gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Az ázsiai konyha titkai

2023. 09. 29.

Az ázsiai konyha titkai

Az ázsiai konyha valójában elég tág fogalom…

Ha egyféle étellel szeretnénk leírni az ázsiai konyhát, valószínűleg beletörne a bicskánk, hiszen számos ország gasztronómiáját magába foglalja. Ilyen többek között a kínai, a japán, a thai, a vietnami, a koreai, de még az indiai gasztronómia is.

Talán pont ezért szeretjük annyira, hiszen változatos és széleskörű. Mindenki talál benne olyan fogást, amely megfelel saját ízvilágának.

 

Barangold be a világot saját konyhádból!

A különféle ázsiai hagyományokkal átitatott ételek ma már szinte minden nagyobb városban fellelhetőek, a jellegzetes fűszerek közül pedig több már a sarki boltban is beszerezhető. Ezért ha Te is szerelmese vagy Ázsia gasztronómiájának és otthonosan mozogsz a konyhában, akkor arra buzdítunk, hogy kísérletezz bátran!

Az interneten megannyi recept megtalálható az egyszerűbbektől, egészen a bonyolultabbakig. Érdemes szemezgetni közülük, ha unod már a megszokott ízeket és szeretnéd, hogy étkezésed változatosabb legyen.

Mielőtt belevágnál az ázsiai konyha rejtelmeibe, készülj fel az ízrobbanásra, hiszen új értelmet nyer majd az édes, a sós, a savanyú és a keserű. Az egyes országok konyhái eltérő, olykor szokatlannak tűnő alapanyagokra épülnek. Ám a különböző fogások megalkotására nagy hatással volt az egészséges életmód szemlélete is, így nem ritka, hogy a glutén-, tej-, és húsmentes ételek is szerepelnek a palettán.

 

Kínától egészen Thaiföldig

A kínai konyha a különleges fűszerezésről híres, amelynek köszönhetően az ételei a világon bárhol felismerhetőek. Ilyen például a híres sült tészta, a pekingi kacsa, a tavaszi tekercs és a sült tojásos rizs, melyek számodra is ismerősen csenghetnek.

Tudtad, hogy Kínából származik a hot pot kultúrája is?

A hot pot (vagy kínai fondü) nem más, mint egy nagy fazék, amelyben forró alaplé található, körülötte pedig nyers ételeket sorakoztatnak fel, amelyek a tűzforró lébe mártva néhány másodperc alatt megfőnek. Ilyen például a vékonyra szelt marhahús, a sertéshús, a tenger gyümölcsei és a különböző zöldségek. Kínában a hot pot-ra valójában a közösségi étkezés alapjaként tekintenek, és előszeretettel fogyasztják családi vagy baráti összejöveteleken.

Ha otthon is kipróbálnád, ajánljuk hozzá a Louis Tellier féle elektromos kínai fondü fazekat, amely 100%, hogy az összejövetelek sztárja lesz nálatok is.

 

A japán konyha rejtelmei

A japán konyha alapja a harmónia, a visszafogott fűszerezés, valamint az ételek és az italok közötti egyensúly megteremtése. A konyha nagyágyúja a sushi, melyet otthon is pofonegyszerűen elkészíthetsz.

A friss alapanyagok és a megfelelő típusú rizs beszerzését követően jelentősen leegyszerűsíti az összeállítás folyamatát a Suzooka sushi készítő szett. Ha pedig saját magad szeretnéd feltekerni a maki roll-t, akkor mindenképp szükséged lesz egy bambuszból készült formázó szőnyegre.

 

Az indiai konyha titkai

Az indiai konyha az egzotikus fűszerekről, az édes és karakteres ízek ötvözéséről ismert. Az indiaiak körében a csirkéből és a bárányból készült ételek mellett a vegetáriánus fogások is rendkívül népszerűek, amelyeket a hüvelyesek és a zöldségek színes kombinációja alkot.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a hindu vallásból adódóan az indiaiak nem fogyasztanak marhahúst, hiszen szent állatként tekintenek rá.

 

A thai konyha

A thai konyha történelme egészen az ókori Siamba nyúlik vissza, és noha az évek alatt rengeteget fejlődött, jellegzetes motívumai megmaradtak. Az édeskömény, a friss lime, a gyömbér, a citromfű és a koriander a mai napig meghatározó alapanyagai a thai ételeknek. Ezek közül világhírű többek között a csirke satay, a pad thai és a tom yum leves is.

 

Az ázsiai konyha különleges ízvilága világszerte könnyen elérhetővé vált. Számos olyan étterem létezik már, amely az autentikus vonalat képviseli, fogásai pedig olyanok, akár egy vérbeli japán nagymama főztje. Nagy számban jelen vannak az ázsiai gyorséttermek is, ahol a különböző konyhakultúrák gyakran összemosódnak, ételeiket pedig sok esetben a magyar emberek ízlelőbimbójához igazítják.

 

Ha érzel magadban egy kis affinitást, hogy kötényt ragadj, a megfelelő eszközök segítségével Te is könnyen elmélyülhetsz az ázsiai ízek, színek és textúrák világában!