Hűtsd le magad limonádéval!
2023. 06. 19.
A limonádé története röviden
Nem is gondolnánk, hogy a klasszikusan vízből, cukorból és citromléből összeálló limonádé hosszú múltra tekint vissza. Több különböző történet is szól az eredetéről.
A limonádé elődje az őskorban és az ókorban
Sokan a kashkabot tekintik a limonádé ősének, amelyet a középkori Egyiptomban készítettek erjesztett árpából, mentából, rutából, fekete borsból, citromlevéllel. 11. századi feljegyzések szerint a középkori egyiptomi zsidó közösség pedig qatarmizat nevű cukros citromléfőzetet fogyasztott. De van olyan elmélet is, hogy a késő miocén korszak óta (azaz megközelítőleg 8 millió éve) létező citrusféléket már az ősemberek is használtak ivóvizük ízesítésére facsart, zúzott formában.
Az ókori világ kedvelt gyümölcsei közé tartozott a citrom és a narancs – legalábbis ókori római mozaikok és freskók erről árulkodnak. Igaz, írásos bizonyíték nincs erről, de citromfára vonatkozó utalást már találni a 10. századból, citromról szóló értekezést pedig a 12. századból.
A limonádé térnyerése a középkorban és az újkorban
A 13. században kairói kereskedők kezdtek el cukrozott, citromos vizet árusítani nagy mennyiségben, palackozva. Beindították az export kereskedelmet is, így egyre több helyen ismerték meg a limonádét. Az olaszok szerették volna megcsinálni a saját változatukat, de a citrom ekkor még drága és ritka gyümölcsnek számított. Ezért elkezdtek saját citromfákat nevelni, amelyek bírják az itáliai éghajlatot és lédús gyümölcsöket is termelnek. Az 1600-as évek közepére sikerült is az egész Appennini-félszigeten népszerűvé tenni az olasz földön termett alapanyagokból készült citromos frissítőt. A félszigetre látogató franciák felfigyeltek a közkedvelt italra, így nem kellett sok idő, hogy Párizst is elárasszák a limonádét árusító kereskedők, és XIV. Lajosnak is kedvelt itala lett.
Érdekesség, hogy a limonádé jelentősen kivette a részét a pestis megfékezéséből is. Az utcák, csatornák, szeméthalmok tele voltak citromhéjjal, amelyek a patkányok eledelét jelentették. A citromhéj a limonén tartalmának köszönhetően elpusztította a bolhákat a patkányokon, így azok nem kerültek át az emberekre. Ezáltal pedig kevesebben fertőződtek meg a pestissel.
A következő fordulatot a szódavíz feltalálása jelentette a limonádé történetében. A limonádé új, szénsavas változata újabb lendületet adott a frissítő üdítő terjedésének. Innen már csak idő kérdése volt, hogy a limonádé meghódítsa az egész világot. Az első fotográfiák egyike is egy limonádéárust ábrázol Görögországban. Az Amerikába emigráló tömegeknek köszönhetően pedig eljutott az Egyesült Államokba is a limonádé.
Mitől olyan frissítő a limonádé?
Sokan próbálták már megfejteni a titkot, hogy mitől olyan frissítő és hűsítő a limonádé. A válasz sokrétű, több tényező is hozzájárul ahhoz, hogy annyira jól esik kánikulában meginni egy pohár jéghideg limcsit.
Sokak számára már maga a citrusok savas íze frissítően hat. Természetesen ehhez hozzájárul a hideg hőmérséklet, ami a hűsítő hatást is okozza. Ezt csak tovább fokozza az édes íz, ami a cukroknak, édesítőszereknek, szirupoknak köszönhető.
Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy pillanatok alatt 3-5 decilitert meg lehet inni limonádéból, ami nem elhanyagolható hidratálás szempontjából. Nyáron a tartósan magas hőmérséklet miatt testünk az izzadás által gyorsabban veszíti el a nedvességtartalmát. Ennek pótlása miatt kiemelten fontossá válik a folyadékbevitel, és erre kitűnő megoldás a limonádé szürcsölése.
Házi limonádé receptek
A limonádé sikeréhez sokszínűsége is hozzájárul. Végtelen számú változata van. Angliából indult például az a szokás, hogy málnát, szedret és egyéb bogyós gyümölcsöket is adnak hozzá. Indiában megszokott, hogy gyömbér is kerül a limonádéba, és nem ritka, hogy sáfrány, fokhagyma és kömény teszi izgalmasabbá az ízélményt.
