Kiderült, miből készülnek a Michelin-csillagos ételek!
2019. 11. 25.
Ha Michelin-csillagos éttermekre gondolunk, gyönyörűen tálalt, falatnyi adagokban felszolgált, egzotikus ízekben tobzódó degusztációs menük jutnak eszünkbe, soha nem hallott konyhai eljárásokkal készült ételekkel, közben folyik a pezsgő, kaviárból van a kerítés és hasonlók.
Bármily nehéz is elhinni, a valóság ennél azért árnyaltabb. Hogy mennyire, az egy brit vizsgálatból derül ki, amiben egy hozzávalókra szakosodott sous chef nézte meg, hogy az ország többszörös Michelin-csillagos éttermeiben melyek a leggyakrabban használt összetevők. És ami azt illeti, elég meglepő eredményre jutott! (Egyébként, ami a vizsgálat módszertanát illeti, az önjelölt kutató a két- és háromcsillagos brit éttermek menüsorát nézte végig.)
Először is, ha valaki azt gondolta, hogy ezeken a helyeken még só helyett is kaviárt tesznek mindenbe, az téved. Bár valóban népszerű összetevő, nem gyakoribb a krumplinál, ugyanis a vizsgált menük 72-72 százalékában található meg a kaviár, illetve a burgonya, ezzel holtversenyben ők a 2. legnépszerűbb Michelin-hozzávaló, mögöttük alig lemaradva a citrom következik, a többcsillagos menüsorok 64%-ába visz némi fanyarságot.
Ha csak a legnívósabb, 3-csillagos éttermeket nézzük, akkor a kaviáros vád máris megállja a helyét, az ilyen éttermek menüinek 100%-ában jelen van a halikra, a homár, illetve a libamáj - viszont olyan köznapi összetevőkkel azonos arányban, mint az édes kukorica, a mogyoró, a gomba és a zeller.
Érdekesség, hogy a luxusmezőnyben a vörös húsok nem igazán képviseltetik magukat, leszámítva a velőt, a szárnyasok viszont annál inkább. Ehhez képest a kétcsillagos menükben inkább a sertés és a marha dominál.
Különbség még a két- és háromcsillagos konyhák között, hogy az utóbbiak inkább francia eredetű konyhai eljárásokat használnak, így a konfitálás a pürésítés és az úgynevezett jus (pecsenyelé használata) jellemző arrafelé. A kétcsillagos helyek mindeközben füstölnek, pirítanak vagy savanyítanak.
És a legnépszerűbb hozzávalót hagytuk a végére: vajon mi lehet az, ami minden Michelin-csillagos étlapon nagy valószínűséggel megtalálható? Annyit segítünk, hogy inkább a desszerteknél kell keresgélni (bár manapság már ez is egyre kevésbé igaz).
A helyes megfejtés pedig... a CSOKOLÁDÉ - ami a vonatkozó menük 80%-ában megtalálható!
A 10 legnépszerűbb összetevőt a két- és háromcsillagos éttermekből csak úgy itt hagyjuk:
1. Csoki
2. Krumpli
3. Kaviár
4. Citrom
5. Cékla
6. Gomba
7. Alma
8. Kagyló
9. Homár
10. Paradicsom
És ha valaki ezek után kedvet kapott, hogy a saját könyhájában is összedobjon egy Michelin-menüt, annak például pűrésítéshez a Bron-Coucke professzionális passzírozó keretet ajánljuk! Remek, masszív és hatékony segéderő a konyhában, különösen ha nagyobb mennyiségről és nagykonyhai megoldásokról van szó.