gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Frissen facsart narancslével induljon a reggel!

2018. 04. 07.

Frissen facsart narancslével induljon a reggel!

Korábban már írtunk arról, mennyire nem mindegy, egészségesen indul-e a reggel, de azt kell mondanom, az utóbbi időben ezt empirikus (bár erősen szubjektív) tapasztalatok is megerősítették: észrevettem magamon, hogy ha jó a kaja+ital páros, a fátyol lehull, és friss fejjel tudok nekizuhanni a munkának. De ha valami félrecsúszik a reggeliző asztalnál, az a későbbi órákra is rányomja a bélyegét.

Egy kiadós reggeli nem csak jó kedvet, de jó közérzetet is eredményez, mosolygósan készülődünk és indulunk el vagy maradunk otthon. A barátnőmmel be is vezettünk egy lassan külön intézménnyé nemesülő szokást, miszerint vasárnap, amikor nem kell dolgozni, úgy istenigazából megadjuk a módját, és egy hatalmasat reggelizünk. Nem sajnáljuk rá az időt és az energiát, így egy kvázi brunch-ot kerekítünk a mezei reggeliből. Vannak hétvégék, amikor nem könnyű rávenni magunkat, de ilyenkor is megéri.

És most következik a lényeg, ugyanis nem létezik magára valamit is adó szuperreggeli narancslé nélkül! Na jó, vanni van, de minek? Egy friss gyümölcslé még a legnehezebb reggeleket is képes kiszínezni és energiával feltölteni (nem összetévesztendő a kávéval, ami bár nagyon jó, de mégsem képes úgy energizálni, inkább „csak” beindít, felpörget – persze ennek hatása sem lebecsülendő).

Narancsos jó reggelt!

Ezért is próbáltam ki, mit tud nyújtani az Assistent Original Ankarsrum húsdarálójához kapható gyümölcspasszírozó fejrész. Ez az a húsdaráló, ami egy csomó hasznos dologra képes, többek között gyümölcsök és zöldségek passzírozására.

Elöljáróban annyit érdemes elmondani, hogy ez nem egy gyümölcsfacsaró, de sok szempontból helyettesíteni tud egy erre szakosodott gépet. 

Egy ilyen mutatványhoz fél perc alatt össze is tudjuk pattintani a gépet, amelynek lényege, hogy a benne forgó alkatrészek egy lyukacsos szitán passzírozzák át a gyümölcsöt, zöldséget. Első körben ezért gerezdekre bontottam a narancsot, majd szépen, egyenként betöltöttem őket az erre szolgáló kis műanyag segédeszköz segítségével. Amit hamar észre vettem, hogy a narancs, mivel nagyon lédús, a passzírozás hatására hajlamos spriccelni. Hogy a konyhapultunk ne maszatolódjon össze, én egy olyan, eléggé sufnituning módszerrel oldottam ezt meg, hogy letéptem egy adag alufóliát, és a passzírozó fölé terítettem. Így nem zavarjuk a gép működését, és a narancsunk se spriccel szerteszét. A másik fontos tapasztalat, hogy hiába szeretnénk narancslevet csinálni, azért készüljünk fel, hogy a végén jó adag gyümölcspüré is keletkezik, amiből viszont egyéb narancsos finomságokat pl. süteményeket, vagy ha van baba a családban, ízletes bébiételt készíthetünk.

További, a folyamat során megismert praktika - bár ehhez talán a józan ész is elegendő - hogy a gyümölcsfacsaró alkatrészeit érdemes közvetlenül a passzírozási műveletek elvégzése után elmosogatni, különben az alapanyag beleszáradhat, így később már nehezebb lesz tisztítani.

Még egy szubjektív praktika: szervírozáskor soha ne feledkezzünk meg a szívószálról! (nekem sajnos sikerült)

Az Ankarsrummal így a folyamat végére egy, a boltban kapható narancslénél sokkal sűrűbb, tartalmasabb és - mivel mi magunk csináltuk - értékesebb gyümölcslevet készíthetünk. Ráadásként pedig rostokban gazdag gyümölcspürét kapunk, amiből ha a fenti felhasználások egyike sem szimpatikus, némi tejszínhabbal remek desszert készíthető. Egy ilyen energiabombával tényleg jól indul a reggel, egyúttal az ebéd mellé is intéztünk magunknak egy remekbe szabott édességet.



Jó étvágyat hozzá!