gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Csavard be a tavaszt! - avagy mitől lesz tavaszi a tekercs?

2018. 04. 16.

Csavard be a tavaszt! - avagy mitől lesz tavaszi a tekercs?

Minden kínaiban lehet kapni, tésztabundában van, mégsem tudjuk, pontosan mivel töltik meg - mi az? Nem, ezúttal nem a szerencsesütire gondoltunk, hanem egy másik ikonikus fogásra - a tavaszi tekercsre. Ez az a, jobbára zöldségekkel töltött étel, amit a húsimádók egy kínai büfébe tévedve kissé gyanakodva szoktak méregetni vagy egyenesen keresztülnéznek rajta. Pedig a tavaszi tekercsből is egy csomó szuper jó dolgot ki lehet hozni - különösen mostanság, amikor egyre több friss zöldséggel találkozhatunk a piacokon.
 
Ismerjük egyáltalán?
 
A tavaszi tekercs valójában nem egy konkrét fogás, sokkal inkább egy ételtípus, mint a batyu, ami ugyebár lehet káposztás, húsos vagy akár zöldséges. Ami a nevét illeti, a tavaszi tekercs a kínai chūn juǎn (春卷) szó szerinti fordítása.
 
A legtöbb kultúrában előfordul olyan étel, aminek az alapja hús, zöldség vagy tengeri herkentyű, betekerve valamilyen tésztába. Az ok egyszerű: könnyű elkészíteni és mindenféle ősi életmódhoz jól passzol (a földműves ki tudta vinni a mezőre, a vadász magával vitte portyára, egy halász pedig kivitte a tengerre vagy akár a tóra, folyóra). A tavaszi tekercs vietnami változata ilyen módon a partmenti halászoktól eredeztethető, a kínai tojástekercs pedig Észak-Kína földművesei körében vált népszerű eledellé, ahol a búzát nagyobb mennyiségben termesztik, mint a rizst.
 
De ha az ős-tavaszi tekercs eredetét nézzük, nagy valószínűséggel egészen az ókori Kínáig kell visszamennünk, ahol nevéhez híven szezonális ételként, jobbára tavasszal fogyasztották. Elnevezését vélhetően az is támogatta, hogy általában a kínai Tavaszi Fesztivál idején ették. A gyakran aranysárgára pirított, henger-alakú tekercsek a hagyomány szerint állítólag aranyrögöknek feleltethetőek meg, és a gazdagságot szimbolizálják.
 
Aranysárga tekercsek - ugye milyen ínycsiklandó? (kép forrása: Quora)
 
Ázsia különböző országaiban apró eltérésekkel terjedt el, így például a hongkongi változatát Worcestershire-szószhoz hasonló mártogatóssal szervírozzák; Tajvanban gyógynövényekkel ízesítik és mogyoróport is tesznek a töltelékére. Európában is egyre több országban jellemző, így a németeknél Frühlingsrolle néven terjedt el, de jártunk már olyan hannoveri étteremben, ahol a sült változat francia elnevezésével szerepelt az étlapon (nem - mármint a franciák tényleg így hívják). Még a lengyeleknél is van helyi változata, ami a sajgonki nevet kapta a keresztségben, mivel a legtöbb vietnami bevándorló Saigonból érkezett Lengyelországba. Most nem szeretnénk egyesével kitérni az összes helyi verzióra, de a tavaszi tekercs tényleg az egész világon elterjedt, Indonéziától Costa Ricáig, Mexikótól Ausztráliáig ismerik és kedvelik.
 
Később, ahogy már nem csak szezonális ételként fogyasztották, egy népszerű kínai fogás, a dim sum részévé vált. A dim sum lényege, hogy a vendégek egy sor kisebb ételtípusból, saját maguknak válogatják össze a menüt.
 

Így néz ki az összeválogatós dim sum (kép forrása: Marie France Asia)
 
A tavaszi tekercs azért is imádnivaló, mert amilyen egyszerű étel, annyira sokféleképpen elkészíthető. Ahogy arra már fentebb utaltunk, a magyar gyorsbüfékben elterjedt vegetáriánus változata egyáltalán nem alapértelmezett. Aki szereti a húst, gyakorlatilag bármilyen állatból elkészítheti, aki viszont vegetáriánus - de nem vegán! - annak az amerikai tojásos változatot (egg rolls) érdemes kipróbálnia.
 
Bármelyik megoldással is szimpatizáljon az ember, a tavaszi zöldségdömpinget mindenképp érdemes kihasználni. A jól megválasztott, friss növényi alapanyagok szimpla tésztabundában is ízletesek, de megfeleően kombinálva a tojáshoz, húshoz is passzolnak, ráadásul egészségesebb alternatívát jelentenek. A feldolgozásukhoz pedig számos termékünk jelent felbecsülhetetlen segítséget! Kimondottan zöldségek szeleteléséhez vagy csíkozásához a Bron-Coucke vonatkozó eszközeit tudjuk ajánlani. De ha esetleg van már a háztartásban Assistent Original Ankarsrum robotgép, akkor a hozzá tartozó zöldségszeletelő fejrésszel egy újabb funkcióval bővíthető az eszköz. A végeredmény pedig guszta tavaszi tekercsek formájában kerülhet az asztalra.