gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hurka mellé az alábbiak passzolnak a legjobban

2019. 02. 19.

Hurka mellé az alábbiak passzolnak a legjobban

Ha hurka, akkor savanyúság - így is leegyszerűsíthetnénk a témát, de hurkaevés mikéntjében az egész magyar konyha változatossága tetten érhető: van, aki magában; másvalaki ubival; a harmadik krumplival; a negyedik kenyérrel eszi, és ezzel korántsem merítettük ki az összes lehetőséget!

Be kell vallanom, nekem eddig kimaradt a hurka savanyú káposztával, pedig ez is egy klasszikus párosítás. És jobban belegondolva szinte adja magát, hisz nincs disznótor káposzta nélkül, csak épp mifelénk a toroskáposzta mindig különálló ételként futott, nem keveredett a hurkával - nem úgy másoknál, egy gyors keresés elárulja, hogy a “hurka savanyú káposztával” kulcsszavakra 31 ezer találatot dob fel a Google, közte számos receptleírással.

Aztán a káposztaággyal figurázni is lehet: dúsítani, vegyíteni más alapanyagokkal, így még változatosabb köretet kapunk. A sorban az első és talán legnépszerűbb megoldás a burgonya - a jó öreg krumpli mint állandó köret, gyakorlatilag bármihez passzol, nincs ez másképp a hurkával sem. Jellemzően sósan, pürésítve ajánlják, de az olyan különlegesebb, ínyencmegoldások is közkedveltek, mint a juhtúrós változat.

De a káposztát állítólag a hagyma is jól kiegészíti (miért, van, amihez nem illik? - merül fel a jogos kérdés): megpirult, zsírral átitatott hagyma… - máris összefut a nyál a szánkban, igaz?


Hurka, káposzta, krumpli s minden mi jó! (kép forrása: kolbaszaruhaz.hu)

Én személy szerint az egyszerűség híve vagyok: ha a tökéletes hurkakiegészítő a kérdés, nálam a savanyú uborka az etalon. Egyszerűen nem tudok elképzelni tökéletesebb savanyúságot, mint egy adag gondosan válogatott, 3-5 cm-es savanyú uborka. Se a csalamádé, se a savanyított hagyma, még a kovászos uborka sem képes a nyomába érni - utóbbi nekem túl erőteljes zamatú, elnyomja a hurkát, míg a néhol édeskés, kapros savanyú uborka éppen egyensúlyba hozza azt.

Az uborka-hurka kombóhoz pedig szigorúan friss, fehér kenyér dukál, nekem a krumplipüré felesleges flancolás, az egyszerű, már-már puritán ubi-hurka-kenyér szentháromság a legnagyobb kedvenc.

Szerencsére a különféle hurkairányzatok jól megférnek egymás mellett. Annak pedig, aki cikkünk nyomán késői disznótort tervezne, vagy egyszerűen csak saját készítésű hurkával szeretne ráfordulni a tavaszra, annak a Tre Spade 5 literes hurka-kolbász töltőjét ajánljuk hozzá – minőségi eszköz, kézi meghajtással és óriási kapacitással! Egy ilyen töltővel könnyedén fel lehet tölteni a kamrát, hogy aztán végigkóstolhassuk a fentebb részletezett hurka-savanyúság kombinációkat. Előre is jó étvágyat hozzá!