ANKA kovászos kenyere karamellizált fűszervajjal
2022. 09. 21.
Készíts Ankarsrum robotgépeddel változatos finomságokat!
Süss édes zsemléket, készíts desszerteket, süteményeket, vagy dagassz be változatos kenyérkülönlegességeket. Most egy finom kovászos kenyérnek a receptjét mutatjuk meg, amelyet különleges, karamellizált vajjal tálalunk!
Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való!
Hozzávalók:
250 gramm előző este etetett kovász
990 gramm liszt
600 ml hideg víz
20 gramm só
Szárított fűszerek, ízlés szerint
Magok a tetejére
Karamellizált fűszervaj:
200 gramm vaj
½ teáskanál tengeri só
citrom
ANKA kovászos kenyere karamellizált fűszervajjal, lépésről lépésre
1. Szereld össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!
2. A fém keverőtálba tedd bele a kovászt, a lisztet és a vizet. Közepes sebességgel dolgozd a tésztát 10 percig.
3. Add hozzá a sót és dolgozd még 5 percig a tésztát.
4. Helyezd a tál fedelét a tálra, és keleszd a tésztát 30 percig. Hajtsd fel a tésztát szélétől a feléig a tálban, majd tedd vissza a tál fedelét, és hagyd még 30 percig erjedni. Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan bánj a tésztával! Ismételd meg a fenti a folyamatot háromszor.
5. Ha végeztél a hajtogatással, helyezd a tésztát enyhén lisztezett felületre. Ne gyúrd a tésztát, de oszd 2-3 egyenlő részre.
6. Formázz belőle kerek cipókat.
7. Tegyél egy konyharuhát a fermentációs kosárba, és lisztezd meg egy kicsit. Tedd a tésztákat a kelesztő kosarakba.
8. Most tedd be a hűtőbe, és keleszd őket egy éjszakán át. A kenyerek két-három napig eltarthatók a hűtőszekrényben, ezért nem muszáj egyszerre kisütni, készíthetünk akár minden nap frissen sült kenyeret.
9. Sütéskor állítsd a légkeveréses sütőt 270 °C – ra.
10. Vedd ki a kenyeret a hűtőből, és fordítsd ki a kosárból. Távolítsd el a felesleges lisztet, és vágj bele szép mintát egy éles késsel, vagy pengével. Ehhez inspirációt ad ez a videó! Megkenheted egy kevés vízzel is a kenyerek tetejét, majd mártsd bele a kenyeret a magokba.
11. A kenyeret a kenyér méretétől függően kb.20-30 percig sütsd, a hőmérséklet 96 °C legyen.
12. Rácson hagyd kihűlni.
13. A karamellizált fűszervajhoz tedd bele a vajat egy serpenyőbe, és pirítsd aranybarnára.
14. Tedd egy tálba, majd tedd be a hűtőbe és hagyd teljesen megdermedni.
15. A dermedt vajat keverd fel a habverőtálban a habverővel, majd ízesítsd kevés tengeri sóval és esetleg egy kis citromlével.