gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hurkafajták, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 01. 22.

Hurkafajták, amikről még biztosan nem hallottál

Jellemző, hogy a nemzeti identitást tekintve meghatározó produktumokat minden nép a magáénak és csakis a magáénak tulajdonítja. Előbb nemzeti, majd EU-s szinten levédetik, így lesz belőle hungarikum, szlovákikum, lengyelikum stb., attól függetlenül, hogy a szomszédban egy összetevő eltéréssel ugyanúgy készítik. 

Hasonló a helyzet a hurkával. Kevésbé ismert tény, de Koreától Németországon át Skóciáig sokféle, belsőségekkel töltött, hurkaszerű fogás létezik, sőt, a receptjük néhol szinte teljesen egyezik a hurkáéval. Nézzük őket:

1.
A haggis egy skót hurkaszerűség, pontosabban a hurka és a kolbász furcsa és meglehetősen távoli rokona a szigetekről. Itt viszont nem disznóbél, hanem juhbél vagy juhgyomor tartja egyben az étket. Optikailag nem is túl vonzó, mindenesetre érdekes gasztroképződmény:

2.
A brit/ír black pudding (magyarul: fekete puding) se tökéletes koppintása a hurkának (abból is a véresnek), de mint vérből készült felvágott már egész közel állnak egymáshoz. A fő különbség, hogy a black pudding nagy mennyiségben tartalmaz gabonákat, illetve egy csombormenta nevű fűszernövényt. Érdekessége még, hogy Észak-Anglia és Skócia egyes részein rántva is fogyasztják.


(kép forrása: Wikipedia)

3.
Vér helyett a belsőségekre játszik a talán itthon is ismertebb leberwurst (német) vagy liverwurst (angol) nevű étel, aminek fő összetevője a máj, de ez se tiszta párja a májas hurkának, inkább egy ilyen parizer-hurka átmenetként kell elképzelni. Gyakran szendvicsfeltétként is fogyasztják (ami ugyebár a hurkánál nem opció), de a leberwurst állagra sokkal inkább egyben van. Füstölt, főtt változata is ismert:


(kép forrása: Wikipedia)

4.
A koreai sundae kakukktojás a listánkon, erről ugyanis már hallhattatok - éppen nálunk. Főleg vérből és rizsből áll, a magyar hurkához képest annyi különbséggel, hogy marhából is előszeretettel készítik. A koreai háborút követően vált igazán népszerűvé a nélkülöző lakosság körében. Ma is kedvelt street food arrafelé.

+1 furcsaság: a magyar cseresznyés hurka

A dél-bükki Szomolyán tartott gasztrofesztiválon bukkant fel egy sajátos megoldás: helyi cseresznyével ízesítette májas hurkáját Guczi István, a falu polgármestere. A Sokszínű Vidék beszámolója szerint az egyedi fogás akkora sikert aratott, hogy pillanatok alatt elkapkodták.

“Ha otthoni készítésben gondolkodunk, akkor két kiló hurkához 60 dkg kimagozott cseresznyét adunk. Finoman kell összekeverni, hogy a gyümölcs ne “pépesedjen”. Egészen különös ízvilágot kapunk, amit mindenki kedvelni fog” - mesélte cseresznyés hurkájáról a mester.

Aki saját kezűleg is kipróbálná a cseresznyés csodareceptet, annak pedig a kitűnő 7 literes olasz hurkatöltőnket ajánljuk hozzá, sőt, egy ilyen kompakt eszközzel a fenti nemzetközi hurkakülönlegességek közül még jó néhányat meg lehet próbálni elkészíteni. Éljen a felfedezés öröme!