Gluténmentes, marcipános almatorta
2021. 08. 11.
Vendégek érkezésekor mindig van valaki, aki nem eszik húst, étrendjének nem része a laktóz, vagy a glutén. Kedveskedj egy nekik készült desszerttel és egy nagy adag extra figyelemmel!
Mi most egy olyan, az ANKARSRUM receptkönyvből származó receptet mutatunk, amely nem csak a cöliákiásoknak ízletes, hanem azoknak is, akik mindent esznek (csak édesség legyen).
Hozzávalók:
• 400 gramm marcipán
• 150 gramm szobahőmérsékletű vaj
• 3 darab tojás
• 180 gramm mandula paszta (ez durvább állagú, de sokkal lágyabb, mint a marcipán, így kiválóan alkalmas például tölteléknek.
• 35 gramm barna cukor
• 1,5 g só
• 15 gramm vaníliás cukor
• 10 gramm kardamom
A tetejére díszítésnek:
• 3-4 alma (vékonyra szeletelve)
• Gyöngycukror sütéskor díszítésként megszórva.
Gluténmentes, marcipános almatorta lépésről-lépésre
1.Szereld össze ANKARSUM robotgépedet a 3.5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek a kezdőkészlet részei, ahogyan az ebben a videóban is látható.
2. A szobahőmérsékletű vajat keverd habosra a mandula pasztával és a barna cukorral 3-5 percig.
3. Adj hozzá egy tojást, közepes sebességre kapcsolva robotgépedet.
4. Tedd bele a mandula pasztát, a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot, majd keverd Ankával 1-2 percig, hogy egynemű elegyet kapj, majd a tésztát öntsd egy kivajazott, vagy sütőpapírral bevont, kb 20-23 cm-es, kör alakú tortaformába.
5. Vágd fel az almát vékony szeletekre és, hogy ne barnuljon be, önts rá egy kis citromlevet, melyet ezzel a fejrésszel könnyedén elkészíthetsz.
6. Kör alakban nyomkodd bele az almaszeleteket a sütemény tetejére úgy, hogy rózsasziromra emlékeztető formát érj el.
7. A tetejét szórd meg frissen őrölt kardamommal és kevés gyöngycukorral.
8. Süsd 35-40 percig 165 ° C-on.
9. Noha több napig is eláll és nem szárad ki, mégis langyosan tálalva ajánljuk, az ANKARSRUM cukrász szett segítségével szervírozva.
ANKA tipp:
Tálald vaníliasodóval, vagy vaníliafagylalttal.