Fehércsokis, sáfrányos tortakülönlegesség
2021. 12. 07.
Legyen az ünnepen néhány formabontó, nemzetközi finomság is az asztalon. Ha Te is vágysz a megszokott ízek mellett valami újra is, akkor próbáld ki ezt a gyönyörű, sáfrányos vajas tortát, melyet a fehér csokoládé, a pisztácia, a dió és gojibogyó tesz még érdekesebbé!
Vendégeid imádni fogják az új ízeket! Llegyél Te az, akinél valódi ínyencségeket ehetnek az ízcsodák karácsonyán!
Receptünk most az ANKARSRUM Adventi naptárból való!
Hozzávalók a tésztához:
1 db 24 cm átmérőjű, kerek tortaforma
25 gramm friss élesztő
250 ml tej
75 gramm cukor
1 gramm sáfrány
1 darab tojás
100 gramm fehér csokoládé
45 gramm cukor
50 gramm szobahőmérsékletű, sós vaj
A tetejére:
65 gramm héj nélküli pisztácia
1 darab tojás
3 evőkanál gojibogyó
Porcukor ízlés szerint
Cukorszirup:
100 ml forró víz
45 gramm cukor
Fehércsokis, sáfrányos tortakülönlegesség lépésről-lépésre
1. A tortaforma alljába szabj sütőpapírt, a széleit, oldalt vajazd ki.
2. Állítsd össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edényfalára tapadjon a tészta, valamint a dagasztóhengerrel, melyek az alapkészlet részei. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBAN, hogy miket rejt a kezdő doboz.
3. Melegítsd fel a tejet egy kis edényben, kb. 37°C-ra.
4. Morzsold bele az élesztőt a tálba, öntsd rá a tejet, majd índítsd el ANKARSRUM robotgépedet a dagasztóhengerrel közvetlenül a széle mellett, alacsony sebességgel, amíg az élesztő fel nem oldódik.
5. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat.
6. A sáfrányt és a cukor egy részét törd össze mozsárban.
7. Adagold hozzá a tésztához ezt a sáfrányos keveréket, majd tedd bele a tojást, a cukrot, a sót és a lisztet is.
8. Állítsd a ANKARSRUM robotgéped keverési sebességét közepesre. Rögzítsd a kart körülbelül 2-4 cm-re az edény oldalától. Állítsd az időzítőt 5 percre, addig ANKA gyúrja majd a tésztát.
9. Fedd le a 7 literes rozsdamentes acél keverőtálat a fedelével és keleszd 2 órán át.
10. Daráld le a csokoládét és a diót, ezzel a fejrésszel.
11. A tésztát lisztezett felületen gyúrd át és nyújtsd ki 36 cm széles téglalap formára.
12. Kend meg a téglalapot a vajjal, a cukorral és a fehér csokoládéval. Utóbbit olvaszd fel előtte.
13. Tekerd fel a téglalapot a hosszú oldalról indulva és vágd fel a tekercset 8 részre, kb. 4,5 cm széles szeletekre.
14. Helyezz egy darabot, szélével felfelé a tortaforma közepére. Ezután rakd köré körben a többi szelet darabot.
15. Konyharuha alatt keleszd 2 órát.
16. Állítsd a sütőt 200 °C-ra.
17. A torta tetejét kend meg a tojással és süsd meg a sütőben 15 percig.
18. Ezt követően csökkentsd a hőmérsékletet 175°C-ra és süsd további 15 percig.
19. Készítsd elő az elkészített cukorszirupot és kend meg vele a torta tetejét.
20. A tetejét díszítsd gojibogyóval, pisztáciával, dióval és porcukorral.
21. Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segítségével!