gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hogyan válasszunk finom görögdinnyét?

2016. 08. 09.

Van bárki, akinek nem esik jól egy jéghideg görögdinnye egy forró nyári napon? Adunk néhány tanácsot, hogy ne legyen lutri a finom dinnye kiválasztása! Nem, egyik sem a kopogtatás :)
 
Keressük meg a foltját
Minden dinnyén látható egy folt, ahol a színe eltér a többi részétől, ezen a részen feküdt a termőföldön. Ha ez a folt krém vagy narancsos árnyalatú, a dinnye érett, ha fehér, akkor nem.
 
Nézzük meg, hogy van-e rajta hálós hegesedés
Sokan elrettennek tőle, de ha a dinnyén barna színű, hálós heg van (mintha sebes lenne), az azt jelenti, hogy a virágot annak idején sokszor látogatták meg a méhek. Minél nagyobb ez a heg, annál édesebb a gyümölcs.
 
Fiú vagy lány?
A termelők megkülönböztetik a "fiú" és a "lány" dinnyéket. A "fiúk" hosszúkásak és kevésbé ízesek, ezzel szemben a "lányok" kerekebbek és többnyire nagyon édesek! 
 
A méret a lényeg!
Sose válasszuk a legkisebb vagy a legnagyobb dinnyét! Ha van több nagyjából egyforma méretű, azok közül pedig az a legfinomabb, amelyik a legnehezebb!
 
Milyen a szára?
Talán ez a legegyértelműbb - ha a dinnyének elszáradt a szára, akkor biztosan érett azaz finom édes. Ezzel szemben ha zöld, akkor biztosan túl korán leszüretelték, ne várjunk tőle csodát.
 
És most, hogy mindent tudunk, irány a piac, vegyünk egy friss édes görögdinnyét!