gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ezek voltak a legnépszerűbb karácsonyi fogások

2017. 12. 25.

Ezek voltak a legnépszerűbb karácsonyi fogások

A karácsony nem csak az ajándékozás, de a közös lakomák ideje is. A családi vacsora ugyanúgy az ünnep elengedhetetlen része, mint a fenyőfa, a szaloncukor vagy az angyalkás csomagolópapír. Idén ezért kíváncsiak voltunk, hogy az ünnepi asztalon landoló finomságok közül melyek voltak a legnépszerűbbek. Ehhez a világ elsőszámú  közösségi fotómegosztó oldalát, az Instagramot hívtuk segítségül, amely jó indikátora az aktuálisan legforróbb gasztrotrendeknek.
 
Első körben megnéztük a jellemző karácsonyi hashtageket. Jelenleg több mint 3 millió #christmas2017 hashtaggel ellátott posztot találni Instán, de #christmasdinner-re is több, mint egymillió posztot kapunk. Ezek közül persze nem mind idei, ha kiegészítjük a taget az aktuális évszámmal, máris szűkítjük a találati listát, #christmasdinner2017-re például már alig több, mint 6000 posztot dob fel a rendszer. Az előbbi változatok közül az egyik top poszt egy közönséges csirkés-garnélás makarónit ábrázol (ami egyébként is szarvacskatésztából készült). Ezek szerint nem mindig kell sok a népszerűséghez:
 
Credit: @
 
Valamivel komolyabb fogással jelentkezett Hannah Chia, egy szingapúri vegán blogger, aki az alábbi finomságot posztolta, és a receptet is mellékelte hozzá (akit érdekel, itt megtalálja):
 
Credit: @HANNAH C.
 
A vizsgálódásunkból hamar kiderült, hogy kicsiny hazánkban a hagyományos fogások voltak a legnépszerűbbek: a bejglit (cirka 6000 poszt) és a halászlét (kb. 3000 bejegyzés) előzve a mézeskalács vitte a prímet Instagramon. Az egyébként is könnyen díszíthető, így fotogén édesség mintegy 14 ezer posztnál jár. Ezek küzül az egyik legtöbb lájkot a hazai celebvilág népszerű nagyasszonya, Ördög Nóra gyűjtötte, aki a nagymamájával sütögetett:
 
Credit: @Ördög Nóra
 
Amerikában a szintén elmaradhatatlan karácsonyi édességek mellett (#christmascandy - 48 ezer bejegyzés) a pulyka is számtalanszor előkerült az ünnep és az ünnepi vacsora kapcsán (#christmasturkey - 14 ezer poszt). A desszertek közül az alábbi ínycsiklandó csokis-karamellás-mandulás finomság kapta a legtöbb, közel 5 ezer like-ot:
 
Credit: @Sally
 
A pulykasültek közül pedig az alábbi fotót érdemes nyálcsorgatva szemügyre venni (máshogy nem is lehet), ami egyenesen a BBC Good Food magazintól érkezett:

Credit: @BBC Good Food

A mézeskalács persze nem csak itthon, hanem a nemzetközi mezőnyben is népszerű, leginkább talán az USA-ban, de Németországban is nagy keletje van a mézeskalácsházikó építésnek sütésnek (gondoljunk csak Jancsi és Juliska történetére).
 

Credit: @Nikita Sibilev

Azért a #christmasfoodporn kategória egyik legerősebb indulójáról is érdemes megemlékeznünk, amely Rudolfot, a rénszarvast és a csokis fánkot hozta közös nevezőre:
 
Credit: @Lauren Rowe
 
De a nemzetközi mézeskalácsverseny és talán az egész Instagram-karácsony nem hivatalos győztese az alábbi "mézeskalácsházikó", és annak pöttöm lakója:

Credit: @Leo and Coco