Te is bármikor készíthetsz magadnak limonádét, amelyet ízlésed szerint bolondíthatsz meg. Összejövetelekre nagyobb adagot is összeállíthatsz a vendégeknek, például 4 literes italadagoló üvegbe, sok jégkockával. De akármekkora mennyiségben is készítesz limonádét, a lényeg, hogy gondoskodj a hűtésről!
Nincs más hátra, adunk pár tippet, hogy milyen házi limonádékkal tudod felfrissíteni magad a nyári melegben!
Bodzás limonádé
Ha van lehetőséged bodzavirágot szedni, akkor érdemes azt limonádé készítésére felhasználni. 8-10 pohárnyi limonádé elkészítéséhez 10-15 darabra lesz szükséged belőlük, továbbá 5 liter vízre, 30-40 dkg cukorra és 3-4 darab citromra.
A bodzavirágokat nézd át, hogy ne legyenek benne bogarak! Távolítsd el a vastag szárakat, majd tedd bele egy nagy fazékba őket. Öntsd fel 5 liter hideg vízzel, szórd meg cukorral, karikázz bele 2 citromot! Lazán keverd meg az egészet, majd hűtőben hagyd állni 1-2 napot! Időnként keverd meg közben!
Aztán nem lesz más hátra, mint átszűrni, belenyomkodni a benne ázó citromkarikák levét, és még 2 citrom levét belefacsarni, és el is készült az isteni bodzás limonádé.
Levendulás limonádé
A levendula karakteres íze bármilyen italt képes feldobni! Ha van néhány evőkanálnyi szárított levendulád, akkor csak vízre, cukorra és citromra lesz szükséged, hogy készíts egy magával ragadó levendulás limonádét.
1,5-2 liter vizet keverj össze 6-8 evőkanál cukorral, és hevítsd fel forráspontig. Ne hagyd, hogy forrni kezdjen a víz, zárd el alatta a tüzet! Miután a cukor feloldódott mehet bele a levendula, majd hagyd pihenni néhány órán át!
Ezután jöhet a szűrés, még 2-3 citrom leve, néhány citromkarika – és már kész is! A hűtve tálalt levendulás limonádé önmagáért fog beszélni!
Epres limonádé
Az édes eper és a citrom találkozása ellenállhatatlanná teszi az epres limonádét! Lepd meg a családod néhány pohár frissítő epres limóval!
30 dkg eper, 10-15 dkg cukor, 1 citrom: ha ezek a rendelkezésedre állnak, már hozzá is foghatsz az elkészítésének! Tisztítsd meg az epret, és turmixold simára a cukorral, egy csipetnyi sóval, facsart citromlével és vízzel! Adj hozzá még egy kicsi vizet, turmixold még egy rövid ideig, és készen is vagy!
Ha jéghidegen, jégkockákkal és mentalevéllel, zöld citrommal színesítve tálalod, akkor biztos lehetsz benne, hogy senki nem fog rá nemet mondani!
Limonádészirup házilag
Ha inkább azokra a limonádékra esküszöl, amelyek szirupból készülnek, akkor magát a szirupot is elkészítheted házilag! Körülbelül négy adagnyi sziruphoz 6-7 citromra lesz szükséged és 25 dkg cukorra.
Alaposan mosd meg a citromokat, és nyomd ki a levüket. Körülbelül 500-600 ml citromlevet kell kinyerned. Néhány citromnak reszeld le a héját is. Folyamatosan keverve forrald fel, közben add hozzá a cukrot, de ügyelj rá, hogy a cukor ne karamellizálódjon! Szűrd le a sűrű szirupot, és forrald még pár percig.
Fertőtlenített üvegbe öntsd bele, lehetőleg még forrón. Az üvegeket csak azután zárd le, hogy kihűlt a szirup! Az így elkészült szirupból ezután már bármikor mennyei limonádét készíthetsz!
Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved egy jéghideg, frissítő limonádéhoz! Számtalan különböző módon elkészítheted házilag, bátran kísérletezz az ízekkel és a receptekkel! Ha pedig szükséged van valamilyen konyhai eszközre ahhoz, hogy gyorsan és egyszerűen össze tudd állítani ezeket a hűsítő, citromos italokat, látogass el webáruházunkba!