész fogásnyi főételt kezdene el kínálni Coney Island homokos tengerpartján. A koncepció lényege az volt, hogy úgy lehetett megebédelni, hogy nem kellett hozzá tányért és evőeszközt fogni, mégis teljesértékű, laktató ételhez lehet hozzájutni. Ez lett a hot dog, amelynek a lényege, hogy magával a kiflivel/zsemlével (Amerikában nem hagyományos klasszikus kiflit használnak) átfogjuk a húst, és így egy szendvicsnél laktatóbb, mégis könnyen elfogyasztható, melegételt eszünk.

 

Ez volt az áttörés, és ez volt a titok: a mai rohanó világunk előszele, amikor a fejlődő, modernizálódó New Yorkban az embereknek arra lett igényük, hogy menet közben tudjanak enni, praktikusan és gyorsan.

 

Feltman az 1900-as évek elejére továbbfejlesztette a hot dogos kocsit, és végül nagy birodalmat épített fel. Ekkorra egész városrésznyi területen üzemeltetett tengerparti vidámparkot, báltermet-tánctermet, sörházat és fürdőt, és már kilenc étterme volt. 

 

Hotdog és baseball: csapatok hot dogjai

Hogyan függ össze a hot dog és a sport? Úgy, hogy 1893-ban Chris Von de Ahe a St. Louis Browns csapat tulajdonosa elkezdte a hot dogot a sportmérkőzéseken árulni. Ez zseniális döntés volt részéről, ugyanis innentől kezdve elterjedt a hotdog az amerikai baseballmeccseken. Majd szimbolikus étel lett. Manapság pedig minden nagyobb amerikai baseball csapatnak van saját hot dogja. Ahogy kabalaállatuk, saját mezük és címerük, úgy a hot dogjuk is megkülönbözteti őket egymástól. Minden csapat hot dogja az adott állam gasztronómiai sajátosságaira épülő ízvilággal rendelkezik, melyre büszkék a helyiek, ahogy a sportcsapatukra, vagy városuk, államuk történetére. 

 

Sőt, a legjobb hot dog ugyanúgy verseny tárgya a baseball csapatok között, mint maga a sport. Mára már a leghíresebb séfeket próbálják megnyerni maguknak a csapatok, hogy övék legyen a szezon legjobb hot dogja. Hiszen minden sportszezon alatt előrukkolnak egy hotdog menüvel, mellyel a sajtó és a gasztronómia világa is intenzíven foglalkozik. De nézzünk is néhány példát ezekre az isteni hot dogokra! 

Yankee hot-dog

A New York Yankees hot dogja a new yorki hagyományokat követi. Németesen, savanyú káposztával és egy kis paprikás szósszal tálalják ezt a klasszikus finomságot. Nagy kérdés, hogy a hot dog főtt vagy sült virslivel készüljön. A Boston Red Sox csapat hot dogja, például, mindenképp grillezett virslivel készül. A másik sajátosság, hogy a tipikus, hagyományos new yorki bun-t, azaz hotdog bucit használnak kifliként. 

 

Azoknak, akik a bostoniakhoz hasonlóan a sült virsli mellett voksolnak, egy Louis Tellier profi raclette grillsütőt javaslunk, mellyel feldobhatja a nyári estéket, úgy, hogy közben az amerikai kultúra gasztrogyöngyszemeit is végigpróbálja. Kezdve a káposztás Yankee-doggal!
 

Cincinnati Reds: Micsoda fúzió!

A Cincinnati Reds hot dog lényege: minél jobban csípjen, és minél több cheddar legyen benne. Ezért meg sem lepődünk, ha a stadion büféjében taco dogot, fajitas dogot, és más, ehhez hasonló finomságot árulnak. Sok jalapeñoval, salsával és tortilla chips-szel megszórva. Azért érdemes utánuk csinálni, nem igaz?
 

Texas Rangers

A texasiak hot dogja, legalábbis az ízvilága, nagyon hasonlít a Cincinnati Reds finomságához. Csak épp egy kis csavar van a dologban: hosszú kolbászt tálalnak, sajttal és chilivel, mindezt pálcikán, bundában. Ha valami ilyesmire vágysz te is, akkor a Maxima 3+3 gofrisütő, corndog és hotdog formás elektromos sütő a kedvenced lesz. Nem csak magánháztartásokba, hanem büfékbe és kávézókba is ajánljuk. 
 

Milwaukee Brewers

A Wisconsinban található baseball csapat  hot dogja is tetszeni fog. Wisconsin-dog virslijét sörös savanyú káposztával és baconnel szórják le. A hot dog kiflije a hagyományos, klasszikus buci. 
 

Atlanta Braves: Ehhez tényleg bátorság kell!

Az Atlanta Braves hot dogjának már a neve is sokatmondó: mindent bele hot dog. És tényleg, minden belekerül, ami szem-szájnak ingere, sőt, attól egy kicsit több is. Az Atlantában található Truist Parkban kapható az Atlanta Braves ikonikus hot dogja, melyben egy láb hosszú, marhából készült virsli van. Ha ez még nem lenne elég, megfejelik egy kis nacho chipsszel, jalapeño paprikával és popcornnal igen, jól olvasod, pattogatott kukorica kerül a hotdogra. Mindezt pedig egy csípős bbq szósz koronázza meg! Figyelem, ez a dog csak bátraknak ajánlott!
 

Amerika, a hot dog nemzet?

Mit mondhatnánk ezek után? A hagyományos magyar retró ho tdog bizony nagyon le van maradva az USA-beli nagytesóhoz képest. Amerika változatos baseball hot dogjait nem csak a fogyasztói társadalom szemszögéből érdemes vizsgálni, ahol a közönség figyelmének fenntartása és a show miatt egyre kreatívabb szülemények jelennek meg a büfékben. A hot dogok alapanyagai, fűszerei, sokszor például a helyi termesztésű chili szószai vagy nyers, illetve savanyított paprikái mind a helyi kultúra modern tükrei. Egy-egy állam baseball csapatainak ínyencségei tehát ugyanúgy az identitás elemei és tükrei, mint Magyarországon a pirospaprikás halászlé vagy a pörkölt, tőlünk pár száz kilométerre a knédli, Olaszországban pedig a pizza. 

 

Ezért kulturális sajátosságként is tekinthetünk az egyes csapatok nyalánkságaira. A magyar ketchupos-főtt virslis-mustáros hotdog után pedig mi is elkezdhetünk kísérletezni.

 

Egy kellemes nyáresti grillezéshez például nagyszerű apropót ad valamelyik híres amerikai csapat ikonikus hot dogja. Előszedünk néhány izgalmas fűszert, készítünk egy kis házi chiliszószt, beszerzünk néhány deka cheddar sajtot, és már kezdődhet is a nyáresti gasztronómiai kirándulás. Egy ilyen összecsukható faszenes grillen igazán kellemes lesz a sütés.

Jó szórakozást!

 

 

Források

https://www.landolakes.com/recipe/19601/philly-cheesesteak-hot-dog/

https://www.thebroadcastingbaker.com/2016/10/28/chicago-cubs-style-hot-dogs/

https://www.thehotdog.org/baseball-hot-dogs/