Az ősz sztárja a gomba
2019. 09. 11.
Ha hűvös az idő, jól esik egy leves. Olyan, amit nem kell órákig főzni, hamar felmelegíti a testet, táplálja a lelket, könnyű, gyors vacsora.
Az őszi gombaleves készülhet tejszínesen őszi gombákkal, hús nélkül vegetáriánusan, növényi tejjel a vegánoknak, laktózmentes tejjel az érzékenyeknek, némi gyógynövénnyel megbolondítva a különlegesen egészségtudatosaknak, és húsfeltéttel a férfiaknak.
E különleges recept megtalálható az ANRARSUM receptkönyvben!
Hozzávalók 4 személyre:
200-300 g gomba
1 fej vöröshagyma
10 g vaj, vagy margarin
2 evőkanál búzaliszt
600 ml alaplé (leveskockból, vagy húsleves alapból)
400 ml tejszín
só, és bors ízlés szerint
75 g tökmag pirítva a tetejére
7 g petrezselyem levél dekorációnak
Elkészítése lépésről lépésre:
• Vágd apróra a hagymát, és párold üvegesre a vajon egy serpenyőben.
• Add hozzá a gombát és süsd aranyszínig, majd szórd meg liszttel.
• Öntsd rá az alaplevet és a tejszínt, forrald fel és folyamatos keverés mellett főzd kb. 10 percig, amíg a gomba megpuhul.
• Szereld össze ANKARSRUMOT, hogy turmixgép legyen belőle.
• Öntsd a levest a turmixgépbe és hagyjuk ANKÁT dolgozni, közben ízesíts sóval és borssal.
• Pörköld meg a tökmagot egy száraz serpenyőben, legyen finom, ropogós.
• Tálald a tetején tökmaggal és friss petrezselyemmel.
Férfibarát változatában a tökmagot helyettesítheted pirított bacon szalonnával, vagy kolbász kockákkal is.
ANKA tipp:
Készíts pirítóst, majd némi fokhagymával bedörzsölve, és/vagy reszelt sajttal tálalva még laktatóbbá teheted. Használhatsz levesgyöngyöt, de a sajtot bele is reszelheted a levesbe.
Tálalhatod cipóban is, melyhez a tésztát is be tudod dagasztani az ANKARSUM robotgéppel!