gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Halpiaci divat: mit viselnek a New York-i halárusok?

2017. 10. 10.

Halpiaci divat: mit viselnek a New York-i halárusok?

A Fulton halpiac Bronxban inkább nevezhető hűtött raktárnak, mint piacnak. A közel negyedmérföld hosszú piac Alsó-Manhattanből költözött át 2005-ben. A helyszínen cirka 30 halárus árul több, mint 300 különböző fajtájú halat. Az itt dolgozók – köztük halászok, napszámosok és kereskedők – minden hétköznap már napkelte előtt, hajnali 1-től talpon vannak. A New York Times egy érdes fotóriportban járt utána, hogyan öltözködnek az emberek, akik ezt a különleges mikrokozmoszt benépesítik. Lássuk, milyen arrafelé a halpiaci divat! 

Mike Pontebbi (62) halkereskedőként dolgozik, a beceneve Edző (Coach), mivel korábban baseballal és kosárlabdával foglalkozott. Ő erre a régi katonai ruhára esküszik, azt mondja, ezért már nem kár, plusz védi a hidegtől.

Ryan Appel (25) szintén halkereskedő, aki a kabátja alatt kantáros gatyát és mellényt hord. Saját bevallása szerint egy nap akár 2000 font (kb. 1 tonna) halat is értékesít a piacon.

Dennis Johnson (47) raktárosként dolgozik, az ő feladata, hogy a halrakományt kiküldje teherautókhoz. Náluk van klasszikus vállalati uniformis, munkához ő is azt viseli.

Angelo Rosa (55) is a halkereskedők sorát bővíti. Ő minden nap éjjel fél 12-kor indul el otthonról, mert 64 mérföldre lakik a piactól, és a képen látható overállal védekezik a benti hideg ellen.

Ed Cruci (54) szintén halkereskedő. aki szerint fontos, hogy mindig rétegesen öltözzenek és gumicsizmát hordjanak. A képen látható horgot egész nap magánál hordja, mert megkönnyíti a munkáját, például a halak emelgetését.

A portréalanyok közül a legfiatalabb Christopher Carballo (19), aki napszámosként dolgozik. Ő a kabát mellett egy lehasznált bakancsot hord, elmondása szerint a vizes padló miatt nem érdemes szép cipőt felvenni.

Jaime Molina (63) ugyancsak halkereskedő. Általában két aláöltözetet és egy mellényt visel. Ez ugyan nem valami sok, de már olyan régóta csinálja ezt a munkát, hogy hozzászokott a hideghez.

A cikk eredetije: ITT