gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ipari indukciós főzőlapok a gyakorlatban

2016. 07. 25.

Ipari indukciós főzőlapok a gyakorlatban

Az indukciós technológiát használó főzőlap ma már legalább annyira fontos része az éttermek konyháinak, mint a grill lap vagy régebben az olajsütő. Az indukciós főzőlapok ára az elmúlt években oly mértékben csökkent, hogy már nem is jelentenek különösebb befektetést, főleg ahhoz képest nem, mennyire megkönnyítik a szakácsok munkáját.

Hogyan működnek és mire jók ezek az indukciós főzőlapok? Miben különböznek a háztartásokban használt változatoktól?

Ahhoz, hogy értsük, mitől lesz meleg a főzőlapra tett edény, ismernünk kell a működési elv alapjait. Nagyon röviden összefoglalva (elvégre mégsem fizika órán vagyunk) a lényeg az, hogy a főzőlap felülete alatt elektromos áram folyik egy tekercsen keresztül, amely mágneses rezgésbe hozza az edény fém részét. Ettől a rezgéstől hő keletkezik az edény anyagában, és a benne lévő étel hihetetlen gyorsan felmelegszik.

A fentiekből következik, hogy ez a technológia csak olyan edényekkel működik, amelyek mágnesezhető anyagot, például vasat tartalmaznak, vagy pedig speciális rozsdamentes acélból készülnek (kínálatunkban szereplő rozsdamentes főzőedények többsége ilyen). Nem működik viszont réz, kerámia, üveg, és alumínium edényekkel és a gyenge minőségű rozsdamentes edényekkel sem. (Ma már minden edény alján vagy falán feltüntetik, hogy alkalmas-e indukciós főzőlapon történő használatra - a jobb oldalon látható ábrát kell keresni. Ha esetleg olyan edénye van, amely nem használható indukciós főzőlappal, akkor sincs baj, használjon indukciós átalakító lapot!)

Először a háztartási főzőlapokkal terjedt el ez a technika, a beépített indukciós főzőlapok egyre népszerűbbek, hiszen:
- pillanatok alatt felmelegítenek bármilyen ételt,
- nagyon gyors főzést és pirítást tesznek lehetővé,
- energiafogyasztásuk sokkal kisebb, mint a hagyományos elektromos főzőlapoknak,
- kikapcsolás után azonnal kihűlnek, és
- könnyen tisztítható a felületük.

Az éttermek konyháiban nem annyira a beépített, mint a pultra tehető indukciós főzőlapok terjedtek el. Ezek a készülékek ugyanazon elv alapján működnek, ám két fontos szempontból különböznek a háztartási indukciós főzőlapoktól:
- teljesítményük kétszer-háromszor nagyobb, mint a háztartási változatnak, és
- megerősített szerkezetük és felületük van, hogy a fokozottabb igénybevételt is kibírják.

A legnépszerűbb ipari indukciós főzőlapunk 3,5kW teljesítménnyel bír, ami egy igazán pörgő konyhán nélkülözhetetlen gyors melegítést tesz lehetővé. Szakács vásárlóink leggyakrabban kisebb mennyiségek felforralására, szószok és öntetek pillanatok alatt történő elkészítéséhez használják, de arra is tökéletes, hogy pár perc alatt felforraljanak vele néhány liter vizet pár adag tészta kifőzéshez.