gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

ANKA kovászos kenyere karamellizált fűszervajjal

2022. 09. 21.

ANKA kovászos kenyere karamellizált fűszervajjal

Készíts Ankarsrum robotgépeddel változatos finomságokat!

Süss édes zsemléket, készíts desszerteket, süteményeket, vagy dagassz be változatos kenyérkülönlegességeket. Most egy finom kovászos kenyérnek a receptjét mutatjuk meg, amelyet különleges, karamellizált vajjal tálalunk!

Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való!

Hozzávalók:

250 gramm előző este etetett kovász

990 gramm liszt

600 ml hideg víz

20 gramm só

Szárított fűszerek, ízlés szerint

Magok a tetejére

Karamellizált fűszervaj:

200 gramm vaj

½ teáskanál tengeri só

citrom

ANKA kovászos kenyere karamellizált fűszervajjal, lépésről lépésre

1. Szereld össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!

2. A fém keverőtálba tedd bele a kovászt, a lisztet és a vizet. Közepes sebességgel dolgozd a tésztát 10 percig.

3. Add hozzá a sót és dolgozd még 5 percig a tésztát.

4. Helyezd a tál fedelét a tálra, és keleszd a tésztát 30 percig. Hajtsd fel a tésztát szélétől a feléig a tálban, majd tedd vissza a tál fedelét, és hagyd még 30 percig erjedni. Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan bánj a tésztával! Ismételd meg a fenti a folyamatot háromszor.

5. Ha végeztél a hajtogatással, helyezd a tésztát enyhén lisztezett felületre. Ne gyúrd a tésztát, de oszd 2-3 egyenlő részre.

6. Formázz belőle kerek cipókat.

7. Tegyél egy konyharuhát a fermentációs kosárba, és lisztezd meg egy kicsit. Tedd a tésztákat a kelesztő kosarakba.

8. Most tedd be a hűtőbe, és keleszd őket egy éjszakán át. A kenyerek két-három napig eltarthatók a hűtőszekrényben, ezért nem muszáj egyszerre kisütni, készíthetünk akár minden nap frissen sült kenyeret.

9. Sütéskor állítsd a légkeveréses sütőt 270 °C – ra.

10. Vedd ki a kenyeret a hűtőből, és fordítsd ki a kosárból. Távolítsd el a felesleges lisztet, és vágj bele szép mintát egy éles késsel, vagy pengével. Ehhez inspirációt ad ez a videó! Megkenheted egy kevés vízzel is a kenyerek tetejét, majd mártsd bele a kenyeret a magokba.

11. A kenyeret a kenyér méretétől függően kb.20-30 percig sütsd, a hőmérséklet 96 °C legyen.

12. Rácson hagyd kihűlni.

13. A karamellizált fűszervajhoz tedd bele a vajat egy serpenyőbe, és pirítsd aranybarnára.

14. Tedd egy tálba, majd tedd be a hűtőbe és hagyd teljesen megdermedni.

15. A dermedt vajat keverd fel a habverőtálban a habverővel, majd ízesítsd kevés tengeri sóval és esetleg egy kis citromlével.

ANKA tipp:

Legyen mindig a hűtőben pár cipó, így akár minden nap otthon készült, házi, friss kenyeret ehettek.