gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Konyhai rekordok: 24 ezer elmosogatott tányértól a 3 méteres edényig

2019. 04. 12.

Konyhai rekordok: 24 ezer elmosogatott tányértól a 3 méteres edényig

A konyhában a tisztataság az első. Hiába forgatjuk mesterien a fakanalat, és van tele a konyhánk profi eszközökkel, ha nem adottak az alapvető higiéniai feltételek - hogy stílszerű képpel éljünk - az egész megy a levesbe. Szerencsére ez a tézis nem képezi vita tárgyát, nem véletlen, hogy a Guiness Rekordok Könyve tele van a mosogatáshoz kötődő rekordokkal. (A másik fontos előfeltétel a sok főzőrekord, amelyek után valakinek el is kell mosogatnia.)
 
A nagy konyhai tisztítószermárkák például előszeretettel csatlakoznak rá az ilyen rekordkísérletekre, hogy nevük a csúcsteljesítményekkel kapcsolódjon össze - ha máshonnan nem, a hazai tévés reklámblokkokból ismerős lehet ez a demonstratív műfaj, amikor pl. egy óriási, össze-vissza koszolt lepedőt mosnak patyolattisztára. Na, ugyanez az edényekkel is működik.
 
A Procter and Gamble a Joy nevű mosogatószerrel demonstrálta 2016-ban, hogy edények tisztításában verhetetelen. Ehhez egy rekordkísérletet szerveztek a Fülöp-szigeteken, ahol 300 ember a közelgő újév tiszteletére 2017 edényt mosogatott el egyetlen flakon Joy segítségével. A kísérlet sikerült: ennél többen egyszerre korábban soha nem mosogattak a világon (legalábbis a Guiness-bizottság szerint).
 
A fülöp-szigeteki esemény
 
A szervezők elmondása szerint az esemény megrendezése nem volt egyszerű, még külön főpróbát is tartottak, hogy az edények tisztasága megfeleljen a Guiness-bizottság standardjának. Ám egy évvel később a másik nagy tisztítószermárkának, a Henkelnek, ezt is sikerült túlszárnyalnia: Algériában egy hatalmas lakoma után összesen 412-en mosogattak együtt, egy időben.
 
Ha viszon a legtöbb elmosogatott tányér kategóriát vesszük, nem kell ilyen messzire mennünk, Dániában ugyanis 2004-ben egy 12 órás rekordkísérlet során összesen 24 ezer összespagettizett tányért mosogattak el
 
Egy mosogatás képe(i)
 
A legnagyobb mosogatás!
 
Rekordoknál nem csak a számosság, de az impozáns méretek is előnyt élveznek. A Rekordok Könyve szerint ebben a dimenzióban egy amerikai úriember a rekorder, aki a 2008-as Super Bowl, vagyis az amerikai foci bajnokság döntője után mosogatta el a világ legnagyobb edényét - pontosabban, ha jól értjük, a legnagyobb elmosogatott edény rekordját ő tartja. Már önmagában az edény is óriási, 3 méteres volt, amihez Emmit Smith, a korábbi NFL-legenda Dawn Direct Foam mosogatószert használt (szintén a Procter terméke). Innen is gratulálunk nekik!
 
Aki viszont nem szeretne mosogatórekorder lenni, hanem csak rekordgyorsan szeretné tisztán visszontlátni a koszos poharakat és edényeket, annak a Fabar Q50 mosogatógépet ajánljuk, a csúcsminőségű, olasz gyármányú szerkezettel akár 3 perc alatt (!) tisztává varázsolható egy adag pohár és edény. (Az ipari mosogatógépekről szóló részletesebb cikkünk pedig ERREFELÉ olvasgatható). Tiszta edényekben gazdag (és mosogatásban szegény) hetet kívánunk!