Eper torta habcsókkal
2021. 06. 02.
Íme egy könnyű, roppant mutatós és elképesztően ízletes nyári klasszikus, mely garantáltan a nyár egyik kedvenc tortacsodája lesz. Receptünk ismét az ANKARSRUM receptkönyvéből való.
Hozzávalók - habcsók:
Korábban már ebben a cikkben, illetve itt, valamint ezen a linken is írtunk a habcsókos süteményekről, kapj kedvet Te is az elkészítésükhöz! A Mini habcsók tortáról még videónk is van!
7 tojásfehérje
180 gramm kristálycukor
240 gramm porcukor
Hozzávalók- eperkrém:
1 zselatin levél
300 g fagyasztott eper püré
90 g cukor
2 tojás
0,5 citrom leve (gyümölcslé)
100 g sózatlan hideg vaj kockákban
Hozzávalók - töltelék és dísztítés:
500 ml tejszínhab
15 gramm cukor
1 doboz friss eper (200 g)
ehető virágok
Torta lépésről lépésre:
• Helyezd bele a zselatinlevelet hideg vízbe.
• Forrald fel az epret a cukorral, majd keverd simára, szűrd le és öntsd vissza az edénybe. Add hozzá a tojásokat és folyamatosan kevergetve főzd közepes lángon addig, amíg kissé besűrűsödik, vagy amíg el nem éri a 80 ° C-ot.
• Szűrd le és add hozzá a zselatint, majd egy keverés után öntsd a citromléhez. Hagyd kissé kihűlni, majd keverd hozzá a vajat, és addig keverd, míg sima, egynemű krém állaga nem lesz. Tedd be a hűtőszekrénybe legalább 2 órára.
• Melegítsd elő a sütőt 80 ° C- osra, és készíts elő két tányért egy-egy sütőpapírral. Rajzolj mindegyikre egy kört, amely tökéletes sablonként funkcionál majd. Körberajzolhatsz egy fazekat, vagy műanyag edényt is.
• Szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 3,5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek kezdőkészlet részei. Ennek pontos tartalmát tekints meg ebben a videóban.
• Verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd fokozatosan add hozzá a cukrot (kb. 3 részletben), folytasd a habverést addig, amíg szilárd és fényes habcsók lesz belőle.
• Szitáld bele a porcukrot is.
• Öntsd a habcsók tészta 1/3-át habzsákba, a maradék habcsók tésztát kend szét a sütőpapíros tányérokon: terítsd szét körben.
• Süsd körülbelül 1½ - 2 órán át, majd kapcsold ki a sütőt, és hagyd, hogy az alapok legalább egy órán át száradjanak a sütőben. A habcsók akár egy éjszakán át is állhat a sütőben, hogy kellően kiszáradjon.
• Most készítsd el az eperkrémet, ehhez szereld össze ismét ANKARSRUM robotgépedet a 3,5 literes műanyag keverőtállal.
• A tejszínt és a cukrot lassú fokozaton keverd habosra. Öntsd a krémet egy kör alakú, habzsákba. Szeletelj fel néhány epret, a többi majd jó lesz a torta közepére.
• Óvatosan távolítsd el a sütőpapíros tányérról a két habcsókalapot, és tedd egy tálalótányérra, vagy tortatartó állványra. Kend meg vékony krémréteggel, majd vékony rétegben vont be az eper túróval és szórd meg a felszeletelt eperrel.
• Tedd rá a következő alapot a másik tányérról, kenj rá egy réteg eperkrémet, és finom csúcsokba formázd rá a krémet.