Házi fettuccine húsgombóccal
2021. 01. 20.
A svédek a húsgolyó készítés nagymesterei. Heti receptünk egy klasszikus kedvenc, mely finom egytálétel: elfogyasztása örömet okoz majd az egész családnak!
Receptünk ismét az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók - fettuccine:
1 adag házi tészta
Ekészítésének módját ITT olvashatod el, illetve durum változatát EBBEN A CIKKBEN, vagy meg is nézheted EBBEN a videóban.
Frissen reszelt parmezán,
EZZEL a fejrésszel tuddod körömkímélő módon elkészíteni
Hozzávalók - húsgombóc:
500 gramm marhahús, daráld le ANKARSRUM fejrészével
1 szem burgonya
50 gramm finomra reszelt parmezán
50 gramm pármai sonka, apróra vágva
1 darab préselt fokhagymagerezd
fél darab apróra vágott vöröshagyma
60 gramm zsemlemorzsa só és bors ízlés és kóstolás szerint
2 ek tejszín
vaj a sütéshez
Hozzávalók - paradicsomszósz:
6 darab hámozott paradicsom
1 darab hagyma apróra vágva
1 evőkanál vaj
200 ml víz
50 ml olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál méz
1 citrom héja és leve, melyhez ajánljuk EZT a fejrészt
friss bazsalikom
só és bors
Készítsd lépésről-lépésre!
Fettuccine
1. Fordítsd ANKÁT az oldalára és rögzítsd a fettuccine tésztahengert.
2. Oszd fel a tészta tésztát apró darabokra, majd mindegyik részt tekerd hosszúkás 8-10 cm-es csíkokra. A legvékonyabb tészta érdekében használd először a tészta nyújtó fejrészt és készíts vékony tészta lapokat.
3. Indítsd el ANKARSRUM robotgépedet kis sebességgel, futtasd le a tésztacsíkokat a szélesmetélt készítő fejrészen keresztül, majd tedd őket kilisztezett felületre. Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan.
4. Tedd lobogó vízbe és 2-3 percig főzd, vagy ha többet is készítesz, akkor szárítsd le őket későbbi felhasználásra.
Parmezán
1. Fordítsd ANKARSRUMOT az oldalára és szereld rá a sajtreszelő fejrészt.
2. Indítsd el és reszeld le a parmezán sajtot, EZZEL a fejrésszel.
Húsgombóc és paradicsomszósz
1. Fordítsd ANKÁT ismét az oldalára és szereld össze a 4.5 mm-es húdaráló tárcsával.
2. Vágd a húst vastag darabokra és daráld le közepes sebességgel. Nézd meg EBBEN a videóban, hogy milyen egyszerűen működik ez a húsdaráló fejrésszel.
3. A húsdarálás után tedd bele a darálóba a fél nyers hagymát, a burgonyát vagy egy sárgarépa darabot, hogy az egész hús kijöjjön a darálóból.
4. Dolgozd össze a húst, a pármai sonkát, a parmezánt, a fokhagymát, a hagymát és a zsemlemorzsát egynemű masszává.
5. Add hozzá a tejszínt.
6. Formálj húsgolyókat, könnyebb, ha benedvesíted a kezed, így nem ragad majd rá a hús, majd pirítsd meg őket a vajon, egy serpenyőben.
Paradicsomszósz:
1. Vágd nagyobb darabokra a paradicsomot és párold meg a hagymával egy serpenyőben.
2. Add hozzá a vizet, az olívaolajat, a paradicsompürét, a mézet és egy citrom héját, illetve levét.
3. Főzd 10 percig, fűszerezd sóval és borssal.
4. Pürésítsd le a mártást, majd öntsd a serpenyőbe a húsgombócokat és párold őket pár percig együtt.
5. Szórj a tetejére apróra vágott bazsalikomot és friss, reszelt parmezánt.
6. Tálald a házi fettuccinne tésztával.