gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Az öt órai tea szertartása: mindent megmutatunk

2023. 02. 20.

Az öt órai tea szertartása: mindent megmutatunk

Tarts egy brit teadélutánt

Az angol teadélután nem csak érdekes tradíció, de egy izgalmas program is. Ha épp egy összejövetelt szervezel, nagyon jó apropó lehet egy öt órai tea formájában megrendezni. Szórakoztató és kreatív program leutánozni ezt a szokást, minden kis mozzanatával együtt, hogy egy délutánra a brit lady-k és lordok bőrébe bújjunk. 

Hogy mi az angol teadélután eredete? Állítólag az előző Károly király, II. Károly felesége teremtette meg ezt a szokást a 17. században. Mert túl hosszúnak tartotta a két étkezés között eltelő időt, ezért szükségesnek tartotta egy afféle uzsonna meghonosítását. Nem tudjuk, mi volt a valódi motivációja a királynénak, de az biztos, hogy a teadélután nagyszerű apropó volt a túlszabályozott társadalmi érintkezési formák világában egy, az estélyeknél kötetlenebb találkozási forma megteremtésére.

Ma viszont érdekes témája lehet egy jó kis összejövetelnek. Ami kötelező: Uborkás szendvics, tejes tea, és a porcelán étkészlet. 

 

Mit illik felszolgálni, és hogyan az öt órai tea során? 

Az angol tea tehát egy egész étkezés, és persze megvan mindennek a szabálya. Például hogy mit szolgálunk fel és hogyan. Egy háromszintes tálcán kell egyébként tálalni a finomságokat, melyeknek a sorrendje sem mindegy. Mutatjuk.

A tea

A tea általában fekete teafű válogatásból készül. Az Earl Grey teát azonos nevű, Charles keresztnevű miniszterelnökről nevezték el, aki citrusos ízzel és kardamommal szerette a teafüvet ízesíteni. A legenda szerint a teába csak azért öntenek tejet a britek, mert így hűtötték vissza a forró italt, megkímélve a kényes, könnyen repedő porceláncsészéket. Mindenesetre azt tudhatjuk, hogy a teába vagy tejet, vagy cukrot illik tenni, legalábbis ha Angliában járunk. Nem szabad hosszasan kevergetni az italt, a kiskanalat minél hamarabb ki kell venni a csészéből.

Az sem mindegy, hogy mennyi ideig áztatjuk a teánkat! A tökéletes tea készítésekor a víz hőmérsékletének 96-98 fok között kell lennie és a teafüvet 3-5 percig kell áztatni, hogy megfelelő legyen. Hogy mindig tökéletes angol teát készíthess, nagy segítséged lehet a SAGE teafőzőnk.

Scone

A már említett háromszintes tálca legfelső tányérjába kerül a scone, az angol sütemény, melynek tésztája hasonlít a mi pogácsánkhoz, csak édes, és lekvárral fogyasztják. Ha szeretnéd elkészíteni, ez a videó segíthet benne! A scone elkészítéséhez mindenképpen ajánljuk kedvenc professzionális robotgépünket, mellyel rengeteg mindent lehet készíteni a süteménytészta mellett.

Szendvicsek

A leghíresebb szendvics II. Erzsébet kedvence, az egyszerű brit uborkás szendvics. Hogy mi a titka? A precizitás. A receptet tökéletesen le kell követni. Először a hagyományos fehér zsúrkenyerek héját levágjuk. Majd megkenjük a szeleteket vajjal, egészen a szelet széléig, hiszen az a feladatuk, hogy a nedvességtől megóvják a kenyérszeleteket. Majd a vékonyra vágott nyers fürtös uborkát több rétegben elhelyezzük a szendvicsen. Ehhez akár

 is jól jöhet, mert az uborkaszeletek vastagságát komolyan kell venni. Majd pedig egy kis só és citromlé kerül az uborkára. Ezután ráfordítjuk a másik vajjal megkent kenyeret a szendvicsre. Végül átlósan elvágjuk az összeborított szeleteket, hogy háromszög alakú mini falatka kerüljön az asztalra. 

Sütemények 

Ezek általában a shortbreadek, a mini angol vajas teasütmények. Az ízük isteni, és Magyarországon is nagyon elterjedtek. Ezekhez könnyen találsz isteni recepteket. A már említett robotgéppel még a klasszikus teasüteményt is öröm lesz elkészítened, főleg, ha ezt a sütinyomó formát is megveszed hozzá!

 

Jó teázást!

Hasonló cikkeink a témában: