Kovászos kenyér, házi fűszervajjal
2021. 09. 22.
Az Ankarsrum robotgép segítségével az édes zsemlétől és a desszertektől a süteményekig, illetve a kenyérkülönlegességekig mindent megsüthetsz. A tészta gyúrását, illetve dagasztását bízd nyugodtan ANKÁRA! Ma egy savanyú, kovászos kenyeret készítünk, melynek receptje az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók:
250 gramm, előző este táplált kovász
990 gramm liszt
600 ml hideg víz
20 gramm só
szárított fűszerek ízlés szerint
magok a tetejére
Hozzávalók a felvert barncukorhoz:
200 gramm vaj
2.5 gramm tengeri só
citromlé ízlés szerint
Savanyú kovászos kenyér lépésről lépésre
1. Állítsd össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta, valamint a dagasztóhengerrel, melyek az alapkészlet részei. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBAN, hogy miket rejt a kezdő doboz.
2. A tésztatálba tedd bele a kovászt, a lisztet és a vizet. A tésztát közepes sebességgel 10 percig dolgozd össze ANKARSUM robotgépeddel.
3. Add hozzá a sót és dagaszd további 5 percig.
4. Tedd rá a tálra a fedelét és hagyd a tésztát 30 percig kelni, majd hajtsd meg a tésztát a tál szélétől a széléig. Tedd vissza a tál fedelét és keleszd további 30 percig. Ismételd meg ezt a műveletet háromszor.
5. Ha befejezted a hajtogatási és kelesztési folyamatokat, akkor helyezd a tésztát enyhén lisztezett felületre. Ne gyúrd meg a tésztát, hanem oszd 2-3 egyenlő részre.
6. Formázd őket cipókká.
7. Most tegyél egy konyharuhát az erjesztő kosárba és lisztezd meg egy kicsit, majd tedd bele a tésztát az alsó oldalával felfelé.
8. Tedd be a hűtőszekrénybe és keleszd egy éjszakán át. A kenyereket két-három napig is eltarthatod a hűtőben, a tészta alkalmas a fokozatos sütésre mindig, amikor friss kenyérre vágysz.
A kenyér sütése
1. Melegítsd elő a sütőt 270 ° C-ra, légkeveréses fokozattal.
2. Vedd ki a kenyeret a hűtőből és vedd ki a kosárból, majd távolítsd el róla a felesleges lisztet és vágj mintát a tetejére egy éles késsel, vagy pengével. Másik lehetőség a kenyér díszítésére az, ha megkened egy kevés vízzel , majd magokba mártod őket.
3. Süsd a kenyeret körülbelül 20-30 percig, attól függően, hogy mekkora a kenyér mérete. A sütési hőmérsékletnek 96 ° C-nak kell lennie.
4. Hagyd a kenyeret a sütőrácson kihűlni.
Pirított fűszervaj elkészítése
1. Helyezd a vajat egy serpenyőbe és pirítsd meg aranybarnára.
2. Tedd bele egy tálba és tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon.
3. Kicsit dolgozd át ANKA habverő fejrészével, mely az alapkészlet része, de külön is megvásárolható és fűszerezd egy kevés tengeri sóval, illetve citromlével.