Formabontó karácsonyi ételek
2023. 12. 05.
Kárpátaljai halászlé
Hozzávalók
- 1 db egész lazac (kb. 30-40 dkg)
- 6 db burgonya
- 25 dkg fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, sárgarépa)
- 2 db paradicsom
- 1 tk pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- petrezselyem zöldje és kapor ízlés szerint
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
1. A hagymát kockázd fel, majd olajon pirítsd üvegesre, és add hozzá a pirospaprikát. Ezután öntsd fel 2 liter vízzel!
2. A halat tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra, és minden részét tedd bele a levesbe! A paradicsomot is kockázd fel, az is mehet a fazékba. 20-25 percig főzd! Amíg fő a hal, pucold meg és kockázd fel a krumplit! Majd halászd ki a halat, és válaszd le a húsát a szálkákról. Légy alapos, hogy ne kerüljön majd szálka a levesbe!
3. Botmixerrel pürésítsd a levest! Add hozzá a zöldséget, majd a felaprított petrezselyemzöldet és a kaprot is! Mikor a levesben készre főttek a zöldségek, mehet bele vissza a filézett hal!
4. Ízlés szerint sózd, borsozd! Reszeld le a fokhagymát, és a végén add hozzá a leveshez! Lefedve néhány percig pihentesd – és már kész is a nem mindennapi, különleges, kárpátaljai halászlé!
Rakott töltött káposzta
Hozzávalók
- 150 g kenyérszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 100 g füstölt kolbász
- 500 g darált sertéshús
- 1 ek sertészsír
- ½ ek sűrített paradicsom
- 2 tk fűszerpaprika
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 tasak előfőzött zacskós rizs
- 300 ml víz
- 1 kg vágott savanyú káposzta
- 400 g tejföl
1. Pirítsd le a szalonnát egy közepesen forró serpenyőben! Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc után a felkarikázott kolbászt is. Az egészet alaposan pirítsd át, aztán hagyd kihűlni!
2. Fűszerezd be a darált sertéshúst a zsírral és a sűrített paradicsommal. Mehet hozzá a fűszerpaprika, a só, a bors és a kömény is. Keverd bele a rizst és a vizet, aztán a kolbászos-hagymás keveréket is.
3. Egy sütőtálba tégy egy réteg átmosott savanyú káposztát; mehet rá a darált húsos keverék fele; majd egy újabb káposztás réteg; aztán a maradék hús, végül újból káposzta és a tetejére tejföl.
4. Tedd be 180 fokra előmelegített sütőbe 30-40 percre, és ha letelt az idő, grillfokozatra kapcsolva pirítsd meg a tejfölt a tetején!
(forrás: streetkitchen.hu)
Tepertős tésztájú, véreshurkás-almás sós bejgli
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 25 dkg darált tepertő
- 3 db tojássárgája
- só
A töltelékhez:
- véres hurka
- alma
- magos mustár
1. A darált tepertőt és a lisztet dolgozd össze kézzel, morzsolással. A cél, hogy a zsír körbevegye a lisztszemcséket. (Így nem alakul ki gluténháló és omlós tésztát fogsz kapni.)
2. A tejet langyosítsd fel, majd futtasd fel benne az élesztőt. Keverd bele a 3 tojássárgáját, és add hozzá a tésztához! Gyúrd az egészet homogén masszává! Langyos helyen pihentetve hagyd megkelni a tésztát.
3. Kedvenc véres hurkádat szabadítsuk meg a bőrétől. A töltelékét tedd egy tálba, és reszeld bele az almát! Ezután tegyél hozzá egy teáskanál magos mustárt, és keverjük össze alaposan.
4. A megkelt és kinyújtott tésztán egyenletesen oszlasd el a tölteléket. Tekerd fel, kend le tojással, szurkáld meg villával, és süsd piros-ropogósra!
Reméljük sikerült ötleteket adni, hogy hogyan teheted az idei karácsonyt formabontóvá. További ötletekért látogass el Facebook oldalunkra!
Kapcsolódó termékeink
LOUIS TELLIER 3 mm-es szita M500 profi halászlé passzírozóhoz
46.939 HUF(36.960 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER 3 mm-es szita P1000 profi halászlé passzírozóhoz
53.607 HUF(42.210 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER S3 kézi passzírozó
57.874 HUF(45.570 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER M500 Professzionális passzírozó keret
105.346 HUF(82.950 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER P1000 Professzionális passzírozó keret
296.837 HUF239.497 HUF(188.580 HUF + ÁFA)