Kardamomos karácsonyi cukorka
2021. 11. 10.
Készítsd el ezt a kardamomból és édesgyökér porból készült, különleges ízű cukorkát, mely igazi ünnepi csemege, díszcsomagolásban átadva pedig szuper gasztro ajándék.
Receptünk most is az ANKARSUM receptkönyvből való.
Hozzávalók:
300 gramm tejszín
270 gramm cukor
70 gramm light kukoricaszirup, vagy sima szirup
1 csipet só
1-2 tk édesgyökérpor, ízlés szerint
½ evőkanál frissen őrölt kardamom
25 gramm szobahőmérsékletű vaj
Díszítésnek
édesgyökér por
tengeri só
frissen őrölt kardamom
Kardamomos karácsonyi cukorka lépésről-lépésre
• Forrald fel egy serpenyőben a tejszínt, a cukrot, a szirupot és a sót, majd add hozzá az édesgyökérport és a kardamomot. Főzd addig, amíg el nem éri a főzet a 118 °C-ot, ezt konyhai maghőmérővel tudod ellenőrizni. Időnként keverd meg, de folyamatos keverést nem igényel.
• Készíts elő egy sütőpapírral kibélelt, kb. 20 * 20 cm-es tepsit.
• Szereld össze ANKÁT a 3,5 literes műanyag keverőtállal a habveréshez, és a dupla habverő szárral, mely az alapkészlet része, de külön is megvásárolhatod ITT. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBAN, hogy mit tartalmaz az alapkészlet.
• Öntsd a serpenyőből a masszát a habverő tálba, és keverd ANKARSRUM robotgépeddel körülbelül 2 percig, hogy kissé lehűljön. Ezt követően két részletben add hozzá a vajat. Közepes sebességgel keverd ANKÁVAL, amíg a massza hőmérséklet 50 °C-ra nem süllyed. Ezt követően öntsd bele a keveréket a tepsibe és szórd meg édesgyökér granulátummal, kardamommal és tengeri sóval.
• Hagyd teljesen kihűlni, majd tedd be a hűtőszekrénybe. Amennyiben ajándékba szánod, akkor tárold lezárt üvegedényben, vagy befőttes üvegben a hűtőszekrényben.