gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Formabontó karácsonyi ételek

Kárpátaljai halászlé

Hozzávalók

  • 1 db egész lazac (kb. 30-40 dkg)
  • 6 db burgonya
  • 25 dkg fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, sárgarépa)
  • 2 db paradicsom
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • petrezselyem zöldje és kapor ízlés szerint
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj

1. A hagymát kockázd fel, majd olajon pirítsd üvegesre, és add hozzá a pirospaprikát. Ezután öntsd fel 2 liter vízzel!

2. A halat tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra, és minden részét tedd bele a levesbe! A paradicsomot is kockázd fel, az is mehet a fazékba. 20-25 percig főzd! Amíg fő a hal, pucold meg és kockázd fel a krumplit! Majd halászd ki a halat, és válaszd le a húsát a szálkákról. Légy alapos, hogy  ne kerüljön majd szálka a levesbe!

3. Botmixerrel pürésítsd a levest! Add hozzá a zöldséget, majd a felaprított petrezselyemzöldet és a kaprot is! Mikor a levesben készre főttek a zöldségek, mehet bele vissza a filézett hal!

4. Ízlés szerint sózd, borsozd! Reszeld le a fokhagymát, és a végén add hozzá a leveshez! Lefedve néhány percig pihentesd – és már kész is a nem mindennapi, különleges, kárpátaljai halászlé!

 

Rakott töltött káposzta

Hozzávalók

  • 150 g kenyérszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 100 g füstölt kolbász
  • 500 g darált sertéshús
  • 1 ek sertészsír
  • ½ ek sűrített paradicsom
  • 2 tk fűszerpaprika
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 tasak előfőzött zacskós rizs
  • 300 ml víz
  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 400 g tejföl

1. Pirítsd le a szalonnát egy közepesen forró serpenyőben! Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc után a felkarikázott kolbászt is. Az egészet alaposan pirítsd át, aztán hagyd kihűlni!

2. Fűszerezd be a darált sertéshúst a zsírral és a sűrített paradicsommal. Mehet hozzá a fűszerpaprika, a só, a bors és a kömény is. Keverd bele a rizst és a vizet, aztán a kolbászos-hagymás keveréket is.

3. Egy sütőtálba tégy egy réteg átmosott savanyú káposztát; mehet rá a darált húsos keverék fele; majd egy újabb káposztás réteg; aztán a maradék hús, végül újból káposzta és a tetejére tejföl.

4. Tedd be 180 fokra előmelegített sütőbe 30-40 percre, és ha letelt az idő, grillfokozatra kapcsolva pirítsd meg a tejfölt a tetején!

(forrás: streetkitchen.hu)

 

Tepertős tésztájú, véreshurkás-almás sós bejgli

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg darált tepertő
  • 3 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • véres hurka
  • alma
  • magos mustár

1. A darált tepertőt és a lisztet dolgozd össze kézzel, morzsolással. A cél, hogy a zsír körbevegye a lisztszemcséket. (Így nem alakul ki gluténháló és omlós tésztát fogsz kapni.)

2. A tejet langyosítsd fel, majd futtasd fel benne az élesztőt. Keverd bele a 3 tojássárgáját, és add hozzá a tésztához! Gyúrd az egészet homogén masszává! Langyos helyen pihentetve hagyd megkelni a tésztát.

3. Kedvenc véres hurkádat szabadítsuk meg a bőrétől. A töltelékét tedd egy tálba, és reszeld bele az almát! Ezután tegyél hozzá egy teáskanál magos mustárt, és keverjük össze alaposan.

4. A megkelt és kinyújtott tésztán egyenletesen oszlasd el a tölteléket. Tekerd fel, kend le tojással, szurkáld meg villával, és süsd piros-ropogósra!

 

Reméljük sikerült ötleteket adni, hogy hogyan teheted az idei karácsonyt formabontóvá. További ötletekért látogass el Facebook oldalunkra!


Kapcsolódó termékeink