Karácsonyváró vegán sajttorta vörösáfonyával
2021. 11. 03.
Az ünnepi készülődést nem lehet elég korán elkezdeni, kezdd el Te is az ötleteket gyűjtögetni! A Mindenszentek után ráfordul az év a karácsony előtti hajrára, kövesd blogunkat a jobbnál jobb recept ötletekért!
Készítsd el ezt a mennyei tortát vegán, vagy ételallergiás vendégeidnek és bizonyítsd be, hogy ami egészséges, az lehet finom is! Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók a tortaalaphoz:
130 gramm finomliszt
50 gramm zabpehely
15 gramm ceyloni fahéj
2.5 gramm sütőpor
2.5 gramm só
120 gramm barna cukor
100 gramm szobahőmérsékletű vegán vaj
50 ml növényi tej, például zabtej
Hozzávalók a töltelékhez:
165 gramm sótlan, pörköletlen kesudió
250 gramm növényi joghurt, vagy szójajoghurt mely készülhet bogyós gyümölcsből is (áfonya, málna, eper)
50 gramm kristálycukor (szükség esetén több)
37.5 gramm citromlé
1 közepes méretű citrom héja
csipet só
120 gramm fagyasztott vörös áfonya
Hozzávalók a szívkekszekhez:
100 gramm töltelék tészta + 15 gramm finomliszt
Hozzávaló a tálaláshoz:
növényi alapú tejszínhab
Karácsonyváró vegán sajttorta lépésről lépésre:
• Forralj fel vizet és áztasd bele a kesudiót 15 percre.
• Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
• Vegyél elő egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, az aljára helyezz sütőpapírt.
• Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban: a lisztet, a zabpelyhet, a fahéjat, a sütőport és a sót.
• Szereld össze ANKÁT a 3,5 literes műanyag keverőtállal a habveréshez, és a dupla habverő szárral, mely az alapkészlet része, de külön is megvásárolhatod ITT. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBAN, hogy mit tartalmaz az alapkészlet.
• A puha vajat és a barna cukrot 1-2 percig, közepes sebességgel keverd habosra.
• A száraz hozzávalókat fokozatosan, alacsony sebességgel történő keverés mellett öntsd bele a tálba. Keverd Ankával kb. 1 percig.
• Öntsd bele a növényi tejet a tálba és folytasd a keverést alacsony sebességgel, egészen addig, amíg a tészta összeáll.
• Tegyél félre 100 gramm tésztát a kekszdíszítéshez, a többit nyomkodd bele a kapcsos tortaformába. Süsd elő a tortaalapot 5 percig.
• Most ismét szereld össze ANKÁT a 3,5 literes műanyag keverőtállal, és a dupla habverő szárral.
• A beáztatott, lecsepegtetett és leöblített kesudiót nagy sebességgel turmixold össze a joghurttal, a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal és a csipet sóval. Keverd simára 2-3 percig.
• Az elősütött tészta tetejére öntsd rá a simára kevert tölteléket. A tetejét díszítsd vörös áfonyával és süsd további 25 percig. Ez után hagyd teljesen kihűlni, megszilárdulni.
• Amíg a torta hül, egy tálban keverd össze a 100 grammos tésztát a liszttel, hogy sima süti tésztát kapj. Ha szükséges rásegíthetsz kézi gyúrással is.
• Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra a tésztát és szaggatóval szaggasd ki a szív alakú sütiket. Ha kész, sütőpapírral bélelt sütőlapon, vagy tepsiben süsd őket 10 percig.
• Díszítsd a sajttortát a sütikkel.
• Keverd fel a növényi alapú tejszínhabot ANKARSUM robotgéped segítségével, a dupla habverő szárral, közepes sebességgel körülbelül 2 percig, vagy amíg habos nem lesz.
• Az összeállított vegán sajttortát néhány órára, vagy egy éjszakára tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon. Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segítségével!