gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Kenyérsütés gluténmentesen

2022. 02. 09.

Kenyérsütés gluténmentesen

A gluténérzékenység napjaink „divatos” népbetegsége, sokakat érintő, kellemetlen probléma.

Ha ismersz olyan embert, aki ebben szenved, vagy netán éppen Te Vagy az, akkor tudhatod, hogy a legkönnyebben és hosszútávon a legjobb ár-érték arányban úgy tudsz mentes kenyeret előállítani, hogy azt otthon készíted el.

Gluténmentesség

Egy étel akkor gluténmentes, ha a sütésből kihagyod a gabonaféléket, például búzát, a rozst és az árpát. A glutén olyan fehérje, amelynek tulajdonságai egyebek mellett stabilizálják a kenyeret, rugalmassá teszik a tésztát, elősegítik annak felemelkedését, valamint a kenyér levegős és nedves megszokott állagát biztosítják.

A gluténmentes kihívás

Lehet gluténmentesen is finom kenyeret készíteni. Első feladat, hogy megtaláld magát a gluténpótlót, különben a kenyér száraz és morzsás lesz. A útifűmaghéj az egyik ilyen alkotóelem, amely sok folyadékot megköt, ezáltal a tészta összetapad és rugalmasabbá , könnyen formálhatóvá válik. Így az egészséges kenyér is állaga is könnyű, szellős lesz.

Bemutatkozik a Pofiber

Ő egy speciális, svéd gyártmányú hozzávaló, tulajdonképpen szárított burgonyarost, amit kíméletes eljárással, vegyszermentesen állítanak elő. A 70%-a rost, lassan szívódik fel, ezért kevéssé hat a vércukorszintre. Kenyerek, sütemények tésztájának lazításához, panírozáshoz ajánlják, gluténmentes, íze, szaga és színe semleges, nem jár kellemetlen utóízzel. Ha azt szeretnéd, hogy kenyér levegős legyen, akkor kiemelten fontos a tészta megfelelő kombinálása és megmunkálása.

A gluténmentes tészta általában lazább legyen, mint egy normál tészta, ehhez pedig elengedhetetlen az Ankarsrum Assistent robotgép, mely képes profi módon és a megfelelő állagúra dagasztani a nyers hozzávalókat, egyszerűen formálható, egységes tésztává gyúrva a végeredményt. Kezed nem lesz tésztás, nyúlós, ragacsos, Ankával a munka tiszta és takaros! 

Lisztek, glutén nélkül

A különféle lisztek ízei és sütési tulajdonságai eltérőek, ami azt jelenti, hogy a receptben szereplő búzaliszt ritkán cserélhető gluténmentes alternatívára. Annak érdekében, hogy a gluténmentes kenyérből a lehető legjobb íz és textúra jöjjön ki, egyazon receptben többféleféle lisztet használj. A cirokliszt és a rizsliszt viszonylag semleges ízű lisztek és a tésztában nagyobb mennyiségben is felhasználhatók. A hajdina liszt és a szójaliszt kissé erősebb ízű. A zabliszt tápanyagban gazdag, míg a kukoricadara és a burgonyaliszt sok keményítőt tartalmaz, ezért magas szénhidráttartalommal kell számolnod, ha ezt az alternatívát választod.

A cikkben felhasznált élelmiszereket és speciális hozzávalókat az Ankarsrum Magyarország nem forgalmazza.